Nøttemelk – How to do it!

Mandelmelk er kjempesunt og smaker godt! Oppskriften i dette innlegget er en basisoppskrift, og utifra denne kan du smakssette den slik du selv vil :-) Den er også helt fri for alt som har med laktose å gjøre, og er hvit og fin på farge. Du kan lage den tykk eller tynn alt ettersom hvordan du liker det selv, tynn som vann eller tykk som fløte. Og skal du ha en skikkelig kosemelk lager du med både mandler og hasselnøtter. Du kan tilsette de smakene du vil på melken. Jeg foretrekker å lage den nøytral og heller blande i krydder/smak der jeg bruker den. Melken i seg selv smaker selvsagt ikke kumelk, men har en god mild nøttesmak.

♥ Holdbarhet melk: Brukes innen noen dager.
♥ Bruksområde melk: Som vanlig melk. På frokostblanding, kaffe latte, kakao, i te, smoothie osv.
♥ Bruksområde nøttemassen: Tørk det og bruk det i bakst, Havremandelgrøt, på frokostblanding osv.

For å lage nøttemelk liker jeg best å bruke dette forholdet mellom nøtter og vann:

1 del nøtter + 3 deler vann

Dvs feks
2 dl nøtter + 6 dl vann
3 dl nøtter + 9 dl vann

– Bløtlegg nøtter over natta i vann, skyll før de brukes
– Hiv nøtter og vann i blenderen og miks til nøttene er finmalt.
– Sil blandingen gjennom en nøttemelkpose, eller et rent kjøkkenhåndkle. Klem ut all væsken fra nøttemassen!
– Tilsett til slutt en klype Himalayasalt og noen dryss steviapulver (hvis du vil), rør det godt inn. Da får melken «bunn» i smaken og blir veldig god. Smak deg frem!

Jeg bruker desverre hverken økologiske eller raw nøtter når jeg lager melken fordi det er så dyrt. Men du kan kjøpe økologiske nøtter på feks helsekost, Helios osv. Iherb har raw paranøtter og cashew nøtter. Tilsetter du hampfrø sammen med nøttene når du lager melken får den enda mer næring og proteiner. Bruk gjerne rabattkoden BUH225 hvis du handler på iHerb.com for første gang.

 

Her er nøttemassen og melken etter 3 dl nøtter (mandler og hasselnøtter) og 9 dl vann. Og med mindre du bruker nøttemassen med en gang til feks bakst kan du tørke den i stekeovn og oppbevare i en tett boks. Jeg tørker på ca 80 grader varmluft med døra på gløtt. Åpne døra helt innimellom for å slippe ut all damp. Dette tar noen timer, og når massen er helt tørr er den ferdig. OBS: Er den ikke helt tørr mugner/haskner det.

Lag nøttemelk selv! Mye billigere enn å kjøpe den ferdig, også får du mandel/nøttemel med på kjøpet :-)

One thought on “Nøttemelk – How to do it!

  1. Jeg har fått helt dilla på mandelmelk, og nøttemassen som blir til overs baker jeg mandel/bananmuffins med :D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *