Vegansk jul – Medisterpølser

Medisterpølser 2

Høres det ikke rart ut, veganske medisterpølser? Det syns jeg. Og til mine medsøstre og brødre som blir like uggen som meg av å høre ordet «medisterpølser» vil få et bedre forhold til det nå! (medisterkaker heter det vel egentlig). Da jeg kikket på oppskriften på medisterkaker i et ukeblad nylig syns jeg det så uforskammet enkelt ut. Det måtte da gå an å gjøre dette vegansk! Byttet ut kjøttet med noe bedre, og voila! Pølsene innholder ikke lenger kvernet kjøtt og flæsk. Sunne ingredienser, krydderier og smak. Jeg har også et godt tilbehør til denne oppskriften på lur.

Oppskriften er uten gluten, nøtter og soya (hvis man vil). Også er de gode!

Dette er del 1 av 2012’s julemiddag. Planlegger resten av måltidet, og poster det i nærmeste framtid.
Hvis dere vil?
____________________________________________________________________

VEGANSKE MEDISTERPØLSER, ca 10 stk
400 g kokt brun grøtris/naturris, saltet
100 g løk
2 fedd hvitløk
50 g aromasopp eller fast tofu
2 ss fløte eller kokosmelk
1 ts tamari soyasaus
1 ss fiberhusk
2 dl glutenfri havregryn
2 dl kikertmel

Krydderiet:
3/4 ts salt
Litt grov pepper
1 ts malt ingefær
0,5 ts malt nellik
0,5 ts malt muskatnøtt

Slik gjør du:
– Surr løk, hvitløk og sopp i stekepanne med litt olje, finhakket.
– Hell det i bollen du har den brune risen i, rør lett sammen.
– Tilsett krydderiene, havregryn og kikertmel. Kna godt men hendene (plasthansker anbefales)
– Når farsen er godt blandet lar du den hvile 30-60 minutter i kjøleskapet.
– Form medisterkaker eller medisterpølser, stek dem 15-20 minutter tilsammen på medium varme. Skal bli litt sprø og gylne.
____________________________________________________________________

TIPS: Lag disse en dag i forveien. Når de er helt ferske og nystekte oppleves de litt «grøtete» i munnen. Når du derimot varmer dem opp igjen etter at de har hvilt seg i kjøleskapet en stund blir konsistensen og smaken slik den skal være. Husk dette når du lager dem, det blir bedre når de varmes opp igjen :-)

Tips 2: Kan fint fryses.

Tips 3: Viktig å bruke grøtris, jasminris og denslags vil ikke bli bra. Brun grøtris/rundkornet ris er det aller beste.

Medisterpølser 3

Medisterpølser 1

31 thoughts on “Vegansk jul – Medisterpølser

 1. Hehe..Leste overskriften og tenkte jeg måtte si ifra hvor kvalm jeg blir bare av ordet «medisterpølser»… Så det gleda meg å se at du har forståelse for det og ;) Hihi. Tror jeg må kalle de noe annet hvis jeg lager de… :D

  • Ja hadde en liten runde med meg selv ang navnet, men det er jo en medisterkopi på en måte, såååe. Ja ;–D Hurra for veganisering!

 2. Dette blir min første vegetariske jul og denne skal hvertfall prøves ut :)
  Bloggen din inspirerer veldig, Silje!

 3. Kult! :D Siden mamma har lovet meg vegansk julaften, så har jeg lovet henne å finne noe som ligner på medisterkaker. Job done! God gul, kjære Silje. Du er så flink :)

 4. Nei og nei, for noen skjønne små pøler!! Det er det ikke alle pølser som kan skryte på seg å være ;)
  Så enkle de ser ut til å være også.
  Synes det er så fint at du har tatt opp bloggingen igjen Silje! Den var savnet veeldig!

 5. Å, nam, de så kjempegode ut! Mon tro om jeg skal prøve noe sånt. Blir riktignok ikke mye vanlig julemat på meg uansett, jeg spiser lite svin (men spørs om jeg det ikke blir en sniksmak på ribba, har savnet den noen år nå) så går mest i kylling/kalkun og fisk i jula for min del, men vegetar er neimen ikke dumt det heller;)Takk for oppskrift!:):)

 6. Dette skal bli julemiddagen min! Stas at du la ut oppskrift på disse. Jeg kommer til å prøve med byggris.

 7. Nice! Ser uber-duber godt ut! :D Kjempesmart oppskrift, så tusen takk for at du deler :) Jeg vil også gjerne ha del 2.

 8. Vet du, jeg syns dine «medisterpølser/kaker» hørtes MYE bedre ut enn originalen! Jeg syns de (originalen) har lett for å bli så voldsomt fettete og kvalmende…men dine høres kjempegode ut! :)

 9. Dette skal bli julemiddagen min! Og så har jeg akkurat hentet pakke fra iherb med julekrydder som jeg skal bruke i mandarinkaka di.

 10. Ping: Julen 2012 |

 11. Veldig glad for at du delte denne oppskriften! Brukte oppskriften din (som du alt vet) til å lage »vegisterkaker» til jul, minus soya og ingefær, og ble veldig begeistret. Kjempegode! Lagde så mange at jeg ikke klarte å spise alle og fryste ned resten i fryseren til foreldrene mine som jeg feiret jul hos. Fikk meg en liten latter da moren min ringte meg for et par dager siden og beklaget seg over at hun ved et uhell hadde klart å forveksle dem med karbonader, og hadde stekt dem til middag :) Så når man kan få til så god vegetarmat skjønner jeg egentlig ikke hva man skal med medisterkaker og karbonader laget av kjøtt…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *