Mat på lange flyturer

Flytur 1

Dette er bloggposten om maten jeg hadde med meg på lang flytur. Jeg tar også med maten jeg fikk servert på flyet. Jeg hater å bli sulten på slike steder, og man kan aldri vite om allergiflymaten er spiselig. Maten er ulik ettersom hvilket flyselskap man bruker, vi reiste denne gangen med SAS.

Jeg tar med meg kanskje litt i overkant mye, og jeg spiste ikke opp alt. Bare husk å ikke ta med frukt og slik. Vi fløy fra Værnes Trondheim – Oslo – København – og deretter en tur på 11 timer. I veska hadde jeg med meg 3 hjemmelagde burgere, 3 rundstykker, en liten pose Mulberries, to barer, en liten sjokolade, og salte gigantmais som snacks. Nå er det nok noen som steiler av maisen, men jeg spiser slike ting innimellom for å ikke bli sunnhysterisk. Viktig å holde hodet unna besettelsen av å være 100% «perfekt» sunn. Det å spise slike ting av og til med full bevissthet holder meg plantet på jorda :-)

Flytur 2

Andre ting i veska var fliflops, i tilfelle beina skulle hovne opp for mye for skoene. Litt toalettsaker, headset, ørepropper (viktig!) og øyemaske, penn, og det aller viktigste – et enkelt oppgaveblad! Hva skulle jeg gjort uten sier jeg bare. Husk å ikke velg med bare kryssord, velg et med ulike oppgaver i. Jeg elsker de man skal finne ord i massevis av bokstaver, tiden flyr (hehe) så fort når man holder på, og man kan gjøre det sammen med noen uten å behøve å prate (pga flystøy).

Flytur 3

Og som den superturisten jeg er kjøpte jeg en fancy sovepute og ryggpute på Enklere liv. Anbefales ikke, den blå fungerte ikke, og den grå ble ødelagt med en gang. Skal levere dem tilbake.

Flytur 4

Soyalatte på flyplassen i København.

Flytur 5

Og her er flymaten da. Bestilte som dere ser vegansk og glutenfri middag.

Flytur 6

Joda. Smakløst og trist, med et iskaldt seigt glutenfritt rundstykke. Litt misunnelig på de som fikk varme rundsykker servert i tillegg til maten sin. Skulle ønske de hadde varmet mitt også.

Flytur 7

I mellom middagen og denne lunsjen fikk de andre servert ett eller annet mums å spise på, som selvsagt ikke var glutenfritt og vegetar. Ingen vegetaralternativ. Så fikk de andre wraps til lunsj, og vegetaralternativet  var en dobbel skive med iskaldt uspiselig rugbrød og sukkerdrikke. Den var faktisk så fæl at jeg ikke klarte å spise squshen inni engang.

Flytur 9

Flytur 8

Konklusjonen er etter min mening at det å ta med egen mat er GULL verdt. Jeg antar at flyturen tilbake vil bli noe av det samme matmessig, så jeg skal prøve å finne noe bra å ta med meg fra her vi bor nå. Jeg har flydd med andre flyselskap på lange turer før, og fått mye bedre mat enn dette. Da flydde vi østover, ikke vest.

Jeg er litt negativ, og jeg skulle ønske jeg kunne være positiv. Men slik var det. Egen mat er i mange sammenhenger best. Det som derimot var bra er at de var flinke å dele ut vannflasker så man ikke ble tørst.

Hva er din erfaring med lange reiser og mat?

34 thoughts on “Mat på lange flyturer

 1. Jeg har ikke erfaring fra lange flyturer, men vi skal reise med hele familien til Kroatia i sommer! Blir spennende med 5 barn på flyet, men det går vel bra!

  Nå er det jo ikke langt dit, så det blir vel ikke til at vi har med noe, men tusen takk for tips til en annen gang :)

  Ønsker deg en fin søndag Silje :)

 2. Uff, triste greier det her. Håper noen fra flyselskapet leser det så de kan bli inspirert til å lage litt mer fristende mat, hvor vanskelig kan det være liksom? De kan jo f.eks. spørre deg og andre som har peiling på allergimat og vegetarmat! :)

 3. Oioi, hele 20% juice? Luksus :) Har ikke noe særlig god erfaring med flymat etter at jeg ble veganer. Forstår ikke at det er så vanskelig å lage noe varmt og enkelt, men en smule mer avansert enn kokte grønnsaker.

 4. Jeg kjenner til dette såå godt. Har av og til bestilt glutenfri mat på flyet, og det slår aldri feil: tørt og grusomt, brød/rundstykke som er uspiselig etc. Eneste gangen jeg har fått en positiv opplevelse er da jeg fløy fra London til Singapore. Da fikk JEG faktisk bedre flymat enn de «vanlige», HELT utrolig. Det var den ene gangen, aldri skjedd igjen. Jeg pleier også å ta med egen mat, for å si det slik..

 5. Fytti….det der så ikke mye bra ut, men heldigvis var du forberedt!!!
  Da vi skulle til Thailand fikk jeg en sinnsykt god (til å være flymat!) linsegryte. Ah, den var faktisk GOD, men jeg har også med meg et stort lager med mat for man vet aldri hva man blir servert.. :)

 6. Huff, jeg kan tenke meg det er vanskelig når man skal ha glutenfritt og vegansk på en gang!

  Vi er ute og flyr ganske ofte, og har jo med oss to barn så det gjelder å ha nok med mat i tilfelle det blir venting osv. Dessuten er dalende blodsukker det aller verste som finnes på reise!
  Jeg har som regel med for eks:
  Godtekuler av nøtter og kokosolje, goji osv så holder seg greit i tupperware.
  En stor pose med nøtter og mørk sjokolade.
  Hvit geitost i strimler, eller på spyd med en cherrytomat på.
  Surdeigsskive med tonnevis av smør eller kokosolje og så noe pålegg
  Skrelte gulrotstaver og evt en liten dipp i egen tupperware (alt fra hummus, guacemole osv)
  En sånn bar eller to som du har med

  Nå er ikke vi veganere, så jeg pleier også å ha med noen kokte egg eller en omelett jeg har stekt samme morgen. Det er stor stas, og det er som regel nok for barna å spise litt av denne.
  Da får de noe kos etterpå, gjerne noe glutenfri og sukkerfri kjeks eller noe.

  Og jeg pleier forresten å ha med termokoppen min og flere teposer slik at jeg kan spørre etter varmt vann så kan jeg lage deilig te som jeg kan kose meg med lenge!!!

  Jo, et tips til; på Gardermoen, den kaféen som er til venstre rett etter sikkerhetskontrollen har salatbar. Du fyller din egen salat for en ok pris og det er genialt å ha med på turen!

 7. Sikkert et dumt spørsmål, men hvorfor skal man ikke ta med frukt? Jeg blir sjeldent imponert over flymat men en gang fikk jeg en fløte-is midt på natten etter 15 timer i lufta, og den smakte himmelsk :-D

  • Man kan visst utifra kommentarene ha det frukt på fly ser jeg, men man får ikke ta det med -ut- av flyet når man kommer til et nytt land.

 8. Jeg fløy med SAS til Kina, fikk veganmiddag som var kjempegod! Kjøtteterne jeg reiste med var misunnelige. Desserten var også bedre, jeg fikk frukt mens de fikk en tørr liten kake.
  Den squashsandwichen så ikke så god ut nei…

 9. Som veggis tar jeg alltid med meg mat, selv på korte flyturer! Til USA har de ofte overraskende god fly mat til middagen over Atlanteren, men til små måltidene får jeg ofte ekle sandwicher som jeg ikke ville ha servert min fiende engang. Så litt niste er alltid flott! :)

  • Man kan visst utifra kommentarene ha det frukt på fly ser jeg, men man får ikke ta det med -ut- av flyet når man kommer til et nytt land.

   • Jeg hadde det med ut av flyet. Var ikke noe problem, men var ikke noen som sjekket heller da. :P

   • Ikke alltid det blir sjekket, men ofte går de med hunder, Beagler, som lukter etter mat i folkemassene på flyplassen hvor man henter bagasjen. Jeg ble sjekket av en hund på new zealand en gang, og jeg så på flyplassen i San Francisco at de pleide å gå regelmessig med hunder der også. Grunnen til at man ikke skal ta med seg frukt osv ut av flyet i nye land er pga smittefare, parasitter osv, u know what I mean :-)

 10. Hvorfor ikke frukt? Jeg hadde også med egen mat da vi fløy til USA: små pannekaker, vegansk pølse og en liten boks med vegansk majones. Pluss cherrytomater, gulrotstenger, druer, nøtter, sjokolade og diverse snack :) Håper du koser deg! :)

  • Bra niste! Man kan visst utifra kommentarene ha det frukt på flyet ser jeg, men man får ikke ta det med -ut- av flyet når man kommer til et nytt land.

 11. Huff…Min erfaring med flymat er lik din, og jeg spiser både kjøtt, egg, melk, you name it. Det høres riktignok ut som om passasjerene som spiste «vanlig» mat fikk bra servering på turen dere var på, men sist jeg spiste flymat fikk jeg pølser (som var mykere i konsistensen enn potetmos), i en ketchupsaus, med poteter som ikke smakte noe + et rundstykke som heller ikke smakte noe.. Dessert: sukkermousse med en gelé oppå som smakte (og hadde samme konsistens) som den skrekkelige pyntegeléen som finnes på tube.. Grøss!

  Det verste var vel egentlig det at jeg var skrubbsulten, og ikke hadde med meg noe annet :/

  Den neste flyturen hadde vi derfor med wraps med kylling og grønnsaker + proteinbar. Mat er viktig på tur!

 12. Jeg skal ut å fly for første gang i sommer! Hvorfor kan man ikke ha med frukt og slikt?

 13. Åå, jeg har sett på IG at du har vært ute på tur! Så heldig du er. Sol og varme og nye steder er aldri feil!!
  Jeg pakker ALLTID mat nesten hvor enn jeg skal, og enda viktigere blir det når man er litt stuck på fly feks. Flymat er jeg ikke særlig fan av.. Bortsett fra at jeg elsker å få den, pakke den opp og se hva slags mat de har gitt meg ;) Men kan ikke huske sist jeg faktisk spiste den!

  Synes det er kjempefint at du bevist spiser mindre sunne (men fremdeles som passer inn i din «diett» matvarer med full bevisthet av og til! Det ER kjempevanskelig å ikke bli hysterisk, og det er litt synd også..

 14. Jeg har ikke så mye bra å si om min erfaring med flymat…min siste flytur var sjokkerende! Barnet mitt var da 3 år og kan ikke spise gluten eller melk. Vi fikk ikke lov å ta med mat fikk vi beskjed om. Etter mye mailing og telefoner fikk vi lov, men kunne ikke ta med noen typer frukt og ikke egg. Egg var et av påleggene hun var glad i…vi fulgte det de sa og da vi fikk flymat på flyet fikk alle som hadde bestillt mat egg…det blir liksom litt for latterlig! Min erfaring er også at når man bestiller spesial mat går de noenganger tom…da sitter man der da…og på noen fly kan man ikke bestille både melkefritt og glutenfritt…da klikker det i systemet…og barn som skal ha spesial mat får en sånn voksen plate med det samme som de voksne…så sitter de å ser bort på andre barn som har fått morsomme fargerike ting ol. Nei ta med egen mat sier nå jeg…da veit du hva du får og blir verken skuffa eller syk!

 15. Jeg visste ikke at man kunne ta med seg mat på fly jeg. Må man gjøre noe spesielt med det? Pakke det inn i poser eller noe sånt?

  • Ikke ta med supper og slikt, men ellers går det stort sett ok å ta med det meste TROR jeg. Man kan sikkert høre med flyselskapet for forhånd også.

 16. åh, KLM har faktisk kjempegod vegansk flymat! Nå skal det lite til for å gjøre meg fornøyd i sånne sammenhenger, da, jeg liker ikke å «kreve» spesialmat. Men den er ikke gal, altså!

 17. Vil anta at rundstykket ditt ikke ble varmet fordi de trodde at vegansk og ikke-gluten-mat var pga allergi. Ovnene som brukes til å varme opp rundstykkene kan jo selvsagt ikke bli kjemisk renset mellom hver flyvning, slik at trace-amounts of gluten og diverse vil alltid eksistere i ovnene. Med mindre du blir dødssyk av å få i deg et hvete-korn vil jeg anta det ikke hadde vært noe problem å be om å få rundstykket varmet :)

  Send tilbakemelding til gategourmet og flyselskapet så blir det nok bedre til neste gang :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *