Macadamia nøtteost

Jeg liker å bruke macadamianøtter når jeg lager nøtteost. Det folk flest bruker er cashewnøtter, men de tåler jeg ikke så bra, derfor er macadamia et veldig godt alternativ. Jeg kjøper mine til en grei pris på innvandrerbutikk, de er uten salt og ikke ristet. Det er ca 130 g i en pose = ca 2 dl. Jeg har inntrykk av at nøtteosten tåler mer vann når man bruker macadamia i forhold til cashewnøtter, men det kan bare være noe jeg innbiller meg. Uansett, se an vannmengden, og med macadamia trenger du som regel litt mer enn du tror.

__________________________________________________________________

Til en passelig mengde basic nøtteost trenger du:
2 dl macadamianøtter
Vann 1 dl (jeg fyller opp slik at det såviiidt dekker nøttene, jeg bruker en veldig liten mikser som dere ser)
Salt og pepper
Sitronsaft

– Legg i bløt nøttene i ca 2 timer, skyll dem etterpå
– Kjør nøttene sammen med vann, krydder og sitronsaft i en god blender, foodprosessor eller minimikser ala Magic Bullet (den bruker jeg). Går ikke mikseren rundt har du i litt og litt mer vann. Kjør til nøtteosten er jevn og myk i konsistensen.
– Smak til nøtteosten til slutt. Krydre den med det du vil, eller bare ha den naturell.

Ferdig!
Oppbevares i tett boks, og holder seg fint noen dager i kjøleskap.


__________________________________________________________________

Denne osten/dippen bruker jeg til å lage grønnkålchips, squashchips, raw gryterett, pålegg, osv osv.

28 thoughts on “Macadamia nøtteost

 1. Nom nom, den ser veldig delikat ut! Også så fin og hvit :)
  Har aldri prøvd nøtteost med macadamia før, pleier alltid å bruke cashew eller mandler, mest fordi macadamia er såpass dyre :( eller kanskje fordi de er så gode at de blir spist opp på 1-2-3 som snacks ;)

  • De rå uten salt syns jeg ikke er gode å spise naturelle, så slipper å tenke på at de blir spist opp før de blir nøtteost :-)

 2. Oi, så digg :-) dette må jeg prøve! Syns det er så utrolig greit med alt sånt som man kan lage selv, fremfor å kjøpe ferdigprodukter med konserveringsmidler og mye salt osv. Skal prøve å lage min egen nøttemelk også. (Vet du forresten tilfeldigvis hvor man kan få tak i sånn nøttemelkpose?)

  Går det greit an å bare smøre denne osten rett på brødskiva?

  Sikkert godt å tilsette paprika eller revet gulrot eller noe annet digg oppi osten også. nam!

 3. Nom, nom, nom. Problemet er prisen på naturelle macadamianøtter. Sviiiiindyrt :(

  Og du har fått deg magic’en! Hva syns du om den? :P

 4. Åh, dette så faktisk godt ut! Et dumt spørsmål kanskje, men smaker det nøtter? Jeg har nemlig ennå til gode å finne noen nøtter jeg liker… =)

  • Ja det smaker jo nøtter. Men sånn som med feks macadamia så liker jeg ikke å spise dem rå uten salt, men å lage sånnher dip av dem, med sitron, salt og pepper, da smaker det veldig godt :-) Og med krydder av forskjellig slag smaker det veldig digg!

 5. Woho! Endelig noe jeg kan bruke de 5 posene mine med macadamia nøtter til:P Kan man bruke nøtteost som erstatning for rømme også?

  • Jada, bare gjør den litt ekstra syrlig med sitron :-) Smak deg frem! Det vil jo ikke smake rømme, men det funker fordi syns jeg.

 6. Er så frustrerende at det er helt umulig å finne usaltede nøtter her hvor jeg bor, annet enn Eldorados hasselnøttkjerner :( Tenk hvor mye enklere alt hadde vært om folk sluttet å spise så utrolig mye halvfabrikata o.l., så kunne butikkhyllene heller blitt full av sunne ting :)

 7. går det ann å lage nøtteost/dip uten at nøttene er bløtlagte? sånn hvis man har det travelt å må lage mat i en fei..

  • Ja det går vel an, men det beste for både konsistensen og fordøyelsen å bløtlegge på forhånd :-) Evnt kan du lage det dagen i forveien, så har du det klart når du trenger.

 8. Ping: Macadamianøtteost og tips til bruk | food is my religion!

 9. Ping: Veganske alternativer til soya. | Zen of Carita's blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *