Om allergivennlig mat i sosiale settinger


Sommerbursdagsfeiring! Raw kake på plass etter varm busstur på fat med plastpose over.


Raw vanilje og mango cheesecake + normal muffins i skjønn forening.

Det er morro å dele med dere hvordan man i hverdagen og i sosiale settinger kan «overleve» når man har matintoleranser eller allergier. Ingen hemmelighet at man møter utfordringer! Har de noe jeg kan spise, og hva gjør jeg hvis ikke? Men det er der man har to valg: 1) Å se på settingen som en utfordring, eller 2) Se på det som et problem man ikke kan gjøre noe med.

Jeg er heldig på den måten at jeg kun har meg selv å tenke på når det gjelder maten. Utfordringene i hverdagen hvis det er ens barn som ikke tåler enkelte matvarer har jeg ikke skrevet om siden jeg ikke har erfaring med det. Men for min egen del liker jeg å ta med egen mat som både jeg og de andre kan spise. For alt jeg lager er ment for alle :-) Min hjertesak innen matlaging er blitt å skape gode oppskrifter på allergivennlige kaker og mat, og vise at det ligger mange muligheter i det å ha et annerledes kosthold. Jeg er ikke ute etter å misjonere, mitt ønske er å inspirere de som har lyst å oppdage disse mulighetene, for de ligger klare og venter på oss. Matglede er stikkordet! Kanskje terskelen for å praktisere alternativene i hverdagen blir lavere av å se andre gjøre det?

Jeg er heller ikke en person som liker å gjøre en sak utav maten jeg spiser, og det at jeg er avslappet i forhold til maten og tankene rundt det tror jeg smitter over på de jeg er sammen med. Jeg klager ikke, jeg holder ikke preken om kostholdet mitt (eller andres), og dermed opplever jeg at jeg blir behandlet normalt.

Det krever selvsagt øvelse, planlegging og tålmodighet i begynnelsen å lære nye ting, men det meste kan læres, til og med matlaging ;-) Jeg syns uansett det er trist hvis folk ikke vil dra på sosiale tilstelninger fordi de er engstelige for kleine matløse og drikkeløse situasjoner.

Tidligere har jeg blogget om:
• Kake i konfirmasjon/selskap
• Kake på Babyshower
• Kake på jentetreff
• Kake i bursdagsselskap
• Å frakte raw kake på scooter eller buss
• Raw kake og rundstykker på sosial 17.mai-frokost
Å ta med litt mat i veska
Alkoholfri drikke som ser ut som sprudlevin
• Og nå, raw kake i sommerburdagsselskap, med gode venner, bekjente og ukjente.
• Jeg har også laget raw kake på bestilling til bryllup i fjor, og har fått en ny forespørsel om å lage en 3-etasjes bryllupskake i juli! Stilig sant??

Det varmer å høre at folk som aldri har smakt raw kake (og som heller ikke har hørt om dette med rawfood) syns at kakene mine er gode. Det er da jeg føler at en oppskrift er vellykket, når en person med «vanlige» smaksløker liker det. Da tilfredsstiller det de fleste, ikke sant? :-)


KORT OPPSUMMERT er mine beste tips:
♥ Planlegging (=man slipper stress)
♥ Muligheter
♥ Matglede

Hvordan pleier du å gjøre det i sosiale settinger?

23 thoughts on “Om allergivennlig mat i sosiale settinger

 1. Det synes jeg var fine tips Silje!! Tror det er viktig å ikke være preachy, men heller være rolig, glad og dele av maten vi spiser. Jeg lager veldig ofte raw kaker og sjokolader og tar med på alt fra kaffebesøk til fester, og prøver å ikke gjøre så stort oppstyr ut av det. Iallefall ikke før de andre har smakt (og likt det, hihi ;) ).

 2. Koselige og fine bilder Silje.Naturlig del her også,gjör alt mye mer trivelig og natulig,ikke så koselig for de andre heller om man er med,men ikke deltar i samväret med maten,man «faller» litt utenfor.Alt blir straks mer naturlig om man deler med seg:) Ser du også har en forkjärlighet for mango kake?!Beste valget:) Lager jeg kake,for å ta med eller bare alene,blir oftest mango :)

 3. Helt enig! Det er viktig å være åpen for å se muligheter i alle situasjoner og ikke
  bare deppe fordi du føler at ingen er imøtekommende. Hvis folk ser en glad og positiv person er det mye lettere å få dem interessert i det du har å lære dem! Vi har alle masse kunnskap og har ikke vondt av å dele den ;)

 4. Så fint skrevet Silje!
  Ja, det gjelder bare å være forberedt og planlegge litt! Mer skal det ikke til! Jeg har alltid kjøleskapet og fryseren på jobben «full» av godsaker slik at når småsulten gnager litt så kan jeg spise så mye jeg vil at hva jeg har tatt med selv enn å hive meg uti noe som gjør meg oppblåst og uvel etterpå.
  Jeg har ikke så veldig allergi, men reagerer på «vanlig» mat som korn og mye melk og sukker osv, så jeg kan «skeie» ut litt om jeg ikke har med meg noe selv og det bare er mat jeg helst vil unngå. Men da må jeg lide litt i ettertid. Noen ganger er det verdt det, andre ikke.
  Men så å si alle som smaker sjokoladen min, sier «mmmmmm»

  like :)

 5. «If you fail to plan, you plan to fail» ;) Godt å se at du er forberedt! Jeg skal på sommerfest med jobben i juni og kjenner jeg gruer meg litt til å se de andre gafle i seg døde dyr og sekreter fra dem, men jeg har sagt meg villig til å ta med masse vegansk tapas, både for at jeg selv skal ha et greit utvalg mat på tallerkenen min OG for at alle de andre skal få smake. Min erfaring er at selv om folk er skeptiske til vegetarmat, så er de også gjerne veldig nysgjerrige. Og i de fleste tilfeller ender de opp med å bli skikkelig imponerte. Fine kaker du lager. Kanskje jeg skal ta med en slik en på sommerfesten? ;) God sommer.

  • Jeg pleier å ta med hummus hvis det er slik at man skal ta med litt pålegg hver feks, og det faller alltid i smak hos de fleste :-) Smart å ta med så andre får smake god vegetarmat også. Og ta med kake!

 6. Kjempefint innlegg! Det er som man gjør det til selv. Jeg tar gjerne med mat/godis/kaker til meg selv, og lar andre får smak. Og som oftest faller det i smak hos de fleste! :D

 7. Bra innlegg!
  Jeg kjenner meg helt igjen i det du skriver. Jeg tar også ofte med min egen mat både til meg selv og andre. Liker å opplyse andre om hvordan jeg lever, men jeg preker ikke, det er kun hvis de spør og vil ha informasjon. Hvis man begynner å forkynne tror jeg folk fort blir irritert. For en utrolig herlig kake du hadde laget! Raw Food<3

 8. Det blir som regel som man gjør det til selv:) Jeg tar ofte med meg sjokolader/kaker og lignende selv, og da er det jo gøy å høre hva andre ganer mener om maten jeg spiser. Som regel synes jo folk det smaker godt og blir overrasket over at det går an å lage rimelig allergivennlig og/eller raw/sunn mat som smaker godt, så det blir som regel bare en hyggelig samtale ut av det, uten at jeg lager noe styr ut av det eller «preker»:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *