Giftig solkrem?

Ja tenk, mange av de gamle kjente solkremene vi får kjøpt her i Norge er full av hormonforstyrrende, miljøbelastende og allergifermkallende stoffer. Og dette smører vi på oss selv og barna i beste hensikt. Man kan undre seg på hva langtidseffekten av å belaste kroppen med slike skadelige stoffer kan være. I år har ihvertfall jeg tatt et standpunkt og ønsker ikke lenger å smøre på meg skadelig solkrem. Den skal heller ikke være testet på dyr, og aller helst være vegetarisk. For å si det sånn – utvalget ble plutselig veldig lite.


Et bilde jeg tok av Dødehavet for 2 år siden.

Kom over en solkremtest gjort av Grønn hverdag HER som var ganske nyttig. Hurra! Men når jeg sjekket listen opp mot Dyrevernalliansens røde liste viste det seg at alle de godkjente og trygge var testet på dyr. Sukk.

Men hva er egentlig skadelig i solkrem? All informasjonen er kopiert herifra.

MILJØGIFTER
– Et stoff som kalles D5. «Stoffet deklareres som Cyclopentasiloxane eller Cyclomethicone i innholdsdeklarasjonen på kosmetikk. D5 mistenkes bl.a å kunne påvirke immunfosvaret hos mennesker og dyr. Stoffet er påvist i til dels høye konsentrasjoner i miljøet, blant annet i indre Oslofjord.»
– BHT, som er giftig og tungt nedbrytbart i miljøet
EDTA-forbindelser som kan gjøre tungmetaller lettere biologisk tilgjengelige
Cyclohexasiloxane, som har miljøskadelige egenskaper og som er nært beslektet med D5.
– I tillegg har enkelte parabener miljøskadelige egenskaper.
HER kan du lese mer om siloksaner, som er en stor gruppe stoffer som blant annet omfatter miljøgiften D5. Siloksaner er en stor gruppe kjemikalier, som benyttes både industrielt og i forbrukerprodukter.

HORMONFORSTYRRENDE
Parabener. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer
– UV-filteret Ethylhexyl Methoxycinnamate, som står på den samme lista. I dyreforsøk har disse stoffene vist å bl.a kunne påvirke fruktbarhet, og det er mistanke om at stoffene også kan påvirke mennesker.

ALLERGIFREMKALLENDE
Parfymestoffer. Skal deklareres spesielt i kosmetikk fordi de ofte fremkaller allergi. Du kan lese mer om disse parfymestoffene hos Videncenter for allergi.

Her er noen av solkremene du bør HOLDE DEG UNNA, se detaljer og resten på DENNE listen.

Testvinnerne finner du på DENNE listen, men som sagt er de testet på dyr.


 
Her er solkremen jeg har kjøpt i år. Den er fra iHerb.com og du finner den HER. Jeg håper alle ingredienser er trygge i den. Den er ihvertfall uten parabener, vegetarisk og er ikke testet på dyr. Den koster ca 40 kr, 118ml. Har kjøpt den med både SPF15 og SPF 30. Se andre solkremer fra dette merket HER.

Handler du på iHerb for første gang kan du bruke rabattkoden BUH225 og få $5 avslag på bestillingen din. Gjelder kun for førstegangskunder.

Håper dette innlegget var til hjelp! :)


Enda et bilde fra Dødehavet 2008.

_____________________________________________________________________________
Solvettreglene
:
1. Ta pauser fra solen – spesielt mellom klokken 12 og 15.
2. Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse.
3. Bruk solkrem med faktor 15 på ubeskyttet hud.
4. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft.

Kilde: Kreftforeningen
_____________________________________________________________________________

HER er forresten en liste over helse og miljøbelastende stoffer man finner i kosmetikk og pleieprodukter, skremmende lang liste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *