Solsikkespirer

Solsikkespirer 1

Se så fine spirer! Det er solsikkespirer, min favoritt. De er mild på smak, sprø og saftige. Det er ikke så vanskelig å få til heller, det tar bare litt tid. Omtrent en uke etter at jeg la frøene i bløt kunne jeg høste spirene. Jeg vet ikke hvordan man egentlig skal gjøre det, men jeg fikk til spirer som vokste og ble grønne, så ett eller annet har jeg gjort riktig. Frøene jeg har brukt er fuglematfrø man finner på butikken nå. Typ 15 kr for 1 kg frø, helt ok det altså.

Jeg bruker et stort spireglass med netting på toppen (kjøpt her), deretter en boks med folie nedi + jord.

Slik gjør du:
 Bløtlegg frøene i glasset over natta.
Hell ut bløtleggingsvannet, skyll frøene, tøm ut vannet og sett glasset opp ned på skrå. Jeg prøver å la frøene ligge litt oppover glassveggen så ikke alle ligger i en klump nedest. Spireglasset settes oppi en skål og støttes mot veggen på kjøkkenbenken.
Skyll frøene morgen og kveld.
Etter noen dager når de har fått 3-4 mm hale legger du frøene på jord og legger litt jord oppå dem. Fordel frøene jevnt utover, unngå at de ligger i klynger.

Gi litt vann en gang om dagen, helst skal man visst vanne dem fra undersiden.

Jeg har lest at lys er viktigere enn varme når man skal spire dem + at man bør bruke en lettere type jord enn grov jord man planter uteplanter i. Når spirene slipper skallet er de ferdige.

Solsikkespirer 2

Solsikkespirer 4

Slik ble en salat jeg laget i helgen. Masse blackeyebønner og mungbønner i bunn, Pak Choy-salat, alfalfaspirer, sitronmelisse, agurk, soltørket tomatbiter i olje, oliven, hjemmelaget sylta rødbeter, hampfrø, cashewdipp, oooooooooog solsikkespirer. Med andre ord en «man tar hva man har»-salat.

Solsikkespirer 3

Hvis du ikke har prøvd å spise solsikkespirer før syns jeg du skal gjøre det nå! :-)

14 thoughts on “Solsikkespirer

  1. Nydelige bilder, Silje. Har aldri prøvd meg på spirer før, men det er noe jeg absolutt skal gjøre! Men da må jeg skaffe meg et sånt spireglass tenker jeg ?

    • Du kan lage spireglass selv også at feks et norgesglass med tynt stoff foran, eller noe annet som slipper gjennom luft + lar vann slippe ut :-) Mungbønner, grønne linser, alfalfa og bokhvete trenger man ikke legge i jord.

  2. Der er så flott at du er tilbake på bloggfronten igjen :)
    Skal komme meg på butikken med engang, dette var nemlig en meget smart start på uken :)

  3. For de som bor rundt på østlandet, så er det et firma som selger økologiske nydelige ferdige spirer. On your mind AS, facebooksiden Spirer for livet.. Anbefales!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *