Chia – et superfrø!

Bildet av de tørre frøene er lånt fra Sanabona sine nettsider.
http://www.sanabona.no/images/stories/produkter/chia/chia.jpg

Chia er et frø som er litt mindre enn et sesamfrø. Frøene spises som de er eller spires. Personlig bruker jeg dem bløtlagt i smoothie eller drikker dem i et glass sitronvann på tom mage på morgenen.

Helsedrikk med Chia: Bland frø og vann med sitron, la frøene svelle en liten stund så de danner gele, drikk. Denne er rensende og får fart på magen.

Andre måter å bruke Chiafrø: I frokostblanding, i grøt, bakst, kjeks, smoothie, Godiskuler,

Smak: Tørre smaker de ingenting, bløtlagte smaker de nøtter.

Konsistens når de er bløtlagte: Glatt. Men smaken er grei. Jeg har ingen problemer med å drikke frøene, syns ikke det er ubehagelig, men kan forstå at enkelte kan synes det.

Diverse info og fakta om Chia:
– Chia frø er en av planterikets beste omega-3 kilder. Frøene bør knuses for at kroppen skal få tak i fettet (putt i smoothie/blender)
– Høyt proteininnhold. Fullverdig protein.
– Rik på kalsium
– Rik på antioksidanter
– 2 ss. av chiafrø inneholder med omega-3 enn en hel laksefilet.

– Chia er et slimdannende frø, slik som linfrø. Hvis du har diare eller er dårlig i magen kan du avhjelpe tarmen ved å spiser chiafrø. Chiafrøene vil suge opp væske. (det samme gjelder loppefrø, les her)

– Chiafrø er også rikt på mineraler, blant annet kalsium. 2 ss chia gir 200mg kalsium. (Tilsvarer 1/4 av anbefalt daglig dose eller 1 glass melk). Her skriver dog sanabona.no at det er 205 mg kalsium pr.100g chiafrø, men de fleste utenlandske sider viser at dette er feil. (kilde om kalsium: Mjuuugly)

– Chiafrø gjør at blodsukkeret ikke stiger så fort. Opptaket av karbohydrater forsinkes ved at det i tarmen blir en slags 'slimbarriere' å komme igjennom. Frøene svulmer opp og vil ta en del plass i mage/tarmsystemet. Det kan gi en metthetsfølelse, som kan være gunstig hvis du skal legge opp et kosthold for å gå ned i vekt.

Peanøtt- og sesamallergikere kan kryssreagere med chiafrø.

Kilde: Sanabona, samt personlige erfaringer.

Så Chiafrø dere, det er bra saker! :-)


Her ser du at frøene har laget en hinne rundt seg.

Jeg får i meg ca 2 ts om dagen med bløtlagte chiafrø. Enten i smoothie eller som de er.
Jeg kjøper mine Chiafrø her.

Da håper jeg dere lærte litt om Chiafrø!

:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *