Hjemmelaget havremelk + italian pancake

Å lage sin egen glutenfrie havremelk er kjempeenkelt! Jeg husker jeg elsket havremelk på frokostblanding før i tia. Syns ikke rismelk er et så bra alternativ, for jeg får så ille cravings av det selv om den er usøtet. Soyamelk er ikke godt til annet enn matlaging og i kaffe syns jeg. Mens havremelk, åh, det er snadder.

Slik laget jeg havremelken, doble gjerne målene! Forholdet er 1:3, ta eventuelt i litt mer vann hvis du vil ha den tynnere, men jeg syns det er litt godt at den ikke er helt tynnflytende. Smaker supergodt!

HJEMMELAGET HAVREMELK
1 dl store glutenfrie havregryn
3 dl vann
Klype himalayasalt
– La svelle 5 min, kjør i blender 1-2 minutter, sil i nøttemelkpose. Voila! :-)

Nøttemelkposen jeg bruker har jeg kjøpt her.

Og som alltid når man lager melk av nøtter eller havregryn sitter man igjen med pulp, «avfall». Det skal man ikke kaste! Bruk det med en gang, eller tørk det i stekeovn/dehydrator og bruk det til noe annet. Bakst feks.

Jeg valgte å lage en tjukk pannekake med smak av italia av pulpen i dag :-)

Blanda pulpen fra 3 dl havremelk sammen med
1 øko egg fra glad høne
2 toppa ts med Superseed blend
2 toppa ts med Pofiber (potetfiber, gir fluffy glutenfri bakst)
1/2 ts bakepulver
1-2 ts kokoskrem (hadde stående fra annen matlaging)
Superdigg hvitløkskrydder med italiensk smak, kjøpt her.

– Rør/visp sammen.
– Stekt i macadamianøtteolje, nam nam. Noen minutter på hver side på medium varme, ferdig!
Blir tørr og fin inni. Knekker lett (men er ikke smuldrete) så litt fiberhusk hadde sikkert vært greit å putta i også.

Så det var mandagens tips! :-)

Håper det står bra til med dere etter helgen! Jeg er helt kake i dag, rimelig utslitt etter helgen, med den standard gryende såre halsen og rare nesa jeg får når jeg strekker strikken for langt. Men det gjør ingenting, hadde det veldig kjekt! Og nå kan jeg hvile så mye jeg vil (selv om det er kjedelig). Og Rastus kom hjem fra sjekk hos dyrlegen nå nettopp, og det var gode nyheter! Vi skal trappe enda litt ned på insulinen nå, det er veldig bra!! Hurra for Rastus :-)

35 thoughts on “Hjemmelaget havremelk + italian pancake

 1. Hurra for Rastus og hurra for deg som stilte opp da! Håpe det går fort over da! Synes rismelk var forferdelig søtt selv, som ikke er heelt sukkerfri enda! Pannekaka så ikke så altfor fristende ut, men det er flott du finner noe å bruke slike ting som pulp til!

 2. Rismelk er ikke noe godt!! ikke brukende til noe spør du meg! ;) Havremelk derimot er gull! Jeg har laget det en stund nå, og syns den hjemmelagede er like god som ICA sin (som er den beste kjøpehavremelka etter min smak..)

  Men må bare sjekke – har du bakepulver i melka?? Du mener ikke vaniljepulver.. eller noe?

  Renner foresten melka lettere gjennom den posen enn et kjøkkenhåndkle?

  Her er en versjon for de som trenger den litt søtet (dadler):
  http://kjernesunn-nordkvinne.blogspot.com/2011/03/havremelk.html

  :)

  • Haha, der hadde det gått i surr ja, bakepulveret skulle i den nederste oppskriften, ikke den øverste. Takk for at du sa fra! :-) Og ja, MYE lettere i nøttemelkposen. Ikkenoe gris eller styr, anbefaler den!

 3. Tusen takk for kjempeflotte tips- både melka og pannekaka så kjempegodt ut (spiser du pannekaka som et brød eller som en pannekake?:)) Bruker rismelk til det meste, men havremelk er jo et enda bedre alternativ, det skal jeg jammen prøve:):)Og macademianøttolje? Aldri hørt om det engang jeg, hehe…er det noe du IKKE vet?!?;)

  • Hihi. Men oljen er GOD!! Jeg både steker og har den på salat, den smaker fantastisk! Jeg elsker rismelk, men som sagt blir det lett cravings, ihvertfall i kombinasjon med havregryn i skål.

  • Han får x gram om dagen med lavkarbo/diabetiker tørrfôr. Lavkarbo!! Hihih ;-) Han elsker den da, det er bra.

 4. hmm.. jeg kunne veldig gjerne tenkt meg å lage havremelk… Men du, trenger jeg sånn pose? Eller kan jeg bruke et hånkle eller noe tror du?
  Fantastisk med gode nyheter for Rastus <3

  • Bruk et håndkle hvis du ikke har pose :-) Men lager man melk litt ofte så anbefaler jeg en slik pose altså! Mye mindre gris og veldig mye mer praktisk.

 5. Åååh, takk for tips! Jeg har savna meg gal etter havremelk siden jeg kutta ut gluten, og jeg er ikke noe glad i rismelk (annet enn i søte smoothier), så det har blitt mye soyamelk her i det siste. Etter å ha lest dette innlegget skal jeg jammen prøve meg på havremelk selv også, det ser jo kjempelett ut. Og det beste av alt – ikke masse forberedelser! =D Veit du hvor lenge den holder seg i glassflaske i kjøleskapet? Jeg synes pannekaka di ser god ut også, litt som brød. :)

  Håper du får en fin dag. =)

 6. Ja, oljen høres god og sunn ut, og er herved satt på den miiiilelange iherb-ønskelista mi;)

  Går det an å lage pannekakene uten Pofiber, tror du? Blir det noe bra?

  • Ja det går fint :-) Er første gangen jeg prøvde det på de der faktisk. Skal skrive om Pofiber når jeg får prøvd det mer.

 7. Det er spesielt gøy å lage egen melk synes jeg, jeg var i himmelen da jeg lagde nøttemelk for første gang ;) Så må nok prøve dette ut også. Og har en svakhet for tykke pannekaker. Særlig bananpannekake :D

 8. Ja det var jo lett å lage. Har aldri vært så begeistret for havremelk, og ble det heller ikke denne gang. Men restene pisket med to egg, himalayasalt og sitronpepper, stekt, var kjempegodt. Elsker rismelk, og får ikke cravings av det. Bruker da også bare en liten skvett på grøten hver morgen. ;)

  • Heldig du som ikke får det. Jeg elsker smaken av rismelk, men usj, det trigger ett eller annet altså, jeg greier ikke slutte og saumfarer samtidig alle skap resten av dagen :-/

  • Ja vi får håpe det! Han ble dårlig i går kveld, og skal på sjekk nå etterpå. Krysser fingrene! Mulig det er et godt tegn da, at han er dårlig fordi han får for mye insulin og må trappe ned enda mer.

 9. Awesome! drikker bare havremelk og har i flere år tenkt å lage det – men har jo i flere år også hatt planer om a kjøpe en god, solid blender – så det går vel hånd i hånd.
  Fabelaktig! Kjøpe blender snart når jeg får igjen på skatten ;)

 10. Nå lagde e melk med 4korn!
  Og den så fin ut heilt te e lagde kakao og så blei den rimelig tjukk! :D
  Regner med det er derfor man skal lage med glutenfri korn?

   • Det funka visst å varme den opp i mikron da. Men oppkok var fy-fy!
    God var den syns nå e! Takk for flott oppskrift!
    Nå gleder e me te posten om vannkefir og kombucha!

    Åja. Gledelig nytt år! :]

 11. Super oppskrift! Skal prøve den når jeg har kjøpt meg en nøttemelkepose. Vet du om det går an å lage fløte og rømme på havre e.l (altså ikke på kumelk)?

  • Fløte, eller tykkere melk, får man ved å bruke mindre vann. Å lage rømme, å syrne det, det har jeg ikke prøvd før annet enn med cashewdipp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *