Mine tanker om lykke

Mange tenker at lykke er noe som kommer til oss, at vi er heldige hvis vi får det. At å oppleve lykke ikke er for alle. De som har flaks i livet og var på rett sted til rett tid er de som får lykken servert på sølvfat. At lykke er materielle gleder. At lykke kommer med en spesiell person, eller spesielle miljøer. At man ikke kan være fornøyd før alt er perfekt. At lykke er noe man bestandig må strebe etter og ikke kan unne seg før man når sine egne krav. Man må bare ditt, må bare datt. Alle vet at setter man seg et mål og når det (eller ikke når det), så setter man seg et nytt mål igjen – og utsetter lykken, for den får man ikke før man er i mål. Så blir vi ulykkelige, for lykken var visst ikke ment for oss likevel, vi som bare mislykkes og ikke greier noenting. Pokker og!

Jeg tror lykke er noe man skaper. At lykke ikke er avhengig av at man klarer alt, eller at livet ble slik man hadde planlagt. Jeg tror heller ikke lykken kommer vandrende sammen med en viss person eller et visst miljø. Jeg tror lykke kan oppstå selv i utenkelige settinger. Jeg vet at lykken kan komme til den som søker den, men ikke forventer å få den levert på døra. Det er noe med det, når man slutter å vente på at den skal komme, vente på at noen skal ordne opp for deg, rydde opp inni deg, fortelle deg hva du skal gjøre og gjøre jobben for deg, når du forstår at den eneste som kan gjøre deg lykkelig er deg selv – da kan store ting skje.

Har man fokus på å skape den inni seg selv istede for å søke den i noe man ikke har kontroll over, når man aksepterer at livet ikke bare er opp men like mye ned, så legger man forholdene til rette for vekst og utvikling. En ting er å søke lykken, men minst like viktig er det å ikke dømme seg selv for at man snubler og faller. Først da kommer man et steg nærmere det å føle seg lykkelig, når man aksepterer at ting er slik de er, når man ikke frarøver seg selv lykken på grunn av ting man ikke kan gjøre noe med (eller kan gjøre noe med). Den tryggheten og kjærligheten du søker vil du alltid ha, for kilden til det er inni deg selv. Høres det ikke fint ut? En klisjé? Det er faktisk mulig, om du tror det eller ei. Du kan bli lykkelig, med aksept for følelsene dine, din ikke-perfekte situasjon, med omsorgen du trenger alltid tilgjengelig i deg selv. Du er lykkelig fra innsiden, ikke på grunn av noe utenfor deg selv.

Lykke er ikke uoppnåelig. Lykke er like mye oppturer som det er aksept for nedturene. Lykke er ikke bare latter og gledesrus.
Lykken er ment for deg
, men det kan hende du må jobbe for å finne den i deg. Og du må mest sannsynlig senke kravene dine ;-)

Hilsen Silje, som trodde livet var dømt til å være dritt, men som har erfart at man kan endre både tanker, følelser og holdninger til det aller meste.

47 thoughts on “Mine tanker om lykke

 1. helt enig! Jobber på sykehjem, og hver gang vi har sangstund, synger vi den derre «nære ting». da tenker jeg alltid på dette, for de synger jo «Den lykken du søker bak blånende fjell, kan hende du alltid har eiet den selv. Du skal ikke jage i hvileløs ring, men lære deg elske de nære ting.» hihi. den er så fin, og det er viktig å huske det du tar opp her :) ha en fortsatt fin helg!

 2. Flott skrevet! Og dette er nok en tankevekker mange trenger å høre. For en stund siden gjaldt det meg også, men jeg blitt flinkere til å tenke positivt i det siste. Og alt blir så mye enklere da :)

 3. Nydelig innlegg, Silje! Ei venninne og jeg diskuterte det her en dag, hvordan vi velger å se på og møte livet. Lykke er jo ikke noe som bare oppnås når man har fravær av «ulykke.» Man må se at man har lykke i livet OGSÅ! Uansett ;) God klem!

 4. Det var et tankefullt innlegg. Fint. Jeg er nok som de første du beskriver. Jeg har merka at jeg ble lykkeligere når jeg flytta på meg.Jeg ble tryggere og hadde gode folk rundt meg. Jeg merka egentlig ikke at jeg hadde vært ulykkelig før jeg ble lykkelig.
  Takk for godt innlegg <3

 5. Kjempebra innlegg! :) Det er så riktig det der altså. Man får så mye mer igjen for å klare å gå i seg selv å se det positive i ting når man opplever noe kjipt, istedenfor å grave seg ned og ting blir enda verre. Jeg har et par venninner som jeg skulle ønske skjønte det der :)

 6. Kjempeflott innlegg!:) Du har kommet langt på reisen din, og forstått mye. Du har klart å vende det negative til noe positivt- og brukt alt til lærdom istedet, og ingenting er bedre enn det. Du er allerede en så stor inspirasjon, kan bare forestille meg hvor stor inspirator du kommer til å bli når du blir helt frisk- og skal ut i verden med alt du har på hjertet:):)

 7. Supert innlegg :-D Jeg tror bare oss selv kan styre om man er lykkelig eller ikke. Tror det er viktig å være glad i oss selv uansett feil og mangler. Jeg har blitt mer lykkelig etter jeg senket kravene til meg selv og tenker positivt :-D

  • Ja ikke sant? :-) Jeg begynte å forstå dette med lykke når jeg oppdaget at det gikk an å bli kvitt gammelt grums i tankene, og merket at det ble min vei å gå for å komme dit – den lange harde veien. Men angrer ikke et sekund, det var verdt det!

 8. For et fint innlegg :)
  Er noe jeg burde minne meg selv på for jeg har brukt for mye tid på å dra meg selv ned og fokusere på alt jeg ikke gjorde eller det jeg gjorde feil.
  Nå har jeg begynt å innse at ingenting godt kommer ut av at jeg konstant ser på selv negativt.

  • Samme her, og det førte meg ikke noe annet sted enn enda lenger ned. Noe måtte endres, og det er jeg SÅ glad for at jeg innså! :-)

 9. Lykke er så mangt. Jeg syklet hjem fra jobb her om dagen. Og fuglene sang så høyt. Og jeg tenkte at jeg har vel aldri vært så glad for våren som akkurat i år. Og i det jeg tenkte det, så kjente jeg en lykke følelse i brystet. Så lykke er noe man skaper selv. Ha et åpent sinn og se positivt på det meste, da blir man lykkelig :-)

 10. »Lykke er like mye oppturer som det er aksept for nedturene.»
  Fine setningen.. (:

  Men ja, jeg er enig i absolutt alt du sier. Det å leve hver dag med luksus, alt man vil ha av ale slags goder.. Er det noe man vil ha? Livet MÅ bestå av kontraster. For eksempel; Det er ikke så veldig mye stas å ha fri en tilfeldig uke i sommerferien, når man allerede har hatt det i fem uker. Men om man har hatt en jævlig uke på f.eks. skolen, der alt har vært elendig, er det ekstra spesielt å få en uke fri – fordi en hard skoleuke og en avslappende uke med fri står i sterk kontrast til hverandre. Kontraster framhever hverandre. Så det er i grunn det du sier, å utnytte disse motsetningene, akseptere det, og heller nyte godene når de kommer, som det bli enda lettere å gjøre om man ikke har det konstant perfekt.

  • Ja ikke sant. Man må ha litt av begge sider for å være i balanse, og akseptere den kjipe siden like mye som den positive :-)

 11. For et helt fantastisk innlegg! Det er som om jeg skulle sagt det selv! Jeg fikk gåsehud… Lykke og ulykke, karma, «what goes around comes around» er noe som har vært et ekstra sårt/rart/meningsfyllt/bestemt tema i livet mitt siden i fjor sommer…. Mye har skjedd…
  Så, jeg spør om å få kopiere teksten, linke hit og til din blogg – og gjenta innlegget på min blogg (med deg som forfatter vel og merke)? :)
  Ha en lykkelig dag :D

 12. Så utrolig sant! Jeg anbefaler på det sterkeste en bok som handler mye om dette temaet, den heter Det er nå du lever av Echart Tolle, du har kansje lest den? Om ikke, så er den verdt å lese:)) Ha ei finfin påske Silje:D

 13. Jeg må innrømme at som regel tenker jeg slik som du beskriver det i det første avsnittet. Selv om jeg vet at ting ikke er sånn. Det er som du nevner lengre nede. Lykke er noe vi skaper selv.

 14. Jeg tenker at lykke er tilhørighet. Tilhørighet enten til familie en venneflokk eller en miljø. Har man ikke tilhørighet til noen og føler seg alene i verden er det umulig å bli lykkelig uansett hvor mye en prøver.

 15. Flott innlegg Silje! :-) Jeg er helt enig med deg, og jeg må innrømme at det ikke er mange månedene siden jeg virkelig begynte å tro på dette. Tankene våre er undervurderte, det er fullt mulig å tenke seg både syk, ensom og fattig. Derfor er det fint at du, som mange andre, skriver om dette, så folk blir mer og mer bevisste :-)

 16. tusen takk for et kjempefint innlegg! kommer nok til å lese dette igjen og igjen når ting virker håpløst. det er så innmari lett å bare fraskrive seg alt ansvar og vente på at noen skal ordne opp, men det du skriver her er så utrolig sant!

  • Ja det er nok det. Hehe. Men det blir ikke en sannhet før man forstår det, før man får den aha-opplevelsen med det. Sånn var det ihvertfall for meg.

 17. Ping: Litt lesestoff | Fristende lavkarbo

 18. Tusen takk for påminnelsen!
  Vi trenger alle å bli minnet på at vi selv må lete etter lykken og tørre å kjenne etter for å huske den til en gang man ikke er så veldig lykkelig <3. Du er god du, Silje. Ta til deg alt godt som blir skrevet til deg i kommentarene.

 19. Hei, Silje! Jeg kom over din blogg under research for min masteroppgave om alkohol, avhold og kvinnelighet.
  Jeg er svært glad over å finne en ung-jente-blogg som faktisk snakker om annet enn mote, sminke, interiør og fest! <3

  Jeg er en norsketnisk revertitt til Islam, bare et par år eldre enn deg og vil dele med deg konseptet lykke i Islam, håper du vil finne det interessant *smiler*:

  Muslimer lærer i Koranen, som er Han som skapte oss Sin veiledning til menneskeheten, at Han skapte oss for at vi skal tjene Ham; ikke fordi Han trenger det, men fordi vi trenger det: Det er pliktig for muslimer å søke kunnskap om Islam, og manifestere denne kunnskapen i ens eget liv , ut av kjærlighet, ydmykhet, tilit og takknemlighet til Han som skapte oss, Han som har gitt oss alt vi har.

  Livet er i Islam en test; vi settes på prøver gjennom alt det vanskelige som hender i våre liv, men også gjennom alt det gode vi opplever. Takler vi motgang? Tar vi ansvar også for andre når vi velsignes med rikdom, frihet og fritid?
  Vi lærer i Koranen at det kan hende vi liker noe som ikke er bra for oss, og at vi misliker noe som er bra for oss. Vi lærer at det dårlige vi opplever faktisk resulterer i noe som er bra for oss, og som bringer oss innsikt og velsignelser vi bare kunne drømme om. Vi lærer i Koranen og via Profeten Mohammed (fred være med han) at muslimer ikke erfarer den minste smerte og vonde øyeblikk, uten at det også innebærer sletting av dårlige ting vi har sagt og gjort. Prøvelser er en selvfølgelig del av livet, som man bare skal regne med, og vi skal takke Allah for motgang og medgang, og aldri miste vår tillit til at Allah, og til Hans Qadr (vilje og bestemmelse, som allerede er skrevet)

  Lykke i Islam har ingenting med hva du besitter og hva du måtte gå gjennom; den bor i hjertet, og vil bestå selv om hele verden rundt h*n raser sammen, så lenge ens imaan/tro er intakt <3

  Mvh Rahma Søvik

  • Takk for lang og intressant kommentar! Det er alltid hyggelig å høre andres syn på ting. Det er litt morsomt at du postet dette akkurat nå, for i går hadde jeg en veldig lang og fin samtale med en kristen av typen «frikirken» eller noe sånt. Å høre henne fortelle om sin tro var veldig levende og ekte, til tross for at jeg ikke tror på det samme. Med vennlig innstilling og respekt for hverandre blir slike utvekslinger og samtaler veldig fine :-)

 20. Min erfaring i livet er at den eneste sanne lykken er når jeg legger meg i Guds hender og lar han få styre livet mitt, og oppgir egne meninger om hvordan livet mitt burde vært. Da kommer det en fred i hjertet som bare Gud kan gi, og jeg vet at hans uendelig kjærlighet til meg overgår alt. Dessuten vet jeg at livet her på jorden er så kort, og at vi bare må ta imot Jesus som vår frelser for å få nøkkelen til himmelriket, der utmattelse ikke finnes, ingen smerte, ingen plage, kun lykke i all evighet <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.