Nei takk til alkohol?

Tina Hamelten blogget nettopp om en artikkel som tar for seg det å ikke drikke alkohol, se den her. Jeg ville blogge om artikkelen jeg også, den var bra og har et viktig budskap. Man blir lett stemplet som sær og «unormal» når man velger å ikke drikke alkohol, hvor meningsløst er ikke det? Alkohol er blitt en så selvfølgelig og forventet del av menneskers sosiale liv i dagens samfunn at folk får angst av å ha en edru person i selskapet, en «festbrems». Jeg er ikke i mot at noen seg et glass vin eller en øl altså, poenget er at de som drikker ikke alltid takler så bra at noen velger å la vær.

Fra artikkelen: «Mens stort sett samtlige mennesker rundt henne drikker alkohol, velger Elisabeth Norheim vann. – Folk skjønner ikke hvor ekstremt personlig det er å spørre noen om hvorfor de ikke drikker, sier Norheim.»

Les den her, anbefales :-)

39 thoughts on “Nei takk til alkohol?

 1. Jeg og min mann drikker ikke, det er over 4 år siden jeg drakk noe som helst alkohol sist, og jeg tror egentlig ikke jeg kommer til å drikke noe igjen. Liker verken smaken eller rusen.
  Jeg får heldigvis sjelden reaksjoner på dette, men en sjelden gang har det jo kommet et par kommentarer, som feks. «hva, skal du virkelig reise på sydentur uten å drikke? Har aldri hørt om voksne folk som ikke drikker på sydentur». Vi skulle altså ha med oss ungene på familieferie til Hellas. Jeg blir sjokkert av sånne spørsmål. Selv om jeg hadde drukket alkohol, hadde det aldri falt meg inn å drikke noe som helst alkohol på en familieferie med barna. Folk er rare.

 2. Det er så godt med mer fokus!! Flere av hennes argumenter er jo mine. Kanskje folk heller kan si «åja som den artikkelen?» og ikke «men atte blablabla hvorfor ikke blabalbalbalba jeg er dum og spør masse privat blablabla» – folk er forferdelige i blant.

  Jeg har heller ikke noe problem lengre med å si at jeg synes alkohol er rimelig idiotisk i seg selv – det gir jo ikke mennesker noe som helst. For de med rimelig syk humor kan jo Bill Hicks anbefales: han prater om eksperimentering med sopp og annet, men alkohol mener han er idiotisk. Så det er langt fra alle som «ikke tørr å prøve noe rusmiddel» som er avholds på alkohol, det er jo også en myte å få slutt på! Jeg bare ser ikke poenget med å ligge i ei grøft sier jeg. Da blir jeg heller med oppi en UFO, haha! Må da være mye morsommere, om man først skal prøve noe :P

 3. «Jeg stoler ikke på folk som ikke drikker» fikk jeg servert en gang med et skjevt blikk…. Hvorfor skal det være så rart å ikke drikke? Jeg har rett og slett ingen interesse for alkohol. Har prøvd det, hatt det koselig, og sluttet med det. Liker ikke kalle meg avholds, fordi jeg er jo ikke det. Jeg bare drikker ikke :)

 4. Kjenner meg godt igjen der ja. Jeg er ikke 100 % avholds, men er ikke noe glad i å drikke. Føler meg veldig som «festbrems» når jeg ikke drikker. Derfor er jeg veldig sjelden på fest. Får alltid spm om hvorfor jeg ikke drikker, ender alltid opp med å svare at jeg har vondt i hodet eller ikke orker, men sannheten er at jeg ikke liker det.

  Takk for et bra innlegg! :) Godt å vite at det er flere som føler det samme.

 5. Hør hør!!! Selv er jeg absolutt ikke avholds, og kan helt fint ta en drink en gang i blant, eller et glass hvitvin til god sjømat for eksempel, men jeg drikker lite og jeg drikker sjelden. Og dét reagerer folk på! Jeg har x antall venner som har satt seg som mål å få meg med på grøftefyll med så mye drikking som mulig, og jeg opplever konsekvent at jeg hele tiden må ha en eller annen unnskyldning parat for å gjøre rede for hvorfor i alle dager jeg ikke er interessert i å bli full. Faktisk har det tidvis gått såpass langt at det har gått heftige rykter om at jeg f.eks. er gravid, og en av de forrige gangene jeg var med ut på byen fikk jeg følgende kommentar i selskap med en øm hånd på magen: «Du Maja…ikke for at det ser sånn ut eller noe, men…er det en liten en på vei? Du drikker jo aldri lenger!» Og DA fikk jeg ganske nok. :p Hehehehe!

  Noe av det «morsomme» med dette er forsåvidt det som skjer de gangene jeg faktisk drikker litt. Jeg husker nemlig ikke sist jeg brukte noe som helst penger på drikke ute på byen, ettersom alle disse drikkende vennene blir så gira på at jeg faktisk inntar alkohol at de insisterer på å spandere alt og enda litt mer. :p

 6. Åh Gud, jeg er så enig i denne artikkelen. Jeg er selv en såkalt «festbrems», som mange kaller det. Jeg kan godt ha det gøy uten alkohol. Jeg HATER å være fyllesyk, og nå som jeg har blitt eldre, så gir det absolutt ingen mening for meg å drikke å ha i meg noe som kommer til å ødelegge morgendagen for meg + at drikken også kan få meg til å gjøre ting jeg kanskje egentlig ikke ønsker. Jeg ser ikke poenget og mener selv jeg har det mye morsommere uten alkohol. :-)

  Men for all del – SKÅL til de som vil det! :-) Bare ikke kall meg festbrems fordi jeg ikke vil.. :-)

 7. Jeg er nok ikke avholds, men jeg er aldri full. Jeg tar med kanskje en cider eller en rusbrus på fest bare for kosens skyld, og resten av kvelden drikker jeg vann. Og da kommer de dømmende blikkene og spørsmålene. Og jeg vet aldri helt hva jeg skal svare, annet enn at jeg ikke liker alkoholrus spesielt godt, kun hvis man er litt småbrisen og fortsatt har full kontroll. «Men man har jo kontroll når man er full også» er svarene jeg får, og da gidder jeg ikke begynne å diskutere for å være en festbrems, men jeg blir en festbrems allikevel fordi jeg IKKE ville diskutere. Det er en ond sirkel, det der.
  Jeg støtter alles valg hva man drikker på fest, men jeg respekterer de som velger å være alkoholfrie mest, fordi det viser kontroll og ingen påvirkning av gruppepress.

 8. Jeg har ikke noe problem med at jeg er avholds, men det er ubehagelig å få spørsmålet. Grunnen til at jeg ikke drikker er at min samboers far drakk mye når han var mindre. Jeg syns ikke dette er informasjon som alle har rett på, og da har jeg ikke så mye å si hvis noen spør. Som oftest så sier jeg bare «fordi» hvis noen spør hvorfor jeg ikke drikker. Som student så merker jeg drikkepresset på en litt annen måte. Det er liksom det man «skal» gjøre som student, drikke og feste. Men nå som jeg har blitt eldre er jeg mye tryggere på det, og jeg har heller ikke noe behov for å være venner med folk som ikke kan respektere at man er avholds og lar det være med det uten å grave. Dette ble litt langt, men det er bare et engasjerende tema. syns forøvrig dine innlegg om å være avholds har vært fine å lese :)

 9. Tuseb takk for at du postet dette.. Jeg drikker ikke og får spm hver gang i er ute om det. Til og med av venninner som vet jeg ikke drikker. Blir litt provosert av det selv. Er vel det som kalles drikkepress

  • Drikkepress er så meningsløst! De jeg har vært ute med har ikke brydd seg noe om at jeg ikke har drukket på disse snart 3 årene, og først NÅ, etter så lang tid får jeg den «du som er edru» kommentaren flere ganger iløpet av en kveld. Jeg vil ikke ha kommentarer på det, og jeg er ikke et «edrupoliti» som følger med, jeg gir like mye slipp som de andre hvis det er steming for det.

   • Takk for at du delte denne, Silje!
    Velger å svare på akkurat denne kommentaren siden jeg likte så godt at du skriver «hvis det er stemning for det». Om vi prater og ler og tuller med vann, vin eller sprit i glasset har ikke stort å si for meg, så lenge stemningen er god! Jeg er ikke avholds, og drikker (vin) når jeg har lyst på, men får likevel så mye pes de gangene jeg ikke drikker eller bare vil ha ett glass at jeg har begynt å sky unna såkalte festlige anledninger.. Glad jeg har noen venner som ikke er slik…!

 10. Jeg drikker alkohol, men har en mage som ikke tåler det, uansett mengder. Siden alle vennene mine drikker, og vi møtes stort sett på fester, synes jeg det er vanskelig å la vær. Det er så teit at folk nesten bare kan møtes når de drikker, det føles vertfall sånn i vennegjengen min… Jeg håper at jeg får kjørt opp på bil snart, slik at jeg kan bruke det som unnskyldning og være sjåfør istedet :)

 11. Viktig tema! Jeg har oppdaget at folk blir fryktelig usikre når det er en person med i det festlige laget som ikke drikker, kanskje fordi det rett og slett får dem til å stille spørsmål ved deres egen adferd i forhold til alkohol? Mannen min fikk mye mer pes enn meg da han hadde en kortere periode uten alkohol hvor enkelte rett og slett ble frustrerte over at han liksom skulle være så spesiell og «herregud det er jo normalt å drikke da». De ble usikre. Når det er normalt å drikke seg full/dritings hver eneste helg, altså å ruse seg langt inn i en verden hvor all selvrespekt og fornuft fordufter, er det på tide at noen sier stopp. Bare fordi at noe er «normalt» betyr det ikke at det er greit. Jeg har det kjempemorsomt med å være med på fest og ikke drikke og de som er ordentlige venner bryr seg ikke om det. Er heller ikke avholds, jeg bare velger å hygge meg med andre ting!

 12. Jeg har faktisk opplevd å ikke bli bedt på fest fordi jeg ikke drikker. Da jeg spurte hvorfor fikk jeg beskjed om at det var så flaut for de andre. >_>. Takk for fine linken. Måtte dele den videre på facebook. :)

 13. Jeg er glad i øl og vin, men ikke glad i å bli for full. Syns heller ikke det er noe poeng i å være fyllesyk dagen etter… Så jeg drikker stort sett på fest, men med måte! Noen ganger har jeg vært lei av hele greia og valgt å ikke drikke. Er jo ikke noe poeng i å drikke hvis man ikke har lyst den dagen. Da kommer spørsmålet om jeg er gravid… «Du pleier jo å drikke, hvorfor drikker du ikke i dag, er du gravid eller?». Syns det er frustrerende at det ikke er «lov» å si at man bare ikke har lyst! Da jeg faktisk ble gravid, valgte jeg bort noen fester for å slippe ubehagelige spøsmål… Egentlig skikkelig teit, men jeg kjente at jeg ikke klarte å lyve om grunnen. Nå gleder jeg meg til jeg kan ta en øl igjen, men jeg vil aldri aldri aldri mer bli full. Savner ikke det! Det er morsommere på fest uten (for mye) promille :)

 14. Eg syns d e kjempebra me folk så ikkje drikke :D E mye kjekt ein kan finna på uden å drikka!

  Sjøl e eg ikkje akkurat avholds men drikke ikkje marr enn 1 ellår 2 gongår i åre, e ikkje allti d bler d eingong :P Eg drikke ikkje pga att eg e syge så eg vill hellår bruga den energien eg har på andre ting enn å festa å gå på byen(eg hate byen d e så sinnsykt kjedeligt :D)

 15. Helt enig. Jeg er selv veldig glad i øl, og da ikke pils, så jeg og E kjøper oss gjerne en ny type øl eller to for å smake, og kose oss (gleder meg til juleølet!) Men å drikke på fest orker jeg ikke, det var artig før når jeg var ung student, men nå orker jeg ikke lenger. Er så kjipt å være fyllesyk, og ser virkelig ikke hvorfor det er obligatorisk å være grøftedritings for å ha det artig… Broren min er helt enig, og har venninner som heller vil ta seg en kaffe enn en øl, så ikke noe problem for meg. Jeg er vel heldig sånn :-)

 16. Syns du er utrolig tøff of et bra forbilde, Silje :-) Både når det kommer til mat og alkohol, det krever selvtillit og mot å kjøre sitt eget løp utifra egen lyst, helse og ståsted når «alle» andre følger strømmen.
  Jeg har sikkert vært en av de som har spurt hvorfor når venner ikke drikker, av nysgjerrighet, uten å tenke på at dette kanskje er et veldig personlig spørsmål.
  Det er også stor forskjell på hvordan man oppfører seg på fest, noen edrue er jo helt med og har det kjempegøy, og ingen merker noe «brems», mens andre ikke har like lett for å ha det gøy. Merker selv at kvelden ikke blir like>/i> gøy hvis jeg er edru (feks hvis jobb neste dag), mens alle andre hylflirer av dårlig fyllehumor ;-) Da blir det oftest sistebussen hjem.
  Syns det viktigste er at alle parter får gjøre som de vil, uten å være til bry for andre (overstadig berusede folk er fryktelig plagsomt), både når det kommer til alkohol, mat og religion. Å ikke bli bedt på fest av hensyn til de ande vitner om en gjeng som drikker så mye at de ikke har kontroll over seg selv og forventer å gjøre/si dumme ting. Fine venner!

  • Takk Ingrid <3 Og du har helt rett, og jeg er enig, det er ikke alltid jeg orker å henge med på feststemningen, og da blir det sistebussen på meg også. Men er jeg i slag og stemningen er god får jeg ofte høre i ettertid at det er jeg som virker fullest, jeg som ikke har drukket en dråpe alkohol, haha. Og ang det å spørre, så er det forskjell på å spørre, få et enkelt svar, og gi seg med det. Noe annet er det når de sosiale antenne har falt av og det blir utspørring, graving og utdriting (man kan vel diskutere hvem som /egentlig/ driter seg ut i den situasjonen ;-))

   • Det er sant. Jeg har godtatt ethvert svar så vidt jeg husker :-D
    Og det er jo mange drinker man kan kose seg med uten alkohol!
    I løpet av kvelden bruker jeg å ta et stort glass vann og selv da er det endel som rynker på nesa og spør om jeg driver og avslutter kvelden osv. Tror endel folk er så usikkre på sin egen drikkekultur at de blir «truet» av at folk tar egne valg og føler de må forsvare seg.

   • Ja uten tvil en eller annen form for usikkerhet folk blir å føle på. Jeg pleier å spør om de kan putte nedi litt lime og isbiter + sugerør jeg, så ser det litt drink ut, hehe.

 17. Tusen takk for info om denne artikkel. Utrolig viktig emne å ta opp. Et problem er drikkepresset mange opplever, noe annet er den mobbing folk som ikke drikker blir utsatt for, helt utrolig, men som flere her er inne på, så kommer det høyst sannsynlig av, at den som drikker føler seg usikker sammen med edru folk. Og skjult bak det hele ligger kanskje også noe jantelov….? («Du skal ikke tro du er bedre enn meg, bare fordi du ikke drikker»). Den som drikker, vil på en eller annen måte gjerne ha en «medsyndig», Kontrasten blir for skjærende for den fulle, med edru folk i nærheten.
  Du er så kul, Silje at du våger å stå ved deg selv og gjøre det DU føler deg vel med. Du skrev et fantastisk blogginnlegg om din ikke-alkoholiske tilværelse for en tid tilbake. Den burde du linke til her!! :D

 18. Takk for at du delte denne! Jeg også bare drikker ikke. Drakk alkohol for første gang på flere år i sommer (jeg måtte bare prøve, hehe), og guuuud – det blir fryktelig lenge til neste gang, hvis det blir noen neste gang. Det var SÅ ikke verdt det.

  Jeg pleier forresten å invitere vennene mine til «barnebursdag» hvert år, og der drikker vi ikke (alkohol har jo ikke noe i en barnebursdag å gjøre, og skal det være – så skal det være!). Vi har det like moro hvert år! Når jeg har invitert noen nye har noen av dem syntes at det er rart at jeg skal ha bursdagsselskap uten drikking, men etterpå har de alltid fortalt meg at de har hatt det SÅÅÅ hyggelig, og «dette må vi gjøre igjen!». :D

 19. Folk har en tendens til å bli provosert av folk som ikke velger å gå med strømmen. Tenker at det kanskje har litt med hva slags valg de selv velger å ta og dårlig samvittighet/uvitenhet kanskje? Jeg drikker svært sjeldent og når jeg gjør så føler jeg alltid at det har vært helt unødvendig. Samboeren min er ikke spesielt glad i å ut å feste, så da blir det mye tid til innekos, kino og turer :) Samt at vi trener sammen og følelsen etter det er 1000 ganger bedre enn en natt på fylla. Eneste kjipe er at jeg merker vi glir litt fra vennene våre, da de er single og festeglade. Blir jo ikke så gøy å være ute med folk når man er klin edru, rusa folk kan bli litt mye av og til.

 20. Jeg kan forstå at det virker gravende og kjipt når folk spør. Men møter jeg en som ikke drikker på fest, stiller jeg selvfølgelig spørsmål av nyskjerrighet, men også fordi jeg vil bli kjent med personen. Kommer noen på fest eller noe annet som er «Uvanlig» er det naturlig å stille spørsmål :)

  • Sålenge det forblir hyggelig og den soms pør har antennene ute og oppfatter det hvis noen ikke har lyst å snakke om det, så er det ok syns jeg.

   • Det er bra å høre, jeg synes nemmelig hun var litt vel krass i artikkelen. Så også et innslag om det på en eller annen nyhetskanal og der var det veldig preget av det samme. At de tar seg Veeeldig nær av det hvis man spør. Føler det liksom finnes en mellomting, som du sier :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *