Hipp hipp hurra! Raw 17.mai-gulrotkake

Gratulerer med dagen!

Til 17.mai er det veldig flott å ha en kremkake full av bær, slik Anette har laget, men jeg valgte en annen kake til 17.mai i år. Teg sin mor pleier alltid å lage en fantastisk god gulrotkake til spesielle anledninger, men siden det er en vanlig mjøl/sukker/melk-kake er det ikke så mye i den som jeg kan spise. Så i år lager jeg en egen gulrotkake – tilpasset meg – som er en fest i munnen til alle som spiser den :-)

Og dere, kaken kan selvfølgelig lages alle andre dager i tillegg til 17.mai ;-))

Kaken er raw, vegansk (uten melk, egg og honning), glutenfri, sukkerfri, gjærfri, soyafri. Nøttene som er brukt er pekannøtter og macadamia. Å lage raw kake krevet litt planlegging i form av å bløtlegge nøtter, men er relativt rask å lage når man setter i gang.

RAW GULROTKAKE ala Silje
Bunn
1 dl små ferske dadler (ca 7 stk)
4 dl pekannøtter (bløtlagt over natta og tørket på et kjøkkenhåndkle)
1 ss kanel
1 ts kardemomme
1 ss kokosmel/rasp

– Kjør ingrediensene til en grov masse i foodprosessor.
– Trykk massen ut i en springform eller annen form der bunnen er kledd med bakepapir med litt kokosmel på.
– Sett i fryser.

Fyll
5 gulrøtter, skrelt
1 grønt eple, skrelt, uten kjerner
2 ss rå agavesirup
1 kryddermål stevia pulver
1 ss sitronsaft
1 ss kokosolje (tilsettes til slutt)

– Gulrøtter og eple rives fint i foodprosessor.
– Klem ut så mye væske som mulig etterpå, bruk gjerne nøttemelkpose til dette.
– Tilsett søtning og sitron og bland godt sammen.
– Ta ca 1 ss kokosolje i hendene dine og varm den opp, klip den inn i gulrotblandingen.
– Trykk gulrotblandingen ned i kakeformen oppå nøttebunnen.
– Sett i fryser.

Topping
4 dl macadamianøtter, uten salt, bløtlagt 2 timer (evnt cashewnøtter)
1 ss kokosolje
1/2 dl agavesirup
1 krm stevia pulver
20 dråper vanilla cream stevia
1/2 ts salt
1/2 ts vanilje
ca 1,5 dl vann, men føl deg frem til hvor mye som gir bra konsistens (bruker du cashew trenger du mindre vann tror jeg, konsistensen skal være litt tjukk, men lett å smøre utover)

– Kjør alle ingredienser i foodprosessor til en jevn masse.
– Fordel massen oppå kaken.
– Evnt pynt, og sett i fryser.

Pynt:
Valnøtter/pekanøtter, revet gulrot eller kanel

– La kaken stå i fryser noen timer så den blir frossen. Tines i kjøleskap. Hvor lang tid tiningen tar kommer an på hvor lenge den har stått i fryseren, men beregn minimum 6 timer om den er gjennomfrossen.
– Skal du ha kaken på ettermiddagen kan du lage og sette den i fryser på kvelden, og ta den ut tidlig på morgenen og sette i kjøleskapet. Evnt omvendt, la den tine i kjøleskap om natten.
________________

Agavesirupen jeg bruker er blank og rå/raw, kjøpes hos sanabona. Rå agavesirup sies å være bedre for blodsukkeret enn varmebehandlet agavesirup. Bruker også stevia til å søte med i denne oppskriften for å ikke bruke så mye agave. Ønsker å du ikke å bruke agave i det hele tatt kan du bruke mer stevia, eller yaconsirup. For min del er jeg svært sensitiv for søt mat, men med såppas små mengder agave som det er i denne kaken får jeg ikke cravings i etterkant. Det meste av søtsmaken kommer fra stevia.


Bunnen er trykt ut i springformen, gulrøttene og eplet er skrelt og klar for å haes i foodprosessoren.


Grov nøttebunn. Og bunnen i kakeformen er kledd med bakepapir og et dryss kokosmel for at kaken lett skal slippe når den skal serveres.


Raspet gulrot og eple, klem ut væske, og gulrot og epleblandingen er klar for å mikses med søtning, sitron og kokosolje.


Trykk ut i kakeformen.


Toppingen tømmes ned i kakeformen, og smøres utover før den pyntes og settes i fryseren.

Og kaken, åh, den smakte kjempegodt! Veldig søt, så hvis du ikke vil ha den så søt bruker du mindre søtning i toppingen. Teg synes kaken smakte slik gulrotkake skal smake, så da er den godkjent av noen som ikke har kjernesunn-smaksløker, hihi.

Håper dere har en flott dag i dag! Poster innlegg om min 17.mai senere i kveld :-)

51 thoughts on “Hipp hipp hurra! Raw 17.mai-gulrotkake

 1. Det er bare å ta av seg hatten! Den ser helt nydelig ut. Jeg skal definitivt prøve den en dag det passer. Og utmerket «bruksanvisning» du har laget :-)

 2. Mmm, den ser kjempegod ut! :)
  Jeg har også laget rå gulrotkake tidligere, og den ble veldig populær.
  Er fortsatt temmelig utslitt etter helga jeg, så her er det veldig rolig idag, men det er greit for meg. :)
  Håper du har en super dag!

  • Takk det samme Christina! :-)) Har hatt en fin dag. Startet med dårlig form, men er heldigvis på bedringens vei!

 3. Takk for oppskrift, den så digg ut – rett og slett! :)
  Hvor mye fiberhusk brukte du? (Synes det ofte er vanskelig å finne riktig mengde)

  • Bra du spurte! Det skulle ikke stå i oppskriften likevel, jeg trodde det før jeg laget fyllet, men så når jeg holdt på at det ikke skulle være med :-)

 4. Jeg har prøvd mange av oppskriftene dine, så denne må prøves ved neste korsvei.
  Jeg bakte en gulrotkake til 17 mai feiringen, men den var langt fra sunn, så jeg fikk nesten litt bismak. (Spiste den ikke selv….)

 5. Skulle ønske jeg hadde så god kake til 17. Mai!
  Selv legger jeg bare kakeformen rett på kakefatet, så slipper jeg slitet med å få løs kaken fra bunnen :)

 6. Jeg ser du bruker steviapulver istedenfor steviadråper, er det noen grunn for det?

  …hilsen en som bare prøver å lære å bruke «alternative» ingredienser:)

  • Agave sies å påvirke blodsukkeret mer enn stevia siden agave har høyrere GI enn stevia som har 0. Husker ikke i farta hva agave har, men det er uansett et veldig kjekt alternativt til sukker som har skyhøy GI. Stevia brukte jeg i denne kaken både for å spare på agaven (litt dyr), men også for å forhindre at GI’en blir for høy. Jeg forsøker å spise mat som ikke gir for mye berg og dalbane i blodsukkeret :-)

 7. Har smakt på rå gulrotkake før som jeg kjøpte på Røtter. Helt grei, men likte den rå ostekaka bedre :) En ide er vell å lage det selv, så man får med de ing man liker best. Takk for tips. :)

  • Den var kjempegod også! Lot meg inspirere av en oppskrift (oppsettet av kaken), men har gjort om på den slik at det ble akkurat denne her :-)

 8. Hva betyr det at en kake (eller noe annet mat) er raw? At kaken ikke er innom stekeovnen i det hele tatt? Du er beundringsverdig flink til å lage mat og finne på nye ting å lage :) Ser at det ikke er gjær i den. Kan du ikke spise gjær heller i ditt kosthold? Spiser du bare knekkebrød istedenfor brød, da?

  • Takk for det ! :-)
   Raw/rå betyr at maten ikke er varmebehandlet, og den grensen som regnes som «varmegrensen» for raw mat er 41 grader, for når temperaturen ikke overstiger dette bevares all næring og enzymer. Ved varmebehandling tar man livet av svært mye av næringen i maten. Denne kaken har kun vært innom foodprosessor, blender, fryser og kjøleskap :-) Ang kostholdet mitt så har ikke spist gjær på en del år nå ja. Jeg skal prøve meg gjær igjen snart og se om det funker igjen. Spiser hverken brød eller knekkebrød, bare en sjelden gang hvis jeg baker det glutenfritt. Skal snart kjøpe meg dehydrator(tørkeovn) og da blir det knekkebrød og slikt på meg igjen :-)) Gleder meg!

 9. Ååå, jeg elsker gulrotkake, men har bare spist den vanlige sukker/mel/egg-osv.-varianten tidligere. Nå fikk jeg lyst til å forsøke meg på denne kaken senere en gang. Må bare få råd til å kjøpe meg en foodprosessor først, for det eier jeg ikke.

 10. Hvor får du alt fra, du store inspirasjonskilde? ;-)
  Denne hørtes spennende ut, men gulrøttene må isåfall innom litt varmebehandling, siden sønnen min er superallergisk.
  Kanskje det går an å lunke det litt i ovnen? Det er ikke mye varmebehandling som skal til for å endre strukturen i proteinene eller hva det nå er som han reagerer på som er likt med pollen i gulrøtter.

 11. ååå!! Gulrot kake er mi yndlingskake, men etter at eg la om kosten har eg ikkje prøvd meg på ein sunn versjon, men denne ser kjempe spennande ut:) den skal eg definitivt prøva:)

 12. Gleder meg til å prøve gulrotkaka di, O store inspirator:-) hvor kjøper du nøtter? Macademia nøtter er jo svindyrt i normale butikker!! Har du forresten et godt råd mtp valg av foodprosessor? Noe som ikke koster skjorta?? Må kjøpe ny for jeg brenner det som er av motorer med mine raw eksperimenter:-( men jeg gir meg ikke!!

  • Hihi, du da <3 Jeg kjøper det meste av nøtter på iherb, men rå usalta macadamia kjøper jeg på en innvandrerbutikk i Trondheim, Fruktkorga i Dronningensgate. 35 kr for 130 g. Ang foodprosessor kan jeg ikke hjelpe deg, min fant jeg ubrukt på fretex, hehe. Men kjøp en med kraftig motor! Minimum 600 w! Da går de ikke i stykker så raskt siden de tåler å jobbe.

 13. Denne så kjempegod ut! Men hva kan jeg erstatte stevia og steviadråpene med? Har ikke dette tilgjengelig… Går det an å bruke sukrin? Kjempeflott blogg forresten! Gleder meg til å prøve oppskriftene dine! :-)

  • Tusentakk! Håper du får glede av oppskriftene mine :-)
   Bruk mer agave hvis du har det. Sukrin er også et alternativ, men har ikke brukt det i kaken før så vet ikke hvordan det blir.

 14. I kveld lagde jeg en versjon av denne, og den ble helt utrolig god! Jeg lagde den av hasselnøtter, mandler, dadler, krydder, kokosolje, eple og gulrot. Jeg utelot kremen i denne omgang, men den ble kjempegod likevel!
  Vil bare tipse deg om noe jeg gjorde da jeg lagde den, nemlig å kjøre skrelte gulrøtter og eplet i juiceren i stedet for å raspe dem opp og klemme ut juicen. Fiberet som er igjen er passe fuktig og blir akkurat som en deig og er veldig lett å jobbe med. Det var noen biter i fiberet, men dem plukket jeg bare ut. Jeg har samme juicer som du bruker :)
  Det fungerte kjempebra! :)

  • Aha! Takk for tipset! Jeg hadde det såvidt i bakhodet når jeg laget, men tenkte den ble for tørr. Skal prøves! :-)

 15. Den kaka ser himmelsk ut.
  Har laget 3 forskjellige rå gulrotkaker…….så denne må prøves ut.
  Takk for oppskriften og inspirasjon.

 16. Denne så utrolig god ut! Må prøves :) Hvordan er holdbarheten på denne? Kan den stå lenge i kjøleskap uten å bli ødelagt?

 17. Hvor lenge kan den stå i kjøleskapet da? Kan jo være stress å ete en hel på en dag, og det er ingen på jobben som ville drømme om å ete noe sånn. Jeg derimot; JAFS!

 18. Kagå va rå go`e, men den ble mæd-soggy tredje dagen ja ;) Takk for oppskriften, kompis :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *