Mine tips til raw sjokolade

Her har jeg laget et innlegg uten dyptgående info om supermaten, bare enkle tips til hvordan man får til skikkelig god hjemmelaget raw sjokolade :-)

ALLE INGREDIENSER og HVOR DE ER KJØPT finner dere linker til HER.

En enkel og god sjokoladeoppskrift (fra forrige helg) finner dere her.


Dette er etter min mening en god basis.


Du kan gjerne tilsette litt flytende søtning hvis du vil ha det! Og husk det er stor smaksforskjell på yaconsirup’er, den på bildet er den beste syns jeg og de fleste andre. Det er stor forskjell på agave også, og det er den som er rå fra Sanabona.no som har lavest GI. Agave fra iherb er ikke raw, og har høyere GI visstnok.


En klype eller to med himalayasalt og ekte vaniljepulver gjør UNDERVERKER i raw sjokolade, det er et must have!


Lecitin gir en mild, kremet og god smak og god konsistens + gode fettsyrer til hjerne og nerver. Lucuma løser seg ikke opp i sjokoladen, så mange vil nok føle at sjokoladen blir «kornete» når de tilsetter det. Men den smaker godt! Mesquite er også næringsrikt og kan tilsettes i sjokoladen. I «sjokoladen» min Nammis HER har jeg brukt mer slike supermatpulver enn råkakao, nam nam. Godt å variere :-)


Maca alene smaker litt brent karamell på en måte, men det smakes ikke i sjokkis. Hiv oppi 1/2 -1 ts i oppskriften din for mer energi og futt :-) NB: Ikke spis maca på kvelden pga kan ha oppkvikkende effekt. Stevia er vel kjent for de fleste nå, et supersøtt pulver man bare trenger biiiittelitt av. Fint å bruke hvis konsistensen til sjokoladerøren blir for tjukk med mer pulver i, og du trenger den litt søtere. Alternativt har du også stevia i dråper.


Smart å ha!


Former kjøper du overalt. Bruk mjuke silikonformer eller plastformer. Finnes på dagligvarebutikk, Panduro, Søstrene Grenes, økosjokolade.no osv.


Tilsett gjerne hampfrø uten skall i sjokoladen, nam nam. Tørkede tranebær er også godt i, eller gojibær. Kakaonibs, kokos og nøtter er også godt + kanel!


Etter en stund i fryseren eller kjøleskapet er de ferdig! ♥ Og husk, jo mer kokosolje du har i sjokoladen, jo raskere smelter den i romtemperatur. Det går også fint an å lage sjokolade uten kokosolje også.

Det viktigste når man lage sjokolade og snop er at man smaker seg frem underveis til hva som blir bra. Og en liten pekepinn på mengde fett/kakao&pulver er ca 1/2, altså 1 del fett mot 2 deler pulver (50 g kakaosmør, 100 g kakao/supermatpulver). Syns jeg. Men prøv deg fram! Smak! Vær kreativ og kos deg.

Så der! Håper noen lærte noe :-) Spør hvis dere lurer på noe mer.

 

63 thoughts on “Mine tips til raw sjokolade

 1. Så mange gode tips! Tusen takk:) Det er virkelig til innspirasjon og være inne på bloggen din:)
  ønsker deg ei riktig flott helg:)

  -Kirsten

 2. mmm. for noen dager siden orket jeg plutselig å lage sjokolade, og i kveld spiste jeg opp siste bit. sååå godt, og får nok aldri lyst på melkesjokolade eller noen andre sjokolade fra butikken igjen. syns sjokoladen er veldig god hvis den har stått litt i romtemperatur og blitt mykt, og så bare spise den rett fra formene. namnam!

 3. Har nettopp begynt å lage sjokolade selv, og det er kjempemorsomt :D

  PS: de har fått inn rå agave på iherb nå ;)

 4. takk for at du bruker så mye tid og krefter på å legge frem oppskrifter til oss:) det ser utrolig profesjonelt ut, fristende og skikkelig gjennomført i hvert eneste innlegg!

  (NAM!!!)

 5. Kjempeflott og oversiktlig Silje! Jeg skal sende dette videre til venner som «verger» seg mot å begynne å lage sjokolade selv.. Det blir nok en porsjon hjemmelaget sjokolade i kveld ja, det er jo lørdag!! :-) Ønsker deg en nydelig helg!! :-)

 6. Supert innlegg med fine bilder!

  Har laget sjokolade en gang – og det var jo forbausende enkelt når man bare hadde ingrediensene i hus! :)

  Men – anbefaler ingen å kjøpe Agave (et spesifikt merke) fra iHerb om man er ømfintlig for sukker! Min gikk i søpla i går! Får se om jeg tør å kjøpe andre merker, eller om jeg rett og slett holder meg til yaconsirup framover :)

  http://kjernesunn-nordkvinne.blogspot.com/2011/04/na-gar-agavesirupen-i-spla.html

 7. Supre tips :-) Skal hente min neste pakke fra iHerb på mandag, og bestille mer den 15. :-D iHerb er virkelig heaven <3
  God lørdag!
  Ps. Linket forresten til bloggen din i bloggen min, håper det var greit?! ;-)

 8. oo jeg tror kanskje jeg skal lage mine med lite oppe i hver form, sånn at de blir litt mindre «mettende» å spise, mer som en deilig melkeplettstørrelse, hihi! :)

 9. Flott og nyttig innlegg. Har sjokolade på gang her nå, venter bare på at kakaosmøret og kokosoljen skal smelte. Gleder meg til å nyte sjokkis i kveld!:)

  Ha en kjempefin lørdag!:)

 10. jeg skal SÅ prøve det her ut snart altså, lei av å falle for fristelsene i butikkhylla fordi jeg ikke har noe alternativ :( svake menneske, iknow! ^^

 11. Superdupert innlegg! iHerb-koden din har herved blitt brukt igjen. Gleder meg til et mer variert utvalg ingredienser, slik at jeg kan teste mer av det du har laget.

  Lurer på et par ting, kanskje du har noen gode svar?
  – hvordan klarer du å helle så «rent» og nøyaktig i formene? jeg har prøvd med skje, måleskjeer og diverse, men det blir alltid masse søl over hele forma, i tillegg blir de altfor fulle. Jeg liker når sjokoladene ikke er altfor store.
  – kan man fryse sjokoladene for lengre holdbarhet? eller ødelegger det noen stoffer? Jeg merker at sjokoladene blir mindre gode etterhvert som dagene går, og hadde vært kjekt å fryse vekk noen slik at jeg slipper å spise opp alt på en gang.

  Takk! etter bare 3-4 uker uten det åpenlyse sukkeret (godis, brus, etc), men uten å være fanatisk og sjekke alt, er min kropp et bedre sted å være!

  • Ah, tusentakk! Blir alltd glad når noen bruker koden min :-)) Svar på spm:
   – Jeg lager sjokoladen i en bolle med litt «helletut» på, og tja.. er kanskje bare flink å treffe? Hehe. Øvelse gjør mester vil jeg tro.
   – Ja du må gjerne fryse dem! Vet ikke hvor lenge de varer, men sikkert en god stund ja.

   Og flott at du har kutta ned på sukkeret!

 12. EVIG takknemlig for denne bloggen her!! Tusen takk, Silje. Utrolig snilt av deg å dele alt dette med oss. Jeg har veldig lyst til å prøve ut dette! :D Men hvor kjøper man alt dette ? Jeg kan ikke tro de selger alt dette i vanlig butikker? Kan du ikke lage et innlegg om hvor du kjøper alle disse veganske tingene\ingridiesene. :D

  Klems Helene :)) Som er FAST LESER!!

 13. Heisann. Jeg synes du har en flott side som gir masse inspirasjon :) Men jeg har et spørsmål til oppskriften over. Du sier du bruker et blandingsforhold mellom fett og pulver 1:2 i gram (50 g fett til 100 g pulver). Når jeg har prøvd dette blandingsforholdet blir massen helt tykk! Det får meg til å lure på om du mener blandingsforholdet omvendt?
  Jeg brukte kakaosmør fra Navitas, 1 ss kokosolje og blanding av kakao og carobpulver samt litt søtning.
  Håper du har en oppklarende kommentar :-)

  • Hmmm. Nei jeg har igrunn ikke det. Blir det feil 1:2 da? jeg bruker 50-60 g fett, og 5-6-7 ss pulver. Skal veie alt på vekt neste gang jeg lager jeg, så da skal jeg få oppklart det da! :-) Ok?

   • Jeg brukte vekten og veide opp 50 g fett + 1 ss kokosolje og 100 g kakao/carob. I tillegg hadde jeg i ca 2 ss sukrinmelis, men kan ikke skjønne at det utgjør så mye tørrstoff at blandingsforholdet skulle bli helt feil?
    Jeg endte opp med å smelte mer fett, ble til slutt ca 130 g fett. Nå står alt i kjøleskapet til stivning :-)
    Jeg kom akkurat på at jeg har et sjokoladekit fra Navitas. Jeg har veid opp ingrediensene i det og det er 70 g fett og 35 g pulver! Mulig dette betyr at min sjokolade blir veeeldig mørk :-)

   • Åjsann! hehe. Janei jeg skal som sagt veie opp oppskriften jeg bruker neste gang, og se om den stemmer overens med 1:2 som jeg påstår det skal gjøre :-) Skal få laget i helgen!

   • Blir spennende å høre hva du bruker siden ferdig-kitet jo har omvendt blandingsforhold av det du oppgir :-)
    Ha en fortsatt fin kveld! :-)

 14. Men du, er det mulig å noen gang like raw sjokolade når man aboslutt ikke liker mørk sjokolade? :-/ Jeg synes den ettersmaken er der uansett, og jeg synes virkelig ikke det er noe godt :-(

  • Lag sjokoladen med lite kakao i og mye yacon og lucuma pulver + mesquite, og «tren» deg opp på å like mer og mer mørk kakaosmak. :-) Jeg pleier å lage slik sjokkis jeg også, bare fordi den er så mild, god og smakfull :-)

 15. Hei Silje :) Har siklet lenge over sjokoladene dine, og har endelig kjøpt inn alt jeg trenger! Det ble dessverre to «mislykkede» forsøk i dag. Første gangen klumpet hele sjokoladen seg når jeg tilsatte yacon sirupen. Trodde at det kanskje var pga. at jeg ikke hadde tatt bollen ut av vannbadet, og prøvde derfor på nytt og tok bollen av, men med en gang jeg tilsatte sirupen, klumpet den seg. Vet du hvorfor?

  • Så rart, det har jeg ikke opplevd før. Har tilsatt yaconsirup både kald fra kjøleskapet og romtemperert, men ikke opplevd klumping. Du lager sjokoladen ellers etter oppskrift ala de jeg feks har jeg på bloggen eller?

   • Merkelig! Kan det være at jeg brukte for lite kokosolje og kakaosmør? Har ikke kjøkkenvekt så jeg brukte ss-målinger. Røren ble liksom tørr og klumpete etter sirupen, akkurat slik sjokolade blir dersom du smelter en sjokoladeplate på for høy varme. Hehe, litt dårlig forklart.. men :) Den var helt fin og rennende før sirupen ble tilsatt.

   • Btw, fulgte denne oppskriften:
    SILJES SJOKOLADE
    3-4 ss kakaosmør
    1 ss kokosolje
    4 ss kakaopulver
    1 toppet ss carobpulver (ikke raw)
    1 – 2 ss yacon sirup

   • Hei igjen :) Veldig seint svar fra meg! Men nå har jeg fått det til :D Det var nok for lite kakaosmør og kokosolje, for når jeg tok litt ekstra av det ble det perfekt ;) NAM! Takk for fine oppskrifter :)

 16. Etter å ha lest bloggen din i flere år, og hatt alle sjokoladeingrediensene i hus i faktisk flere måneder, tok jeg endelig steget og lagde min egen sjokolade. Herregud, så lang tid jeg har brukt på å komme i gang, men nå som jeg endelig har gjort, og klart det!, tror jeg dette blir en ukentlig (minst!) aktivitet. Takk for inspirasjon:) P.S. Mangler ennå vaniljepulver og havsalt, men de er på vei, så jeg gleder meg til å ta sjokoladen til nye høyder, hehe!

 17. Hei :) liker bloggen din kjempe godt og har et spørsmål.
  Veit du om det er risikabelt å kjøpe silikonformer til sjokolade billig på ebay? Om det kan være noe kjipe stoffer i de eller noe? Er ikke sikkert du veit men tenkte nå jeg skulle høre :)

  • Heia! Jeg vet ikke, men jeg tror ikke det er helt bra ;-) Jeg kjøper former der selv og lever enda, men jeg prøver å ta de ut av formen så snart sjokoladen er stivnet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.