Rot og rydd og Fretex

I sommer ble jeg bitt av rot og rydd-basillen. Rett som det er får jeg ryddekick, og da reiser det både én og to kasser med ting + fire bæreposer med klær til Fretex. Nå er det derimot så lite «kasteting» igjen at gir jeg bort 4 poser klær og to kasser ting har jeg nesten ingenting igjen ;-> Ok overdriver bittelitt, men det er ikke langt i fra. Rusler jeg rundt på Fretex’ene her i byen ser jeg tingene mine overalt.

Klær, ytterklær, skjerf og luer, sko, pynteting, kjøkkenting, stæsj og dill, bort med det! Elsker å rydde! Elsker å eie mindre! Det er godt å hovedsaklig kun ha ting man bruker. Frigjørende! Nå er det nesten ekko i klesskapet som holdt på å eksplodere. Åpner jeg en skuff ser jeg hva som ligger der, og jeg vet hva som er plassert i boden. Halleluja!

Men en ting skal sies: Man skal ikke kaste hysterisk og for voldsomt. Hos meg har mange ting og klær har gått både 5 og 6 runder før jeg greide å gi slipp på det. For mange er det mye følelser knyttet til ting man eier, det kan være en emosjonell utfordring å la ting gå. Jeg finner mye terapi i ryddingen, litt på samme måte som det med å være fosterhjem for kattene. Der må vi også gi slipp på dem vi blir så glad i. Vanvittig hardt og mye tårer, men også god trening tror jeg. Jeg tror det er sunt å øve på gi slipp under trygge omstendigheter. Kanskje det gjør at man lettere kan gi slipp på sår fortid, vonde følelser, og dumme ting i hverdagen også?

Kjole 6

Men vet dere, kom jeg plutselig på at jeg kan jo prøve å SELGE noe av det jeg ikke trenger lenger, på Finn! Vintagekjolen på bildet ble solgt i helgen. Takk til dere som ville gi alle de andre plaggene og tingene mine et nytt liv :-) Begge annonsene mine er blitt veldig utplukket, det er bare littegrann igjen. Her ser du annonsen min med klær og den andre med ting og et vintage bilde. Teg skal også selge litt klær, to levis og en nudie-jeans. De blir lagt ut til helgen på min annonse + litt mer fra meg. Følg med på bloggens facebookside for oppdateringer.

Hva tenker dere om det å rydde og gi slipp? Jeg mener selvfølgelig ikke at man skal slippe alt man eier og har og ikke binde seg til noenting. Jeg tror dere skjønner hva jeg mener. Og denne type rydding tror jeg er viktig at man gjør i sitt eget tempo, om man så starter med et par sokker.

41 thoughts on “Rot og rydd og Fretex

 1. Jeg synes det du skriver gir veldig stor mening! Ikke gape over for masse med en gang, men begynne i det små.

  Her hjemme har vi så altfor masse… Og veldig masse hoper seg opp over ting vi ikke trenger eller bruker lenger….

  Dette skal absolutt stå på min «to-do-liste» :)

  Ha en flott dag Silje! <3

 2. Jeg er helt enig med deg, liker også den følelsen av å bare eie det jeg bruker og trenger. Det blir ryddig i hodet også på en rar måte. Men denne følelsen må jeg kombinere med trangen til å ta vare på alle ting jeg eier og feks har fått i gave. «Man kan jo ikke kaste ting som er hele og brukanes!» Jeg har bestemt meg for å ta litt tak i den siste følelsen i år, så har som nyttårsforsett å kaste/kvitte meg med en ting hver dag i 2013. Jeg tror det blir et hardt, men frigjørende år :) Så langt har det gått noen klær og en hårbørste jeg har hatt i ca 10 år (æsj, tenk på alle de bakteriene da).

 3. Jeg har prøvd å rydde i klærne mine mange ganger. Klarer å sortere ut alt jeg vet jeg bruker og putter det tilbake i skapet, men så orker jeg aldri å gå igjennom den store haugen som blir igjen… Men det er et av målene mine for i år!

  • Lett at det blir sånn;-) Fint å ha et mål for året også da, da trenger man ikke gjøre alt i en smekk. Start med en halv hylle feks, og ikke mer! Små mål<3

 4. Du er flink! :) Jeg må snart ta en runde selv, men syns det er kjempevanskelig å kvitte meg med ting…

 5. Ja,dette minner meg på at jeg har visst en del rot jeg skulle sett over selv.
  Mitt nyttårsforsett er at jeg IKKE skal kjøpe meg noe på 6 mnd.Jeg skal klare meg med det jeg har,det burde gå….tror jeg da :-) hehe. Jeg aner jo ikke hva jeg har :-/.Så det høres godt ut med oversikt i skuffer og skap.

 6. Eg er også midt i ein slik ryddeprosess. Det er så deilig! Det er ein ekkel følelse når skuffer og skap buler ut av ting ein ikkje treng. No skal me gje vekk det me ikkje treng, og få bedre plass her heime. Har kjøpestopp i tillegg, så da kjennes det ekstra bra. Vil heller eie eit par, gode ting, enn mange halvgode. Blir meir og meir bevisst kvalitet. Lykke til med ryddinga! :)

 7. Jeg tenker at det ligger en frihet i de tingene en kan klare seg uten – på mange plan. Mindre rot, mer oversikt, færre ting som kan gå i stykker – og økonomisk frihet. Men jeg synes samtidig det er utfordrende å kvitte meg med ting, ikke bare pga minner og slikt, men jeg har en tendens til å tenke at jeg kan sy om ting eller at det kan komme til nytte en eller annen gang :-) Så jeg prøver først og frems å begrense innkjøp av ting jeg ikke trenger.

 8. Jeg er helt enig, det er utrolig befriende. Sist jeg flyttet ble jeg helt sjokkert over meg selv og hvor mange ting jeg har, så etter et lengre utenlandsopphold i høst der jeg klarte meg fint med det lille jeg hadde med meg, fikk jeg rett og slett nok og tok meg en kraftig kasterunde. Alt som ikke hadde blitt brukt på en stund (av typen «sikkert kjekt å ha»), og ting jeg ikke hadde sentimental tilknytning til ble kastet/gitt bort. Samme med klær jeg ikke har brukt siste året. Det ble GANSKE mange kasser og poser! Nå føler jeg meg fri!

 9. Jeg har vansker for å gi slipp på ting. Jeg rydder ofte og har ikke så mange ting, men enkelte ting får jeg bare ikke kastet! Rart det der.
  Men er alltid kjekt med en opprydding og iallefall når man får solgt ting :)

 10. Leste en artikkel i et ukebald i jula, der sto det om at hadde man mye ting og rot hjemme reflekterte det ofte ditt indre. Terorien var da at for å få orden i hodet måtte man få orden i hjemmet. Har et klesskap og et gjesterom som tyter over og det gjør hodet mitt også. Tar litt og litt og gleder meg til jeg får iorden. Det er en glede å kunne gi bort. Har du ikke brukt det på 1 år. Selg eller go bort!

 11. Jeg er veldig enig med deg i at det føles bra å plutselig ha oversikt. Vi fikk det sånn etter at vi flyttet. Jeg gav bort 6 sorte bossekker med klær, 1 sort bossekk med sko og noen esker med diverse kjøkkenutstyr og ting og tang oppi til Fretex i oktober, og det føles helt fantastisk å starte i en ny leilighet med blanke ark.

 12. Jeg flyttet til Trondheim i høst og tror jeg hadde både to og tre runder hjemme med kasting og rydding før det mest «fornuftige» ble med til de 10 kvadratene. Og jeg synes det begynner å bli fullt der allerede. Da jeg var midt i denne flytteprosessen kjente jeg faktisk på det med at det var vanskelig å kvitte seg med noen ting, jeg fikk spesielt dårlig samvittighet ovenfor klær, men også alt fra pene konvolutter til glitterpenner.

 13. Ah det er så viktig å rydde og gi slipp på noe av det man har av og til. Det er så dumt når det hoper seg opp. Da blir det fort mye enklere å si «æsj tar det imorgen».. Hehe. Har en slik diskusjon med meg selv om dagene, så jeg må virkelig sette i gang med ryddingen :-)

 14. Jaaaaaa. Jeg ELSKER å kvitte meg med ting. Jeg tar helt av når jeg går i gang :p Det føles så befriende! Det deiligste med å flytte nordfra til Bergen var at jeg bare tok med meg en koffert… Og selv om jeg har bodd de siste årene på et lite hybelrom, fikk jeg i vår panikk over hvor mye «skrot» jeg har samlet meg siden jeg flyttet hit med den kofferten. Så jeg har egentlig ryddet siden i vår og frem til nå før jul, og gitt bort enorme mengder til fretex og randoms.. Hvis det er noe jeg igrunn ikke har bruk for, men føler meg emosjonelt knyttet til, så blir det enda viktigere for meg å kvitte meg med det… og kan det ikke brukes til noe, så må det ha en mening (Jeg har ingen pynteting som ikke også er vaser eller lysholdere – bortsett fra noen Buddhafigurer) :)

 15. Spør deg her, jeg. Den sorte vesken med sølvlenken; er det en crossover?! Er lenken lang nok til det?!
  Kommer tilbake hvis interesse for kjøp. ;o)

  Ja, holder med deg i innlegget. Syntes ikke at jeg gjør annet, likevel er det fortsatt mye som fortsatt bor hos meg. Men jeg er flink, likevel, da. Det er jo noe som heter: «En ting inn, en ting ut!»… Prøver-så godt jeg kan, å overholdet det, selv om det i perioder baller seg på. Mest klær, sko og vesker som går ut her da.

  Monica M.

 16. Ja, du, jeg skjønner hva du mener :) Har hatt så mange sånne runder selv. Gjennom noen år nå har jeg minsket og minsket. Helt utrolig med klær, saker og ting som har blitt gitt vekk eller kastet, vanvittig hvor mye jeg har samla på. Og greia er at jeg ikke savner noe av det, trenger det ikke!! Det er deilig å klare seg med mindre og holde oversikten, og som du sier «gi slipp på ting». Fint innlegg, Silje, om et tema som opptar meg, haha! Til og med i de få rotekassene på loftet har jeg full oversikt nå :)

 17. Å, kunne ønsker jeg var like flink som deg! Har klær fra sikkert 10 år++ tilbake liggende på klesrommet, enkelte plagg blir jeg liksom aldri mentalt kvitt selv om de ikke engang passer lenger! Hehe, huff… Dog har venninnegjengen innimellom såkalte «byttekvelder», hvor man tar med ting man ikke bruker lenger og deler innad i gjengen. Greit nok så blir det kanskje ikke alltid så mye mindre klær ut av det, men man får ihvertfall «resirkulert» litt! ;)

 18. Elsker også å rydde og kaste ting. Gjør det ca 2 ganger i året, en føler seg så lett etterpå!!
  Vil gjerne kjøpe din kamerabeskytter. Har sendt deg en mail via FINN. :)

 19. Hei, jeg har fulgt bloggen din lenge nå uten å kommentere, jeg liker den kjempegodt! Du er en stor inspirasjon for meg.

  Jeg er så enig, er midt oppe i kvitte-meg-med-ting-jeg-ikke-trenger-eller-liker-prosessen selv. Men det tar virkelig tid, selv om jeg ikke har så mye. Og selv om samboeren min absolutt ikke er materialistisk, så er han ikke like villig til å kvitte seg med ting. Jeg tror ikke han blir påvirket av rotet på samme måte som meg. Men jeg får vel starte med mine egne ting før jeg maser på han, har jo endel igjen, hehe. ;)

  Jeg vil også veldig gjerne kjøpe klær som har bedre kvalitet enn de på H&M, cubus osv, som du sier. Men hvor kjøper man klær da? Har du noen tips? Jeg har nemlig aldri likt å shoppe, så har egentlig ikke peiling på butikker. Desto viktigere er det at tingene jeg kjøper varer lenge, så slipper jeg å handle så ofte også. :p

  Hilsen fra Maria

  • Heia Maria! Tror du har rett i det, ta seg av sitt eget før man ber samboere gjøre det samme. Og nei vet du, jeg lurer på det samme selv. Må forhøre meg litt rundt blandt kjente og bekjente.

 20. Ohh, jeg gleder meg så til å gi vintagekjolene dine nytt liv! Skal ta godt vare på de! :)
  Jeg har generelt lett for å samle på ting og tang jeg også, men har blitt flinkere til å kaste – litt angstfylt imens man holder på, men veldig befriende etterpå!. Finfint innlegg! :)

  • Og jeg gleder meg over at de skal få fortsette livene sine hos deg :-D Jeg sa takk og farvel til to sett bikini’er i går. DET satt langt inne, de var liksom de som alltid var safe i sin tid. Men halo, det er flere år og 10 kg siden de var fine på liksom, haha. Hadebra bikiniz!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *