Jeezini Santi og Daiya Mozzarella – vegansk hvitost

Jeezini santi hvitost

På Vegetarisk Julemesse kjøpte jeg noen pakker med vegansk hvitost jeg ikke hadde prøvd før, blant annet denne som heter Jeezini Santi. Den skal tilsvare nøytral vanlig hvitost, og gjett om den gjør! Det er SÅ lik vanlig skivet hvitost at jeg måtte dobbelsjekke pakken og gi en skive til Teg for kontroll. Smaken og konsistensen tilsvarer en mild goudaost. Deretter kastet jeg meg på nettet og bestilte 8 pakker til, her ;-) Man får den også som en klump man kan bruke ostehøvel på. Inneholder ikke palmeolje og gjær (ja, enkelte veganske oster inneholder merkelig nok gjær og mye annet rart).

Det er litt interessant dette med hvitost. Jeg husker ikke i farten hvilke stoffer det var snakk om, men animalsk ost inneholder faktisk noe som gjør at man blir avhengig av det. Er ikke det litt… Urovekkende? Jeg ble fortalt dette av en ernæringsfysiolog. Men det er helt reelt, for savnet etter ost henger i lenge etter man har sluttet med det. Det var først i sommer at mitt eget savn etter hvitost virkelig forsvant, det har tatt mange år.

Det er ulike grunner til at noen ikke bruker meieriprodukter. Uansett hvorfor ønsker man seg et like godt vegetabilsk produkt som tilsvarer vanlig ost. Men melkefri ost er en nøtt å knekke. Det er få som smaker godt, har riktig konsistens og smelter slik ost skal. De fleste jeg har prøvd har smakt ekkelt og 90% havnet i søpla. Derfor ble jeg så glad da jeg oppdaget Jeezini Santi! Har ikke prøvd å smelte denne enda, det skal sies.
US-Shreds-Mozzarella
Til pizza og grateng har jeg lagt min elsk på Daiya Mozzarella Style Shreds, link til nettsiden her. Jeg smakte denne første gang i USA i vår, den var vanlig å få på resturanter når man ba om vegansk alternativ. Jeg kjøpte med meg maaange pakker hjem, for jeg visste at dette merket får man ikke kjøpt i Norge, og de sender heller ikke hit i posten. Kjipt! Jeg syns denne Daiya-osten smelter bra og smaker godt. De andre produktene i samme merke derimot er jeg ikke like begeistret for, det er kun denne mozzarellaen jeg liker. Jeg kom over en tysk nettside som visstnok sender Daiya til Norge, så jeg skal prøve det når de får den inn igjen.

Les hele matguiden min fra San Francisco her og LA/Santa Monica her.

Har du en favoritt eller versting når det kommer til melkefri ost?
Fortell i kommentarfeltet!

 

15 thoughts on “Jeezini Santi og Daiya Mozzarella – vegansk hvitost

 1. Den revet osten de selger på veganlife er veldig god på pizza :) Og den klumpen skal vist være enda bedre enn jeezini har jeg hørt, og smelter bra. Anbefaler jeezini med urtesmak hvis man savner nøkkelost!

 2. Alt du finner ut av Silje! Jeg syntes det er så gøy at det finnes så mange folk på nett som deler av ting de finner ut av! Ost er liksom det verste for mange å slutte med. Jeg har hørt så mange mene at ost…det tåler de pga at osv…
  Så gøy at det finnes noe som kanksje smaker bra også av alternativene…gleder meg til å pøve:)

  • Morsomt at du spør, jeg holder på med en bloggpost om nettopp det nå! Poster den senere i dag :-) Testet 3 ulike typer melkefri ost til smelting.

 3. Vet du om Jeezeni Santi er å få kjøpt i noen fysiske butikker i nord-trøndelag eller sør-trøndelag? :-)

 4. Alt dere bloggere finner ut av! Jeg bestillte osten jeg…og må si jeg ble sjokkert! Jeg har ikke spist vanlig ost på mange mange år… og det var i grunn det eneste pålegget jeg spiste nesten for jeg har ikke spist kjøtt hele mitt liv. Og denne osten var jo utrolig lik vanlig ost.. jeg måtte dobbeltsjekke innholdet flere ganger :) Så det må jeg si var en opplevelsesrik lunch! Takk for alt du blogge rom Silje!

  • Takk selv som legger igjen kommentar :-) Og JA er det ikke helt sprøtt hvor lik vanlig ost den er? Gav ei venninne ei skive også for å prøve, hun røsket tak i pakken og finleste ingredienslisten mange ganger, haha.

 5. Takk for tips! Nå har jeg også bestilt, gleder meg til å prøve. Kanskje jeg også kan spise pizza med ost fremover :))

  • Ingredienser: vann, vegetabilisk olje (23%), stivelse, modifisert stivelse, salt, emulgeringsmidde; salt og natriumsitrat, veganaromer, sorbinsyre som konserveringsmiddel, farge; betakaroten.

   Inneholder ikke gluten, soya eller palmeolje :-)

 6. Hei, hvilken tysk nettbutikk selger daiya? Bor i Tyskland og hadde vært spennende å smake selv om jeg er redd for at erte proteinet ikke tåles.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *