Valnøttdip/ost med cheezy smak

Det vanligste når man skal lage nøtteost er å bruke cashewnøtter. Men siden jeg ifølge matintoleransetesten skal holde meg litt unna cashewnøtter så lager jeg det av andre typer nøtter istede. Har blitt veldig glad i valnøtter, og bruker det en god del for tiden. Oppskriften på nøtteosten er ikke nøyaktig, så bruk den veiledende og se an og smak til når du lager den :-)

Oppskriften er raw, utenom næringsgjæren.

Valnøttdip/ost/pålegg
Ca 1-2 dl raw valnøtter, bløtlagt over natten
Kjernen av en squash, eller ca tilsvarende mendge av hel squash (jeg skreller bort det grønne skallet pga fargen)
Himalayasalt, ca 1/2-1 ts
Litt pepper
En skvett sitronsaft
2 ss +/- med næringsgjær (gir «ostete» smak, bl.a full av B vitaminer), eller bruk annet krydder
LITT vann, akkurat nok til at dipen kremer seg i foodprosessoren, IKKE mer for da blir den vassen.

Kjør alt i foodprosessor noen minutter til fin konsistens, regn med å måtte stoppe hundre ganger underveis for å skrape ned fra veggene i bollen. Smak deg fram underveis om du trenger mer eller mindre av noe.

Denne kan som nevnt over her brukes som pålegg, som nøtteost til pizza, som tilbehør til mat, saus til squashgetti, eller som dip til grønnsaker. Vil du ha den som søt krem kan du sikkert søte den, tilsette vanilje osv, men det har jeg ikke prøvd enda.

 

20 thoughts on “Valnøttdip/ost med cheezy smak

    • Begge to er gode, men føler det er litt mer «tak» i den med valnøtter. Jeg får lett sug etter mer av cashewnøtter, men føler ikke det av valnøtter :-)

  1. Spennende med erstattinger for ost. Jeg vil helst slutte med vanlig kumelkost, så alle slike tips taes imot med stor takk! Du er så flink! :D

  2. Skal jammen prøve med valnøtter. Blir rar i magen av cashewnøtter (blodtype A) og lager derfor sjeldent nøtteost. Synest forøvrig at næringsgjær har samme virkning på magen, men er så goood for å gi den ostete smaken.

  3. Jeg vil også lage…! Men den lille kjøkkenmaskinen min ble ødelagt sist jeg lagde bananis :( Nå er jeg på jakt etter en ny en, som tåler en støyt! :D For jeg vil lage både bananis og ost!

  4. Den oste massen skal eg prøve. Har prøvd meg på ost av casew nøtter før, men det funka ikkje så veldig bra, denne oppskrifta ser meir lovande ut:) Supert:D

  5. hei silje. akurat sett bloggen din og den er virkelig inspirerende. har du noe tips om noe annet som kan brukes til squashgetti en «ostesaus» vet det ikke er ordentlig ost. men klarer ikke tanken på konsistens eller smak av ost. takk for en fin blogg :) Hilsen Charlene

  6. Å,så deilig det så ut! Moro at man kan lage ost av andre nøtter en cashewnøtter,det visste jeg ikke. Jeg har laget den forrige pizzaen din,den med grov bunn,og den er kjempegod:):)

  7. Ping: Veganske alternativer til soya. | Zen of Carita's blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *