Ny intoleransetest

For et år siden tok jeg en intoleransetest for å hjelpe meg selv på vei med kostholdet da jeg følte at ting fremdeles ikke stemte. Jeg hadde allerede begynt endringene på egenhånd med å kutte ut sukker, gluten, kumelk og gjær++, men trengte ny giv og et puff i riktig retning.

Jeg hadde først vært hos lege og tatt noen blodprøver, samt vært hos en spesialist på matallergier osv og tatt prikketest med negativt svar. Likevel ble jeg jo like fullt DÅRLIG av maten jeg spiste uten å forstå hva som var årsaken. Var det fysisk, psykisk, var det noe jeg ikke tålte, har jeg lekk tarm? Jeg spurte denne legen etter å ha fått negative prøveresultater, «Hva kan det være, hvorfor reagerer kroppen min på denne måten? Du vil vell hjelpe meg å finne ut av det?» Nei det ville han ikke. Prøvene var fine, jeg var frisk og alt var bra. Hadebra! Det er ikke rart man blir frustrert og henvender seg til alternative tester og behandlinger når dette er holdningen man blir møtt med i helsevesenet.

Det blir sagt at man gjerne kan tåle matvarer man er intolerant mot igjen hvis man holder seg unna dem noen måneder. Derfor ønsket jeg å ta en ny test nå for å se om noe hadde endret seg. For min del har enkelte ting gått ned og blitt bedre, mens mange ting må jeg fremdeles holde meg langt unna. Det gjelder mange store matvaregrupper som gluten, melk og egg.

På bildet over her ser dere hvordan testen ser ut. Bildet er av testen fra i fjor. Denne gangen fikk jeg den tilsendt som fil på epost.

Ting jeg kommer på i farta som var på rød og gult denne gangen (også) er: Eggehvite, hvete og gliadin (gluten, proteinet), kumelk, til dels geitemelk, hasselnøtter, mandler, pistasjnøtter, bringebær, kidneybønner, hvitkål, ris, potet, soya, sukker ++

Jeg tok testen gjennom Eksaktmat.no. Det er samme testen som sist gang, men denne gangen tok jeg den direkte gjennom firmaet, ikke gjennom en terapeaut. Det fungerte veldig greit, og man slipper å bli pusha til å kjøpe dyre produkter i etterkant som terapeauten vil selge deg.

Sist gang jeg tok testen ville hun jeg tok testen hos at jeg skulle kjøpe et behandlingsopplegg med masse kosttilskudd, akupunktur, hypnose(!) og masse anna greier. Og når jeg spurte hva hun skulle stikke akupunkturnåler for kunne hun ikke en gang gi meg et svar! Bare pjatt som «Joo neei det er sånn generelt da, ehe». Og toppen av kransekaka – det hele kostet nesten 12000 kr! Kødder ikke! Så vær på vakt dere, det finnes behandlere som vil sluke lommeboka til desperate mennesker som ikke har fått hjelp av helsevesenet.

Det var veldig greit å ta testen selv. Man går inn på nettsiden deres og bestiller den testen man vil ha (jeg tok den med 200 matvarer), og får tilsendt en pakke med utstyret du trenger. Man tar blodprøve med et stikk i fingeren og skviser noen dråper blod nedi et glass. Dette sendes tilbake, så får man svar etter ca 2 uker. Testen blir analysert på Cambridge Nutritional Sciences (CNS). Eksaktmat skriver på sin nettside at «CNS er et av verdens ledende bedrifter i sitt slag og tilbyr kliniske analyser for allmennheten, klinikker, sykehus og helsepersonell». Inkludert i prisen får man også en telefonsamtale med kostholdseksperten Sissel Brustad. Hun var veldig hyggelig!

Har du spørsmål vil jeg anbefale dere å lese på nettsiden deres her, og eventuelt sende dem en mail og spørre om det du måtte lure på. Det er bedre å stille spørsmål omkring testen til dem istede for å spørre meg, jeg kan jo ikke så mye mer om testen enn det dere gjør. Sendte nettopp en mail med spørsmål selv faktisk som jeg venter på svar på.

Men min erfaring med dette osv kan dere såklart spørre meg om :-)

Konklusjonen er at jeg er fornøyd med å ha tatt testen gjennom Eksaktmat, og har ingen problemer med å anbefale de videre. Om jeg vil merke noen forskjell når jeg enda en gang justerer kostholdet vet jeg ikke enda, det finner jeg sikkert ut etter noen måneder.

Jeg kommer senere til å skrive et eget innlegg med tanker og utfordringer omkring det å kutte ut så mange «vanlige» matvarer.

68 thoughts on “Ny intoleransetest

 1. ble møtt på samme måte selv, så kjenner til den,… mange møkkaleger der ute. tok min test via LHK i fjor for ca 1 år siden. kansje jeg skulle ta en ny. takk for link :*

 2. Hei Silje! Er det bare eggehviten du ikke tåler?Du kan altså spise eggeplommen? Tenkte bare å nevne for deg at jeg vet om flere som tidligere har trodd at de ikke tåler egg, faktisk tåler det, så lenge høneene ikke ble foret med soya. De fleste høner, også økologiske, blir foret med soya. Tenkte bare å nevne det for deg. Soya er jo den billigste protein kilden som eksisterer og brukes mye i dyrefor. Desverre er det ikke noe sunt for hverken mennesker eller dyr: http://www.amazon.com/The-Whole-Soy-Story-Americas/dp/0967089751/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1334590604&sr=8-1

 3. Uff, ja det var jo mye her å kutte ut. Rart å være allergisk mot så mye egentlig, men kropper er rare greier!! Og heeeelt enig med deg – helsepersonell er ikke helt de jeg hører mest på nei. De er enormt firkantede og idiotiske, og når folk hører på «de som kan det», så har man jo 0 å si!! Min far skulle «spise sunt», «lite fett», og av en eller annen grunn var NØTTER visstnok usunt. «- Selv uristede?» «- ja det er jo bare fett!» «- eh, samme som i fisken du eter tre ganger i uka?» «- … nei men altså atte legen sa…!!!» – merkelig det der. Kalte legen en idiot men da var det JEG som måtte slutte å «lese så mye rart».

  hør på kroppen, det er den eneste som vet. håper virkelig å kutte ut noe en periode hjelper deg, jeg har selv blitt bedre av å kutte hvete helt ut en periode, for å så heller spise variert etterpå. Trengte tydeligvis bare en pause.

 4. Hei Silje! Har fulgt bloggen din lenge nå av forskjellige grunner, blant annet for alle oppskriftene! Selv tok jeg samme test for over et år siden, og det er først nå jeg begynner å få ordentlige rutiner på matlagingen osv. Gleder meg til å følge deg fremover med den nye testen.

 5. Oj, dette synes jeg hørtes spennende ut! Jeg holder på med å prøve på egenhånd om dagen, ved å kutte ut en og en matgruppe. Siden jeg kuttet kjøtt i Januar har jeg følt meg betraktelig bedre!

  Takk for en informativ og velskrevet post!

 6. Kjenner meg veldig igjen i hvordan du ble møtt av legene med dette altså! Skal ikke være greit å ikke få hjelp selv om man selv merker GODT at noe ikke er som det skal.
  Tok samme testen for et år siden selv, så vurderer å ta den igjen for å se om noe har forandret seg jeg og.

 7. Jeg har også tatt denne york-testen, og er veldig fornøyd. Ble ikke prakket på med noe som helst av min ernæringsterapeut da. Det gjelder å velge en bra en:-)

 8. Veldig spennende å høre om.
  Jeg tok testen og scoret 14 så det er nok ikke mye som plager meg. Gir meg en klapp på skulderen og sier jeg gjør mye rett med maten for tiden, for det har ikke alltid vært sånn.

 9. Silje, du er en motivasjon uten like!
  Jeg tok jo denne testen noen måneder før deg, og har holdt meg unna de matvarene som slo ut siden den tid. Likevel har jeg noen veldig tøffe perioder, innimellom, der maten virkelig ikke sitter i meg og jeg mister krefter og energi. Kanskje jeg burde gjøre som deg, og ta testen en gang til for å se hva som kan være galt?! Jeg har det selvfølgelig mye bedre i det store og det hele, men i det siste har det vært tunge tider.. Virkelig ikke godt å reagere på ting du faktisk tror du kan spise.. Det er jeg så lei av..
  Men takk for dette innlegget, nå skal jeg virkelig hive meg rundt og ta testen en gang til! :)

 10. Spennende å følge med på dette! Men du sier ingenting om hvordan du har følt deg etter at du kuttet ut alle disse tingene? Regner meg du kjenner noe på kroppen? Hvis ikke er jo det ille! Har vært så spent på å høre hvordan du har følt deg før og etter! Vil du si noe om det?
  Og ang hun dama som ville pushe diverse greier på deg så var jo det litt vel overdrevet, men generelt sett så anbefales det diverse urter og tilskudd sammen med en slik «kur» der man kutter mat man ikke tåler. I følge terapeuter tilknyttet lekktarm-forening så er dette en like stor del av å bli frisk. Og de mener at hvis man scorer på allergier på en slik test som du har tatt så er tarmen lekk.
  Husk at for bare drøye 60-70 år siden trodde legene at magesår var psykisk, så selv om leger ikke fortstår alt så betyr det virkelig ikke at man er frisk som en fisk!

  • Jeg tenkte å skrive mer om hvordan jeg føler meg osv i et eget innlegg :-)
   Tror absolutt man kan ha nytte av en eller annen slags kur i etterkant av å kutte ut, men når det ferdige oppsettet hun ga meg (og sikkert alle andre) så sto det at jeg skulle ta tilskudd som sto på rødt på testen, samt at hun ikke kunne svare for seg hva behandlingen skulle gjøre osv. Useriøst, og jeg lar ALDRI folk få tulle med kroppen min på den måten.

 11. Uffdå kjedeligt å få ennå fleire madvarer å holla seg vekke fra! Eg e oppe i 21 å syns d e veldig vanskeligt å laga variert å spennandes mad… Eg e ikkje någe glae i rawfood hellår(men tåle kun pistasjnøtter åg – e jo så sykt mye nøtter i rawfooden)

  Eg har åg lyst å ta ein nye test for å se koss eg lige an – har hålt mg vekke fra d eg ikkje tåle øve 1 år nå – å føle mg betraktelig mye bedre enn i fjor. Men må nåkk venta 1 år te før eg tar ein nye(om ikkje formen plutselig sko ble merktbart forverra :) )

  Lykke te me å kutta ennå marr mad fra kostholde ditt :)

 12. Vurderer å ta en slik test selv. Flott at du deler erfaringene dine :) Hvor mye kostet det?

 13. Spennende!! Jeg har vært litt skeptisk til slike tester, men kanskje jeg skal gi det en sjanse?! Jeg har derimot gått til en veldig flink ernæringsterapeut og jeg føler meg helt fin når jeg holder meg til de rådene jeg har fått fra henne. Null melk, lite gluten og forsiktig med egg. I tillegg mener hun jeg har multippel kjemisk sensibilitet, noe som vil si at man reagerer på kunstige tilsetningsstoffer i mat, samt enkelte syrer. Har lært utrolig mye av å gå til henne (og hvis noen bor i Bergen og vil ha nummer hennes er det bare å ta kontakt).

  Anbefaler også å få henvisning til allergiutredning ved et sykehus hvor de også sjekker intolerans. De har litt mer peiling enn fastlegene iallfall, men kommer kanskje litt an på hvilket sykehus man kommer til på. Jeg holder på med det og er i gang å registrere symptomer på hvete og melk hjemme i samarbeid med ernæringsfysiolog tilknyttet Haukeland sykehus. Gleder meg ikke akkurat til å drikke et glass kumelk til frokost i morgen, men vil jo gjerne ha dokumentasjon på at jeg ikke tåler melk…. ;)

 14. Så flott at du er allergisk mot egg og melk! :D Tenk bare på så mye lidelse du IKKE bidrar til ved å unngå disse «mat»varene. Jeg synes du skal være kjempetakknemlig :D Det skal jeg love deg at dyrene du ikke tar livet av er ;)

  • Wow! Sånt er bare utrolig provoserende for en med matallergi/ intoleranse å høre. Hadde du vist hvor syk man faktisk blir, og hvor mye en sånn sykdom går ut over livet og livskvaliteten, da hadde nok moderert utsagnet ditt litt. Å ha allergi eller en intoleranse er en fæl sykdom. Det handler ikke om å redde dyr.

   Når det er sagt, jeg mener ikke at man ikke skal tenke på dyrene. Jeg elsker dyr, og skulle ønske at vi alle kunne tenke oss om litt ekstra når vi er i butikken. Kjøttindustrien tjener seg søkkrik på å drepe levende vesner. Det er en syk greie. Men, som sagt… Det har INGENTING med matallergi/ intoleranse å gjøre.

   • Ikke la kommentaren gå inn på deg Amanda. Folk vil alltid mene forskjellig, være forskjellig og oppleve ting forskjellig. Ikke la deg provosere, selv om jeg forstår at man lett kan bli det. Alle har ulikt ugangspunkt for å mene forskjellige ting, og ting må gjerne erfares før man forstår hvordan det er. Det er ikke sikkert hun som skrev kommentaren har erfart hvordan det er å bli syk av maten man spiser og hvor kjipt det er å måtte ta bort matvarer man var vant til å spise (og ikke ønsket å ta bort).

    Du vet en hund som har badet i sjøen, også kommer han opp på land og rister seg så vannet spruter OVERALT for å bli tørr? Gjør det samme du også, lat som du er en hund full av vann rist det du ble provosert av av deg og kast det bak deg :-) Stor klem!

  • Og det er ingen som kommenterer drapet av dyrene? Skulle likt å sett de egga man plukket ut av ei død høne;)

 15. Eg gjekk til ein slik test for omlag eit halvt år sidan hjå Balderklinikken i Oslo som eg har høyrd er flinke på å finne matintoleransar og allergiar med sine testar. Det kan ikkje stemme, då eg tålte absolutt alt som var å finne på testen. Det kan umogleg stemme då eg kastar opp av melk og blir høggravid på nokre timar etter eg har ete egg eller ein form for gluten. Uheldigvis betalte eg over 5000 kroner for dette og legetimar der den elles fantastiske legen fortalde meg om smoothies, som eg kunne ete til frukost…

  Det er stive prisar for desse testane her, altså, eg får berre leve vegansk, fritt for sukker, gjær og mykje oppvarma mat, då det ser ut til å fungere greitt.

  PS: har du vore borte Dr.Grays tarmrensprogram? Eg og min mann skal vårrense neste veke!

  • Æsj, dumt det gikk slik med testen! Og enig, det koster en del. Men i de tilfellene testen er riktig og folk får nye liv, da blir jo prisen liten sett i forhold til hva man får igjen. Og nei jeg har ikke vært borti tarmrens. Håper dere vil få god effekt og føle dere bra av det :-)

 16. Men hva slags symptomer fikk du at du mistenkte matintoleranse? Var du oppblåst? Har du spurt fastlegen din til å videresende til en spesialist eventuelt klinisk ernæringsfysiolog?

 17. Takk for interessant innlegg. Skal snart ta test sjøl, så jeg var litt nysgjerring på hvordan du var fornøyd og om testsvarene varierte mye. Ha en fin dag!

 18. Så lur test! Jeg er generelt småskeptisk til både «vanlige» leger og alternativ medisin, så foretrekker egentlig å ikke måtte gå til noen, haha. Men den testen høres ålreit ut altså, bare synd jeg ikke tåler å tenke noe særlig på blod, uæh. Det er uansett viktig å høre på kroppen sin. Etter at jeg flytta for meg selv endra jeg på kostholdet, kutta blant annet drastisk ned på kjøtt (som jeg egentlig ikke er så veldig glad i) og en del fettholdige varer som rømme, fløte og fett smør, og kjente forskjell etter veeeeldig kort tid. Jeg spiser fortsatt disse matvarene altså, men bare i veldig små mengder en sjelden gang. Særlig rømme blir jeg dårlig av, men samtidig kunne jeg levd på lettmelk, haha. Også har jeg fått mye mer sansen for grønnsaker, bær og frukt, spesielt cantaloupemelon, og håper at det skal klare å holde meg unna sjokoladehylla, hehehe. Kropper er sære greier ;P

 19. Jeg vil bare si meg helt enig med Helene i at det kan være lurt å få det sjekket på et sykehus istedet for fastlegen. Enkelte allergener gir ikke utslag på slike tester, og kan kun oppdages gjennom provokasjon. (Du må rett og slett prøve en stund uten, og deretter med den aktuelle matvaren.) Dette må imidlertid gjøres i samråd med en spesialist da disse har oversikt over hvilket tidsrom som er nødvendig og slikt. Allergi mot melkeprotein (må ikke forveksles med laktoseintoleranse!!!) er et eksempel på en allergi som må testes slik. Lykke til!

 20. Blir frustrert og irritert over at ein må utanfor den tradisjonelle helsetjenesta for å få sjikkeleg oppfølging rundt problema sine, sjølv kan ikkje legen min svare meg på kvifor magen min overreagerar slik den gjer.
  Stakars deg som fekk so utruleg mange utslag på den testen! Lykke til med kostholdet, du er ein stor inspirasjon :)

  • Takk for det, jeg er innstilt på å klare det fint så da gjør det sikkert det også :-) Største utfordringen er når man ikke er hjemme, men det får man bare ta som det kommer.

 21. Tusen takk som viste til dems side. Nå har jeg tatt den testen som ligger på dis side og kommer garantert til å bestille en sånn test hjem.

 22. Hei, Silje! :)

  Er det sånn at du på forhånd av denne siste testen måtte spise alle de matvarene du ikke tålte for å se om du får antistoffer mot dem? Eller spiste du glutenfritt osv, også slo det ut på testen likevel?

  Haha, vet ikke om du skjønner hva jeg mener her. Jeg har planer om å ta en slik test, men har kuttet ut bl.a melk, og lurer på om jeg må gjeninnføre det i kostholdet før en slik test for å få utslag på det.

  Sunniva

  • Jeg har ikke spist det for på forhånd for å ta denne testen, den tester iGG-reaksjon. Prøvene man tar hos legen må man spise det man ikke tåler en lang periode før det vises på blodprøvene de tar. De tester ikke IGG, men noe annet.

 23. Hei Silje! jeg har tatt en lignende test to ganger, en IgE og en IgG test, og fikk veldig like resultater som det du beskriver (har også mye av de samme problemene hva energi angår). Noe som gjør meg en smule fortvilet, er at det nesten ikke finnes noe informasjon om hva gliadin er! Vet du om det er slik at alle produkter merket med «glutenfritt» også er fritt for gliadin? Hva slags varer inneholder egentlig gliadin? Er det noe som eksisterer bare der der er gluten, eller er det en egen «kategori» ? Hadde blitt superglad om du har noen tips eller kunnskap å dele! :) Mvh meg :)

 24. Ok, bare spekulerte siden jeg reagerer uansett om produktene er merket med glutenfritt eller ikke. Men takk for svar :)

 25. Mye sier meg at jeg burde ta testen selv.. Satt nettopp og krysset ut på symptomlista, og endte opp med 102 «poeng»!

 26. Hei :-)
  Jeg har lenge nå vurdert kinesologi, men er så usikker på om det funker. Vil ikke kutte ut fullt av matvarer om det bare skulle vise seg å være lureri. Har du prøvd kinesiologi på om du tåler forskjellige matvarer? eller anbefaler du kun denne testen som du har tatt? :-)

  Håper på svar!

  • Jeg anbefaler ikke hverken det ene eller det andre siden alle er forskjellig og trenger ulike ting. Kinesiologi har vært aller mest nyttig for meg mentalt, og intoleransetesten håper jeg virker inn på det fysiske i det lange løp. Tror ikke jeg har testet matvarer hos kinesiologen, men jeg vet at ei veninne av meg har gjort det med stort hell. Du får prøve og se :-)

 27. Ser jeg er litt på etterskudd med kommenteringa her, men håper du leser det likevel :)

  Skal ta til meg det tipset å ta en slik test! Når jeg får råd… Har selv tatt tester hos både lege og hudlege – uten resultat. Men vet at det må være noe. Og legen kan jo bare si at jeg har IBS etter å ha eliminert andre ting. Low FODMAP-dietten har jeg deretter googlet meg frem til selv. Men der er det så mye man må kutte ut og gjenintrodusere for å finne ut nøyaktig hva man reagerer på! Så gleder meg til å få litt klarere svar gjennom en slik intoleransetest :)

  Hvilken type terapeut var det forresten du brukte første gangen? Har ei venninne som tipset meg om en biopat hun var veldig fornøyd med. Men er mer interessert i å kunne ta prøvene selv, så slipper jeg å forholde meg til å måtte gå til en terapeut med jevne mellomrom og betale dyrt for det.

  • Hei! Det er lenge siden jeg skrev denne bloggposten og jeg er ikke lenger fan av dem. Jeg tror ikke de har så mye for seg likevel. Jeg vet ikke. Jeg går med en bloggpost om dette i tankene men har ikke skrevet den enda. Det kommer etterhvert.

 28. Hei! :)

  Jeg vurderer og ta denne testen som sendes til England. Vet du om det er noe forskjell på denne og den som sendes til USA?

  Men saker er den: Jeg har ikke spist melkeprodukt, sukker, gluten eller noe, og ja jeg er 100 sikker for sjekker alt jeg kjøper, og lager det meste fra bunnen av på 2 år. Vil jeg da få utslag på dette likevel Ser du skriver om det lenger opp, men er det når det gjelder en så lang periode også? Burde jeg spise litt av det før testen? Er redd for at jeg får rødt på det jeg spiser ofte av :/

 29. Og det er jo en stund siden denne testen ble tatt. Har du merket noe forskjell? Hva er dine tanker pr idag? :D

  • Jeg jobber med en bloggpost om det. Kort fortalt er jeg ikke lenger like overbevist om at testen har noe for seg i det hele tatt og anbefaler ikke lenger noen å ta den. Jeg har ikke fått blogget om det enda. Kommer tilbake til det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *