Melkefri risengrynsgrøt

Julen er reddet! Jeg har endelig greid å lage en god risengrynsgrøt uten melk med rett konsistens! Alle som har prøvd å koke grøt på feks rismelk vet at den bir tynn, får «feil» farge, og smaker ikke helt slik den skal. Joda, den smaker jo godt, men ikke risengrynsgrøt. Nå smaker kanskje heller ikke min risengrynsgrøt som om den var laget på kumelk, men den er jammen ikke så langt unna! Og konsistensen, den ble riktig! Jeg har ikke en eksakt oppskrift enda, så her er en ca-oppskrift.

Siljes julegrøt
1 porsjon
Ca 3 dl kokt rundkornet brun ris, jeg bruker denne.
Ca 1/2 boks økologisk kokosmelk.
Litt vann
Litt salt
1 ts vaniljepulver (kjøpes her)
Noen dryss stevia
Kanel
Sukrin/Erythritol

Gjør slik:
– Kok brun ris, tar ca 1 time tilsammen. (Kok masse, står seg fint i kjøleskapet et par dager i tett boks.)
– Når risen er ferdig tar du ca 3 dl i en egen gryte, hell over kokosmelk og litt vann til det blir en veldig tynn grøt.
– Kok opp og småkok i 10 min
– Se an konsistensen til slutt/underveis. Er den for tynn, ha i mer ris. For tykk, ha i mer vann/kokosmelk, kok noen minutter til.
– Når konsistensen er slik du vil ha den, rør inn vaniljepulver og litt steiva. Nam nam.

Sever med kanel, sukrin eller palmesukker hvis du vil, og evnt melkefritt smør.

Smaker kjempegodt! Men det forutsetter at du liker kokos da, det vil jo naturligvis smake litt kokos. Men med vaniljepulveret oppi får den en utrolig god smak. :-)

Har du prøvd å lage risengrynsgrøt uten melk før? Har du en annen bra oppskrift?
Spiser du grøt på julaften?

60 thoughts on “Melkefri risengrynsgrøt

 1. Hmm, må prøves ut :)
  Sv: De hørtes veldig fine ut! Ja, er glad i dyr så gleder meg til å ta fatt på veterinærstudiene etter hvert. Du er heldig som får ha katter hos deg- de gir så mye :) Hunden min har hjulpet meg gjennom noen gråværsdager.

 2. Nam nam! Så fint at du har testa ut dette. Har begynt å bekymre meg litt for jula. Kjøttfri, melkefri, sukkerfri. Hjelp! Men det skal gå :) Takk for mange fine tips sånn eller også!

 3. den var ganske så komplisert i forhold til den eg laga då eg var veganer. eg brukte usøta soyamjølk og heilt vanleg geisharis, ikkje noko hardcore supermat der i gården, desverre. den smakar i grunn betre enn den som kjem ut av gryta når ein brukar tinemjølk, sikkert fordi den vert tjukkare, ikkje så himla søt, og alt det er. kokosgraut freista likevel litt, det og.

 4. jeg pleier bare å koke risgrøt med rismelk, syns det blir supergodt (også blir jeg ikke sånn ubehagelig mett som man blir med «vanlig» melk), også palmesukker og melkefri margarin. naaaaaaam!

 5. om du bruker naturell soyamelk, smaker det akkuratt som den «valige» risgrøten med kumelk. Syns jeg da:)

  du er forresten en stor inspirasjon for meg når det gjelder å lage vegansk mat! Tusen takk:D

 6. Nam, det så kjempegodt ut! Er en sucker for kokos, så dette kan jo ikke være annet enn digg :-) Du er så kreativ i matveien! Kanskje dette blir varianten jeg lager til jul i år.

 7. Å, naaam! Jeg tenkte det kanskje ville funke med kokosmelk, denne skal jeg definitivt lage til jul! Må jo har risgrøt på julaften:)

 8. Åh, det var en god ide! Den så mye bedr eut en de risengrynsgrøtposene som man får fra Toro og sånn (brrr det er grusomme greier!)
  Den her så skikkelig fin ut!

  SV: takk for det! Øyenbryn er helvetes vanskelig. Jeg for min del bare bestemte meg for å gro ut og se ut som en uflidd busk i seks-sju uker. Det var ganske kjipt å si fra til alle man møtte at «jada, jeg ser skikkelig teit ut akkurat nå, men jeg driver og sparer igjen..» – men det var verdt det!
  Når busken var ferdiggrodd tok jeg en tur til en proffesjonell napper og sa setningen for siste gang til henne. «Hei, jeg har null kontroll på øyenbrynene mine, men nå har jeg spart alt jeg kan, så jeg håper du kan få dem fine.» og det funka!
  Spis masse b-vitamin (bra for hud, hår og negler) og spar for livet, så har du finfine bryn til julaften :p

 9. Smart! Det må jeg prøve :D Men får du ikke litt sån mentol-aktig smak hvis du drysser sukrin oppå? Jeg får iallefall det av erithyrol, og det er vel det samme som sukrin?

 10. Gratulerer :D

  Jeg har fått dilla på quinoagrøt om dagen. Nye frokostrutinen min. Har brukt både kokosmelk og soyamelk i den, men bruker som regel mest soya. Enklere å ha med å gjøre, og mer nøytral smak.

 11. Det så godt ut:) Jeg pleier å bruke oppskriften på risgrøt uten melk fra allergikokken.no. Den anbefales:) smaker som vanlig grøt, bare bedre. Synes jeg da..

  Du er utrolig inspirerende!

 12. Ja, men lenge siden nå. Laget også på kokosmelk etter oppskrift fra kjernesunn familieboka. Genialt! Syns ikke det var heeeeeelt som mammas julegrøt med både helmelk og rømme… men absolutt et veldig godt alternativ! Nå fikk jeg i grunnen lyst på :)

  Ha en finfin dag!

 13. Hei Silje, du og bloggen din er fantastisk og jeg kmmer ofte innom. Men det er en ting jeg lurer på i forhold til kostholdet ditt og det er d-vitamin. Hvordan får du i deg det om vinteren? Fins det supermat med d-vit.?

  • Jeg spiser økologiske lokale egg nå, og det inneholder D-vitamin. Har ikke undersøkt andre D-vitamintilskudd enda.

 14. ååååh, jeg er også fornøyd monsterkunde! :P Barnehagemosteret «mates» forresten med grønn melk hver morgen også, hihi :)

 15. Mmmm, risengrynsgrøt <3 jeg er et grøtmenneske, men jeg koker fra mormors gamle oppskrift og står ikke mindre enn 1time og 15 minutter og koker grøt når vi har det. Jeg har vært så vant til den fantastiske grøten hennes så lenge at jeg ikke klarer å spise andres risengrynsgrøt, hehe. Mormors grøt er dessverre ikke så kalorifattig jeg skulle ønske da, siden den er stappfull av margarin, fet melk og andre "godsaker" som også kalles fetestoffer hos meg, hehe :)

 16. Hei, har du proevd a lage groet paa «Menkomel» melk?? de har mange bra produkter som er melkefrie!De har reddet julen vaar mange ganger!

   • Sostern er veldig allergisk til mekleprodukter, og da fikk vi beskjd av allergispesialistene at disse produktene er kjmpe bra. De er produsert av ett meieri og masse forskning senere har de funnet oppskrifter som er kun laget av vegetariske produkter, men samme funksjonen som melk. Du kan bruke de som erstatning for alt der melk skal vaere, feks sauser,kaker, kjeks, vafler, groet etc. De har og krem man kan piske selv og krem som man kan fa pa sprutflaske. De selges i enkelte butikker, veldig ofte sa ma vi sporre om de kan ta de inn men jeg vet at Ultra, Meny etc har tatt de inn for oss. Jeg har hoert at Rett hjem og har et tilgjengelig. De brukes ogsa ofte av storkjokken. Jeg som spiser vanlig melk etc synes grot etc som er kokt med melken smaker litt anderledes, men for sosterne min har det apnet en ny verden. Jeg foretrekker faktisk denne kremen fremfor vanlig krem, pa kaker etc. Den har mindre fett og smaker ikke sa «klissete». De har noe lignende i sverige og har jeg hoert. MEn her er det ett par linker:
    http://www.marexim.no/Default.aspx?ID=133
    http://asko.custompublish.com/naar-du-tenker-floete-tenk-menkomel-husholdningshvitt.4797265-35656.html
    Lyke til! :)

   • Ja den der vet jeg om, bra den fungerer for søstra di! For min del inneholder det så mange e-stoffer at jeg nesten ble svimmel av å se på innholdsfortegnelsen, haha. Jeg prøver å ikke spise for mye av sånt.

 17. Ah, sånn har jeg hatt planer om å lage lenge og så legge ut blogginnlegg, men der kom du meg i forkjøpet. Men da kan jeg bruke din oppskrift så slipper jeg for mye triksing og miksing ;)

 18. sv: Ja, ikke sant det er godt? Nam, det er jo helt merkelig egentlig. At det smaker ost!!! Katten vår elsker også næringsgjær, men hun liker ikke ordentlig ost, haha, en ordentlig godkatt :D

 19. Denne skal jeg prøve, ser veldig godt ut! :)
  Har dere noen gode butikker i Theim og handle disse spesialproduktene? Har du ellers noen forslag til hvor man kan spise god vegetarmat i byen din? Skal til Theim neste uke :)

  • Etikken i kjøpmannsgata, økologisk og fairtrade produkter.
   Helios i kongensgt
   Meny på solsiden har litt utvalg

   Hvis du spiser gluten har de visst bra burgere på Bær og Bar på solsiden, og et koselig sted jeg ikke husker navnet på som ligger midt mellom rundtkjøringen ved bunnprisen på bakklandet og Bær og Bar, på veien bort dit liksom. Jordbærpikene har vegetarmat, og selvfølgelig Persilleriet! :-) Ligger rett ved siden av Trheim Torg, mot leutenhaven.

 20. Prøvde å lage risengrynsgrøt forrige lørdag med rismelk blandet med soyafløte (tok det jeg hadde), men glemte jo at når man bruker naturris/brun ris tar det jo LITT lengre tid enn med vanlig ris, og dermed umulig å følge en vanlig oppskrift. Så risen ble litt vel hard, og grøten litt tynnere enn grøt med kumelk, men kjemepegod smak.

  Super at du legger ut alternative jule-oppskrifter, må begynne å planlegge litt nå. Har du oppskrift på riskrem også? Og godt alternativ til juleribba?:)

 21. Nam, kokosmelk er kjempegodt! Bruker det ofte i wok, smaker nydelig! :) Sønnen min på 20 mnd tåler ikke kumelk, så her om dagen fikk han havregryn med kokosmelk på, siden han ble gal av sjalusi når storesøstra spise det med kumelk. Det gikk ned på høykant, så det blir nok en favoritt :)

  Jeg har sett en del av leserne dine som har prøvd kikert – pannekakene du har lagt ut oppskrift på. Jeg har nevnt dem i kommentarer tidligere til deg, vet ikke om du husker blant alle som kommenterer – men jeg har i alle fall adoptert pannekakene som min faste frokost, og lager dem gjerne til wok og supper også, i andre varianter. Mange, inkludert meg selv sliter litt med smaken første gang og lager dem derfor aldri igjen. Jeg har noen nybegynner -tips som jeg kunne tenkt meg å dele, og lurte på om du ville la meg skrive et slikt innlegg på bloggen din? Jeg kunne laget det på min egen blogg, men føler det når mest ut til målgruppen hos deg – og du trenger ikke linke til meg eller noe, det er ikke derfor jeg spør – jeg er bare så fornøyd med å ha funnet et så godt alternativ til frokostbrødskiven at jeg gjerne vil at flere skal gi pannekakene en sjanse til, hvis de ikke likte det første gang :)

 22. åh, denne oppskriften var super!

  Er laktoseintolerant, så sliter med å finne ting jeg kan spise. Så takk for denne supre oppskriften :D

 23. Sv: Har fulgt med på bloggen din lenge, uten at eg har vore noko flink til å kommentere (skal bli bedre), så sjølvsagt må du vere på blogglista mi :) Har brukt mange av tipsa dine.

  Hehe, den boka var ikkje dum altså. Må sjekke den ut. Syns kanskje det er litt voldsomt med ei heil bok om julemat, men samtidig så er det jo høgtider som er vanskelige når ein skal ete annaleis.

  Takk for tips ang kommentarar, skal fikse på det!

 24. // Såklart! Du har jo favorittbloggen min:D! Ja, det blir nok det, men tror ikke det blir SÅ ille! Er uansett verdt det:) Skal gi deg beskjed om hvor mye jeg måtte betale totalt når jeg får dem, okki? :>

 25. Jeg har pleid å bruke de 5-minutterspakkene (som er uten melk) og ha oppi havre- eller soyamelk, og eventuelt en skvett havre- eller soyafløte. Og så koker jeg alltid grøten min litt ekstra, for jeg liker den best når den er tjukk. :) Har blitt godt hver gang, så jeg har ikke savna grøt med vanlig melk i det hele tatt.

  SV: Det har jeg lagt merke til, så det gjør ingenting. :) Vær så god, du fortjener det! :)

 26. Hirsegrøt på hel hirsegryn er også et godt alternativ.Hirsen bløtlegges over natten og kokes med vann,soyamelk og salt. Nam:)Spis med kanel og Erythritol.

  • Det har jeg hatt veldig lyst å prøve, å lage grøt av bl.a hirse, så det skal jeg få prøvd! Håper å få kjøpt det i neste uke.

 27. Så moro en oppskrift, har aldri tenkt på å ha kokosmelk i. Dette skal prøves.

  Har kokt endel naturrisgrøt på rismelk, godt fornøyd med det, men den blir litt tynn siden jeg er utålmodig og ikke gidder vente på en grøt som vil koke i flere timer. =)

 28. Jeg lager det bare med soyamelk. Blir akkurat riktig kremet. Og hvis man vil ha det enkelt er det jo bare å kjøre på med vaniljesoyamelka…

  Tips til gode ting å ha i: hakkede hasselnøtter og tørkede aprikoser (som kan bløtlegges og blandes med litt vann til en tykk saus). mmm!

 29. Laget riskrem siste år til familien. Siden en av dem ikke tålte melk, ble den melkefri. Brukte rismelk – dermed ingen smak av kosos. Som krem, brukte jeg soyakrem. Den ble fantastisk god, og ikke én kunne smake forskjel!

 30. Hei, bare lurte på om du ikke er litt nervøs for å bruke stevia, med hensyn til effekten den har (Eller kan ha) på fruktbarhet?

  Elsker bloggen din forresten, er ikke så tøff at jeg tør prøve mye av det, men absolutt inspirerende :)

   • Vet at Mattilsynet, EU og U S Food and Drug Administration ikke godkjenner Stevia. Hvorfor vet jeg ikke, er jo selvfølgelig konspirasjonsfolka som mener det er sukkerbransjen som ikke vil tape penger, men sånt holder jeg meg for god for.

    Sier ikke at Stevia ikke er trygt, men er jo verdt å lese om det i tilfelle det ikke er det ;)

    Forresten; Bruker du noen ferdige glutenfri produkter fra butikken? Type pasta, ferdig brød ol? Kommet veldig mye fra Schär i butikken nær meg, men er litt redd for å prøve…. :0)

   • Nei jeg bruker svært lite ferdigmat. Kjøper noen økologiske nudler av og til fra fairtrade butikken som heter….. hmm.. King soba? Nei husker ikke. Har blogget om det for en stund siden.

  • Har lest endel om Stevia… Ble testet på mus, de ble ufruktbare når de spiste en hel del av det, som menneske må man spise flere kg for å miste fruktbarheten… Uansett musene ble fruktbare når de ikke spiste det mere…

   • Ja ikke sant. Når man bruker noen dråper av det innimellom er det sikkert ikke noe å tenke på. Uansett hva man hadde usatt seg for med slike mengder hadde de nok funnet noe galt tenker jeg. Like store mengder sukker hadde nok ikke blitt bra det heller ;-)

 31. Ping: Sunnere julefeiring: Julegrøt uten melk | Superlivsstil.net

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *