Parabener – fire er blitt forbudt i Danmark (men ikke i Norge)

Det er over 1,5 år siden jeg bestemte meg for å slutte å bruke produkter som inneholder parabener, og spesielt kremer og lotion som trekker inn i huden. Det har lenge vært spekulert i om det er hormonforstyrrende, og nå går Danmark foran som et flott eksempel og forbyr fire parabener i produkter som selges i landet. Til og med forskere er usikre på skadeomfanget parabener kan ha for oss mennesker, men til tross for det så bryr ikke Norge seg, og har ingen planer om å følge i Danmarks fotspor. Bekymringsverdig spør du meg! Tvilen bør komme forbrukerne til gode sies det, og det er jeg enig i! Heller føre var enn etterpåklok.

Heldigvis har vi som forbrukere mange gode parabenfrie alternativer å velge mellom, spesielt hvis vi handler på nett (slik jeg som regel gjør). Se kategorien min «Sunn hud, hårpleie og makeup» for hvilke produkter jeg liker og bruker. Husk også å velge produkter som ikke er testet på dyr.

HER kan dere lese artikkelen om temaet.
HER kan dere se innslaget fra FBI på nrk i går kveld.

Er du bevisst på parabener i dine produkter?

49 thoughts on “Parabener – fire er blitt forbudt i Danmark (men ikke i Norge)

 1. Jeg er så glad for at jeg har tatt farvel med Chanel og vennene hennes. De er så mange deilige naturlige produkter, så det er ikke akkurat noe savn :-)

 2. Det er mange bedrifter som vil tape mye penger hvis staten går ut å advarer mot diverse produkter (der det ligger)
  Staten sier det er trygt å bruke diverse kremer med parabener. Men hvis du er gravid; må du være veldig varsom.. hehe ironisk.. ^^

 3. Det samme skjedde jo i fjor da Danmark trakk tilbake en rekke tåteflasker og smokker som inneholdt PBA. Alt gikk helt fint egentlig (jeg jobbet i en barneutstyrsbutikk på den tiden), og produsentene var raskt ute med å erstatte tidligere produkter med nye uten BPA. Jeg tror ikke det vil by på store problemer for kosmetikkindustrien heller å fjerne enkelte ingredienser fra produktene sine. Men det er bekymringsverdig at produsenter kan stappe produktene sine fulle med masse ting vi ikke vet hva er, og at forbrukere EGENTLIG ikke vet hva de kjøper. Selv holde rjeg meg unna produkter med parabener.

 4. Jeg blir så oppgitt av sånt som dette – profitt går over helse og velferd, som i kjøtt-, pels-, sukker-, kosmetikk-. og oljeindustrien..

  Jeg har ikke vært påpasselig med dette parabengreiene før, men skal jammenmeg bli det nå, jeg liker dårlig å bli lurt… Skal sjekke ut tipsene dine og fornye baderomshylla.. Og så håper jeg at Norge gjør som Danmark.

  Skrev i går om aluminium i deodoranter. Sprøtt at man smører aluminium – som er linket til alzheimers, hjernesykdommer og brystkreft – rett inn i lymfesystemet.. Det er jo ikke rart at folk får alle mulige rare sykdommer og krefttyper, når verden tillater det. En betaler i dyre dommer for kosmetikk som bidrar til gjøre en syk…

   • Det beste er krystalldeodorant. Varer en evighet, og nøytralisterer lukt/svette. Den er fra naturens side, og funker utrolig bra :-) Har en mengde helende egenskaper også. Sier ikke du må kjøpe, men tilfelle du så etter noe mer «hudvennlig»!

   • Har prøvd, men lukta svette nesten før jeg rakk å kle på meg. Litt satt på spissen, men det funka dårlig på meg :-/ Jeg vil jeg vil jeg viiiil at snille skal funke, men etter å ha prøvd sånn… over 10 forskjellige har jeg begynt å gi opp. Og jeg er så forfengelig at jeg nekter å gå rundt å lukte svette.

   • haha;-) Alt er individuelt, jeg visste ikke det kunne gi slike resultater! Litt forfengelig må man da kunne være:-D

   • Ja jeg må nesten det. Nå er jeg flink med både mat og alt annet, så da får alluminiumen bare være enn så lenge.

 5. Så langt det går prøvar eg å bytte ut til parabenfri hudpleie og sminke.. Eg merkar at ansiktet mitt tålar svært dårleg parabenar og parfyme, eg får oljete og urein hud av det :-( Det kjedelige er at eg ikkje finn noko som funkar! No har eg bestilt ein ny serie frå Dead Sea Spa, tvitvi!

  • Ja det er alltid styr å finne seg nye produkter som passer, holder fremdeles på å prøve og feile jeg også.

 6. Heisann!
  Først vil jeg bare si at du har en utrolig fin og inspirerende blogg!
  En ting jeg lurte på, har du noen gang prøvd produktene fra The Body Shop?
  Isåfall, hva syntes du om de?

  P.S
  Lagde en raw-kake her om dagen, den ble kjempegod og hele familien ble kjempeglad :D

  • Inneholder parabener og andre kjipe ting, så bruker ikke produkter derifra annet enn en parabenfri maskara som de har.
   Kjekt å høre om kaken! :-)

  • vil bare si at Body Shop er eid under Loreal, og til tross for godt omdømme og at prosenter av pengene går til nødhjelp osv., så går mesteparten i kassa til Loreal, som for øvrig tester på dyr. Så det er en stygg forretningsmetode de driver…

 7. Er litt rart egentlig, norge som er så nazi på feks helsekost. rød ris er liksom ulovlig med skadelige stoffer er det null problemer med… «ja di pengan»…

 8. Ja jeg er bevisst. Og Norge burde skamme seg. Er veldig mange uvitne mennesker som kjøper produkter proppfulle av parabener fordi de ikke vet bedre, eller fordi de stoler blindt på staten. Nei usj :(

 9. dette må jeg undersøke nærmere! tusen takk :)
  jeg abbonerer både deg og superlivstil og ser at hun også skrev om parabener nå (2timer etter deg) så du var først..

 10. dette har jeg aldri hørt om! utrolig hva som blir skjult for oss. kunne du skrevet et innlegg/lagt ut bilder av sminke og såpe som ikke er testa på dyr, og som ikke inneholder parabener?

 11. hater det! jeg prøver å bytte ut litt etter litt, finne alternativer. ei stund var jeg for eksempel veldig flink og brukte bare kokosfett som krem (funker jævlig bra, huden bli mmmm!). men nå er jeg hjemme og faller litt inn i det som måtte befinne seg her av ting. tror jeg skal ta ei krukke med kokosfett inn på badet igjen :P

  • Jeg brukte også kokosolje på huden før, både i ansikt og kropp. Fikk plutselig veldig nok av lukten jeg da, så måtte slutte så jeg ikke mista lysten på å spise det :-)

 12. Bestilte meg en skurekrem for kroppen fra iHerb nettopp og sløve meg hadde ikke lagt merke til at det var parabener i, tre stykker, da jeg bestilte! Æsj! Jeg kasta den faktisk, vil ikke gi bort noe som inneholder det en gang..

 13. Jeg har ikke satt meg så godt inn i dette med parabener, noe som gjør at jeg ikke har noe videre god peiling på denne situasjonen, men jeg leste en artikkel i ett magasin der flere snakket om at parabener ikke virkelig var bevist farlige, mange merker fjernet bare parabener pga at forbrukerne hørte at det kunne være skadelig og derfor sluttet de med det for å ikke miste kjøpere, og at flere av stoffene de bruker for å erstatte det parabenene gjør er så lite forsket på at de kan ha mye verre bivirkninger? Som sagt har jeg ikke noe videre god peiling på dette og hører mye som er både positivt og negativt om parabener, så jeg lurte bare på om du kunne forklart det litt bedre i ett innlegg eller lignende :)

 14. Lag krem og deo(aluminum free baking soda og vann + essensiell olje- helt på sprayflaske ala hugo naturals mini lavendelspray) selv da! D er jo for lett til å ikke la være. gøy er d og åsså superbillig!

  Jeg handler essensielle oljer fra now foods, samme me baseoljer som grape seed oil og vegetable glycerin. Så blander du sammen og heller på sprayflaske om du er så lat som meg og ikke gidder all smøringa:b

  Jeg dusjer da med dr.bronners så jeg får ikke engang tørr hud lengre:D

  skin brushing er og noe å titte litt på. Jeg liker generelt å følge rådene på comeclean.no, fantastisk bloggerske med maaange gode råd for avgifting og naturlig pleie!

 15. Jeg har blitt mye mer bevisst ved hjelp av blogger som din og info man har leite opp selv. Jeg tror ikke det er noe igjen på badet nå som jeg bruker av, som inneholder ufine stoffer. Alt skal vel også være dyrevennlig. Det er forferdelig hvor mye pengene ødelegger verden, både i kosmetiske tilsetninger og mat.

  Og snakk om body shop – jeg kjøpte meg deodorant derfra, tenkte den var ok. Neida, aluminum tilsatt!!! Ugh.

 16. Jeg har byttet ut hele sminkemappen og alle kroppsprodukter med naturlige, parabenfrie alternativer. Har tatt litt tid, men nå tror jeg at det skal være noenlunde parabenfritt her i huset. Så tror du ikke jeg fikk sjokk da jeg tilfeldigvis kikket på innholdet på fluorskyllingen min her om dagen, og den inneholdt 3 parabener!!!!??!! Gikk rett i søpla den gitt. At det går an! Tenk å putte det i fluorskyllingen da!!! Heldigvis har jeg ikke brukt den så ofte. Veldig bra at du tar opp dette på bloggen din, mange som er opptatt av hva de putter inn i munnen, men samtidig totalt uanende om hva de putter PÅ kroppen. Thumbs up for you!:)

  • :-O Bra du oppdaget det! Og ja det tar lang tid å bytte ut alle produkter, men holder man på jevnt og trutt så blir det til slutt.

 17. Jeg kuttet parabener da vi begynnte prøvingen for å bli foreldre. Før dette var jeg ikke klar over hvor skadelig parabener mistenkes å være. Takket være min danske mann, kom jeg over danske artikler og nettsider som jeg lærte mye av. :)

 18. Uffda. Jeg gikk ut og sjekket innholdet på body lotionen min nå, den inneholdt to parabener.
  Jeg tror jeg bytter til lush sine faste produkter. Ganske kjipt når jeg har vært så fornøyd med The body shop sine, men du har på en måte mast nok på meg nå. Jeg har bare ikke orket å gjøre noe med det tidligere.
  Takk for all masingen, jeg har trengt det! :D

 19. Jeg såg programmet. Etterpå gikk jeg inn på NRK for å finne oversikt over kremmer. Der var det link til Grønn Hverdag sine hjemmesider med produkttest av kremmer. Alle kremmene som fikk best karakter i testene deres er produkter som er testet på dyr. Og da falt respekten mitt plutselig veldig mye for det nettstedet…

  Og jeg synes det er vanskelig med kremmer… I går kjøpte jeg en ansiktskrem i en heløkologisk butikk. 25o kr for 30 ml. Ganske dyrt, men jeg tenkte at siden den er økologisk så inneholder den ihvertfall ingen farlige stoffer. Men kremmen oser av spritlukt og huden min ble rød og irritert (klødde). Var hoven rundt øynene da jeg stod opp i dag, og det pleier jeg ikke være. Man tar det for gitt at alt som er økologisk er bra for huden… At skadelige stoffer blir tatt opp i blodet. Men alkoholen i kremmene blir jo også tatt opp i kroppen, så å si at økologiske kremmer er harmløse blir litt rart…

  • Nei ikke sant, man må følge med hele tiden. Jeg handler som regel på iherb jeg, og passer da på at det er både dyrevennlig og ingrediensvennlig (så langt jeg klarer å tolke innholdfortegnelsen ihvertfall) :-)

 20. Syntes den reportasjen på FBI var veldig interessant, meeeen så blir jeg litt skuffet når de tar den så langt som å antyde at alt er bedre enn parabener, og at alt naturlig er bra. Det er godt mulig at andre konserveringsmidler er minst like skadelige som parabener, det vet vi faktisk ikke nok om enda, og det er tross alt flere som reagerer allergisk på naturlige ingredienser enn mange av de syntetiske. Jeg vet at du vet dette, men mange sluker jo alt av slikt rått : /
  (Nå er det mange grunner til at naturlig er bedre enn syntetisk, som f.eks nedbrytbarhet, men likevel, det blir så lite nyansert!)

  Hilsen ei som er rimelig lei av å høre om at «naturlige duftstoffer» er så mye bedre enn «parfyme»…sukk…

  • Jeg sendte Grønn Hverdag mail og spurte hva som brukes istede for parabener, men har ikke fått svar på det enda. Og sånne eteriske oljer har jeg hørt at folk kan reagere på ja.

   • Jeg tror nok at hvilke konserveringsmidler som velges vil variere med type produkt og produsent. Parabener er «geniale» i den forstand at de er lette å bruke i produkter uten at det forringer kvaliteten, da man trenger svært små mengder for å oppnå tilfredstillende holdbarhet, så det er vanskelig å finne noe som er like godt sånn sett.

    Når produsenter etterhvert lanserer produkter uten parabener er det heldigvis ikke så vanskelig å sjekke opp de nye konserveringsmidlene heller. Samtidig kan jeg ikke la være å lure på om ikke det meste som hindrer bakterievekst, vil være skadelig i en eller annen grad?!

    Jeg kjenner så langt kun til ett merke som har ukonserverte kremer, men da snakker vi jo spesialemballasje som ikke drar produkt eller luft tilbake i flasken…

    Spent på hvilket svar du få!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.