Julemiddag 2013

B jul molde 1

For en mild og fin jul det har vært! Jeg er en skikkelig frossenpinn og er blant de som syns en snøfri jul er helt greit.

Julemiddagen i år ble juleburger og marinert tofu med kålrabistappe, jordskokkstappe og rosenkål. Nam! Oppskriften på juleburger finner du i boken min. Burgerne lager jeg på forhånd og varmer opp når middagen lages, da blir konsistensen best. Tofuen er en fast type, firm, og ikke silketofu. Silketofu er myk som smøreost og fungerer dårlig å steke. På bildet under ser du juleburgerfarsen og tofu i marinade. Jeg laget røkt og salt marinade, oppskrift litt lenger ned.

Julemiddag 1

Julemiddag 2

Julemiddag 3

Slik tilbereder du tofuen:
– Skyll den godt i vann og tørk godt. Skjær i skiver eller terninger og press ut så mye vann du får til med kjøkkenhåndkle eller tørkepapir.
– Nå står du fritt til å krydre og marinere, eller rett og slett bare steke den med litt salt i stekepanne.
– Varm opp litt olje, fres tofuen til den har sprø fin skorpe. Pass på så den ikke blir brent. Du kan også steke den på lavere varme hele veien. Med røkt marinade steker du den til nesten all marinaden er trekt inn. Ikke tørrstek helt.

Røkt marinade:
Jeg har ikke nøyaktige mål, men omtrent 50/50 med ristet sesamolje og tamari soyasaus (glutenfri) + litt grov pepper, samt en skvett «Liquid Smoke», røksmak på flaske. Du finner Liquid Smoke på større matvareforretninger som meny og mega osv. La trekke inn noen timer før du steker tofuen.

Jeg kjøper tofu på asiabutikker (her i Trondheim) men har sett at Meny har alpro tofu, den er også bra. Velg en som er fast og gjerne litt grov i konsistensen.

Julemiddag 5

Julemiddag 4

Middagen på julaften: Juleburger og marinert tofu med kålrabistappe, jordskokkstappe og rosenkål.

Julemiddag 6
Dessert på julaften: Pisket krem og klementiner og en kopp kaffi. Jeg brukte en liten boks krem fra Alpro.

Julemiddag 11

Middag 1.juledag: Juleburger, marinert tofu, kålrabistappe, fenikkelstuing, rosenkål og surkål.

Julemiddag 12

Middag 2.juledag: Begynner å bli uformelt nå ;-) Romanosalatblader, rødbetesalat (oppskrift i boken min), stekt portabellosopp, kålrabistappe, avokado, cashewdipp og søtpotetburger. Man tar hva man har si! På en måte litt tapasaktig.

Vil dere ha oppskriften på søtpotetburgerne?

Her er litt flere bilder fra Moldejula. Det milde fine været er jo helt absurd, men som sagt så klager jeg ikke.

B jul molde 5

B jul molde 6

B jul molde 4

B jul molde 7

B jul molde 3

B jul molde 8

B jul molde 9

Det har vært godt å komme seg ut i dagslyset og naturen i romjula. Smoothien på bildet er en grønn en med mandelmelk, banan, spinat, kokosolje, lecithin og vanilje. Mums!

Straks nyttårsaften! Har dere store planer? Det har ikke jeg, og slik vil jeg ha det.

14 thoughts on “Julemiddag 2013

 1. Yum, maten ser veldig god ut! Og for noen fine naturbilder da, love it :) Her ble det nøttestek 4 dager på rad og masse riskrem med bringebærsaus. Alpro’s kremfløte er såå god, blir helt perfekt, og enda bedre enn (ku)fløten ;)

  • Riskrem laget jeg også! Det glemte jeg å ta bilde av. Etter oppskriften i boken min. Enig, kremen er innmari god! Litt sukker i den, men jeg tror ikke det er så mye. Hva tror du?

   • Er vell ikke så mye i den fløten, men litt sukker er jo ikke farlig, verre med kunstig søtning.. (fysj!)
    Men man bruker jo ikke sånn krem hver eneste uke heller ;) Boken ja, den skal jeg faktisk bestille i dag! :D

   • Nei du har rett i det, hver dag er dårlig deal for en sensitiv en ;-) Håper du har fått boken nå og at du liker den!

 2. Hva legger du i at du helst ikke vil ha noen store planer på nyttårsaften? Blir det å være hjemme og kose seg i Trondheim? Jeg er også kronisk syk og ønsker ikke å ha noen store planer på nyttårsaften jeg heller. Men hvordan kan man forsvare dette ovenfor foreldre som forventer at deres eget barn i tyveårene ikke gjør sånn som alle andre og er med på masse av det som skjer på nyttårsfeiringer? Det blir liksom bekymret, og så skal de gi meg dårlig samvittighet for at jeg gir dem bekymringer. Hva mener du om dette, har du noen råd? Når man er 23 år burde man vel ikke måtte forsvare sine ønsker foran foreldrene?

  • Uten å vite hvordan syk du er så mener jeg generelt sett at man skal lytte til kroppen sin, og sier den at nok er nok så er det ofte fornuftig å høre etter. Og kanskje du kan prate med foreldrene dine, de mener sikkert ikke å gi deg dårlig samvittighet. Vi skal lage mat og kose oss sammen med noen gode venner i morgen, rolig og hyggelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *