Om å kutte ut sukker – Min erfaring

http://farm4.static.flickr.com/3409/3274891556_d5f90a38d0_z.jpg
Bildet er linket

I mars kuttet jeg blant annet ut hvitt raffinert sukker fra kostholdet, jeg angrer ikke ett sekund! Mengden jeg får i meg i dag er svært liten, og slik skal det fortsette å være.

Hvordan var jeg før?
Jeg ble til et stygt monster som aldri kunne få nok når jeg fikk i meg sukker og/eller raske karbohydrater, jeg ble desperat i flere dager. Jeg var av typen som syns det var ubehagelig å spise kaker og mat sammen med andre fordi jeg var så redd for at andre skulle legge merke til hvor mye jeg spiste (uten å bli mett). Og når jeg tok mindre enn jeg ville var tankene KUN fokusert på kakene som sto der, ikke på noe annet. Jeg håpte på at gjester skulle gå slik at jeg endelig kunne spise skikkelig. Jeg var umettelig og mat og søtsuget ble bare større og større. Jeg vet dette høres forferdelig ut, og jeg syns det er flaut å fortelle det. Men jeg vet også at svært mange kjenner seg igjen i dette, så jeg håper å kunne gå foran som et eksempel på at DET GÅR AN Å GJØRE NOE MED DET.

Hvordan merker jeg det på kropp og sinn å ikke spise sukker?
– Humørsvigningene jeg var plaget med er blitt mildere og sjeldnere
– Jeg føler at jeg har kontrollen, ikke kroppens «»»behov»»» (kroppen TRENGER ikke smash)
– Den tradisjonelle «søndagskrangelen» etter en lørdag med søtsaker er borte
– Jeg har mindre og sjeldnere søt og matsug, og klarer lettere å ta kontroll over dem når de kommer
– Slutt på plagsom tilbakevendene candida (jeg VET de aller fleste jenter plages med dette)
– Mindre angst for hull i tennene
– Lettere å holde vekten
– Bedre humør og glede over å vite at man har gjort et valg mange gruer seg for å ta :-)

Jeg merker fremdeles at matvarer som er søte kan gi samme «symptomer» som sukker, og det som blir trigget først er mat og søtsuget. Søt frukt alene, dadler alene, ren fruktjuice eller fruktsmoothie, hvitt mel (også glutenfritt) og raske tomme karbohydrater som riskaker, glutenfri pasta, hvit ris osv. Og som hånd i hanske følger tristheten etterpå. Ikke morro. Å kombinere disse karbohydratene med grønnsaker, nøtter, fett og proteiner hjelper for meg. Det gjelder å holde inntaket av mat jeg vet trigger lavt, for da blir hverdagen og livskvaliteten så utrolig mye bedre! Husk også at posemat, ferdigmat, bakst, potetgull osv osv også kan inneholde sukker. Jeg styrer unna både synlig og skjult sukker. Men altså, jeg er ingen robot, jeg har mine sprekker jeg også, men aldri med sukkersnop, gluten og melk.

Jeg bruker alternativ, naturlig søtning som gir ingen eller liten blodukkerstigning, men aldri kunstig søtning.

Disse bruker jeg (produktene er linket):
Stevia pulver
Flytende stevia
Yaconsirup
Agavenektar (til kakebakst, ikke ellers, det er visst ikke så innmari sunt likevel)
Palmesukker
Sukrin (ikke prøvd denne enda, men Mjuuugly bruker den)

Søte (men ikke supersøte) smakstilsetninger:
Yacon pulver
Lucuma

Hvordan kutte ut sukkeret?
Jeg startet med å innføre snopelørdag. På lørdag fikk jeg lov å spise ALT jeg ville av slikt, men ikke noe på ukedagene. Etterhvert når søndagene ble verre og verre med tanke på humør følte jeg at tiden var inne for å kutte ut sukkeret og gå over til alternativene. Så mitt råd er å gå litt rolig fram, men ha som mål å kutte det ut! Innfør alternativer underveis, så føler du ikke at du går glipp av noe.

Så er du plaget av PMS, lei av kuren med Canesten du må ta hver uke siden den ikke lenger fungerer, er du er lei av kraftig mat og søtsug, har du lett for å bli deprimert og tungsinnet?
Da har jeg ett råd for å få det bedre:

KUTT UT HVITT RAFFINERT SUKKER!

Vanskelig i begynnelsen, fantastisk når du er kommet over kneika! :-) Bruk alternativene!

Raw sjokolade uten sukker, søtet med Yaconsirup. Sunt, og smaker helt nydelig! Det kommer et samleinnlegg på bloggen ganske snart med link til ingrediensene jeg bruker.

9 thoughts on “Om å kutte ut sukker – Min erfaring

 1. åå, det er akkurat sånn jeg har det nå. Sjookolade. Men så lenge jeg ikke har det i hus så går det fint. Problemet mitt er at Roald kjøper en til 2 200grams sjokolade plate hver dag å jeg greier ikke å motstå, det blir bare verre og verre her. Kjenner at jeg er fullstendig avhengig av søtt og det er så mye fristelser rundt meg. Det er vanskelig når den du er sammen med bare gofler i seg og han legger selvsagt ikke på seg heller. Er Teg like flink som deg?

  • Hater sånne kjærester, hehe. Been there, had that. Teg er ingen søtmann, så jeg slipper at han frister meg med ting jeg liker. Han liker cola zero, ostepop og snus, det er ting som IKKE frister meg. Saltpotetgullet han i helgene klarer jeg ikke holde meg unna da ;-) Teg spiser ikke slik som meg, han spiser bare helt vanlig veggiskost.

  • Det blir vel som sukker det regner jeg med, så det holder jeg meg unna. Eneste blodsukkerhopp-sukkeret jeg spiser innimellom er raw manuka honning.

 2. Du har en veldig fin og inspirerende blogg.
  Jeg vil virkelig prøve å bli sukkerfri selv, så takk for fint innlegg, og mange bra oppskrifter! :)

 3. Åhh, må bare ha et sted å spørre! Etter at du så godt som kuttet ut sukker, har du smakt på noe med sukker igjen etter det, bare for å prøve? Hvis ja, hvordan var den erfaringen? Fordi, jeg har spist svært lite sukker i det siste, i forhold til før, da jeg spiste mye hver dag. Men nå nettopp spiste jeg en del snop fordi det er lørdag; iskaffe, freia melkeegg, is, osv. Og nå føler jeg meg helt grusom, fysisk sett. ): Jeg er småkvalm, det suser i hodet, og jeg merker sukkeret ikke er bra for meg. Huff.

  Ja, jeg vet du ikek er en lege, men jeg lurte på om du har hatt liknende erfaringer? xp

  Uansett er dette et veldig fint og inspirerende innlegg! Fra nå av blir det så godt som ikkenoe sukker på meg.. (:

  • Det forundrer meg ikke noe at du opplevde det du gjorde :-) Veldig bra at du la merke til det og ikke ønsker å gjenta det.

   Smakte på litt sjokkis med sukker i jula, og kjente jeg ble skjelven i nervene med en gang, en ekkel uro jeg kjente godt igjen fra mine gamle sukkerdager. Den hang i et par dager, og gav meg et enormt mat og søtsug.

 4. Hei Silje! Har du en Mail adresse jeg kan nå deg på?:) min Mail adresse er mail@anbjorg.no:) mvh Anbjørg Sætre Håtun (forfatter av Livslyst boken).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *