Peppermynte

 

Peppermynte er visst bra for mange ting det! Godt for magen blandt annet, og kan dempe kolikksmerter og kramper i magen hos både barn og voksne. Jeg kjøpte en pakke peppermynteblader i helgen da jeg skulle lage yoghurtdressing (soyayoghurt, agurk og peppermynte), og sitter her med en diger pakke (15 kr på Asia Mat i Trondheim). Så jeg satt meg ned og googla litt for å lære mer om peppermynte.

Bruk peppermynte i vann, te, smoothie, godis, i matlaging osv. Smaken er frisk som mint. Logisk nok, i og med at peppermynte er en krysning mellom to forskjellige mynteplanter.

Egenskaper og virkning
Fordøyelsesfremmende, appetittvekkende, galledrivende, kvalmedempende, brekningshemmende, tarmgassdempende (karminativ), sammentrekkende, bedøvende, betennelseshemmende, antiseptisk, bakteriehemmende, virushemmende, sopphemmende, avkjølende, åreutvidende, smertestillende, krampeløsende, beroligende, slimløsende, urindrivende, svettedrivende, menstruasjonsregulerende, hostedempende og friskt rensende på hud og slimhinner. Psykisk oppløftende, avslappende og nervestyrkende.  (kopiert herifra)

Obs!
Langvaring og sammenhengende bruk av peppermynte bør unngår pga høyt innhold av garvesyrer, men teen er trygg. Er du plaget av halsbrann bør du unngå peppermynte da den er muskelavslappende og gjør og at også lukkemuskelen mellom spiserøret og magen også blir avslappet og gir folk som allerede er plaget enda mer halsbrann. Gravide og ammende skal heller ikke bruke peppermynte fordi det hemmer melkeproduksjonen.  Ikke bruk eterisk olje av peppermynte hvis du lider av epilepsi eller andre nerveforstyrrelser (kilde)

Jeg orker ikke skrive en lang avhandling om peppermynte, men les gjerne mer her hvis du er interessert.

Så i helgen har jeg altså brukt peppermynte til å lage yoghurtdressing, putta det i vann, og i smoothie. Skal putte det i varmt tevann også. Å kombinere peppermynte, lime og agurk i vannet var veldig godt og friskt! Det drakk jeg når de andre drakk øl og sprit i helga. Min drikk var definetivt den som så mest fristende ut ;-)

Oh yeah, peppermynte!

One thought on “Peppermynte

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.