Tørket banansnacks

Banansnacks 1

Jeg trodde jeg hadde bestilt en pose med slike sprø bananskiver, også viste det seg at de ikke var sprø, og på toppen av det hele var de brune.

Men brunt er ikke dumt! Faktisk er det veldig bra! Stort sett når man kjøper økologisk tørket frukt er de nemlig brune, og det har den enkle forklaring at de ikke er tilsatt sulfitt. Orange tørkede aprikoser er et godt eksempel på hva sulfitt gjør med utseende på tørket frukt, for i sin naturlige form blir aprikoser brune når de tørkes. Men hva er galt med sulfitt?

Sitatet under er fra Norges Astma og Allergiforbunds artikkel her, hvor de skriver om tilsetningsstoffer som kan gi allergi eller overfølsomhetsreaksjoner:

«Svoveldioksid og sulfitter brukes som antioksidanter og konserveringsmidler. De hemmer vekst av bakterier og i mindre grad mugg og gjær. De har tradisjonelt vært mye brukt i vin, frukt og grønnsaker. Spesielt brukes sulfitt mye i tørket frukt (aprikoser), grønnsaker (tomater) og potet, fordi de hindrer disse produktene i å bli mørke.

Svoveldioksid og sulfitter kan utløse sterke astmaanfall hos astmatikere, selv hos de som ikke er direkte allergiske mot sulfitt.» Les mer her.

Banansnacks 2

Banansnacks 3

Konklusjonen er at du ikke skal rynke på nesa av når du ser tørket frukt uten sulfitter, det er nemlig det aller beste og tryggeste. Denne utrolig gode tørkede banansnacksen er uten sulfitter, kjøpt på iherb her. Konsistensen er i samme bane som overnevnte tørkede aprikoser, skikkelig snadder. Anbefales! Putt 2 -3 poser i handlekurven med en gang, jeg kan nesten garantere at én ikke er nok.

6 thoughts on “Tørket banansnacks

  1. Men brukes det bare for å få finere farge, eller for å faktisk hindre mugg og bakterier da? :o) Er enig i at mye har skummelt lang holdbarhet, men er ikke generelt i mot ulike tilsetningsstoffer i mat.

    • Sulfitt som konserveringsmiddel hindrer nok mugg og bakterier. Hvorvidt det er mye eller lite bakterier i tørket frukt uten sulfitt finner jeg ikke info om når jeg googler, så jeg velger å tro at det ikke er noe spesielt mye siden ingen har skrevet om det. Ønsker å informere litt om at en del kan reagere på dette stoffet, sulfitt, spesielt de med astma og lungesykdommer. Greit å vite om uansett tenker jeg, enten det gjelder seg selv eller de rundt seg :-) Her står det litt om svoveldioksid, som sufitt stammer fra http://no.wikipedia.org/wiki/Svoveldioksid_-_helseeffekter

      • Med så høy konsentrasjon av sukker som det er i tørket frukt (og nesten fravær av vann), trives ikke bakterier noe særlig. Det er derfor tørking av frukt fungerer som en konserveringsmetode :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *