Glutenfrie gulrotrundstykker

For ikke så lenge siden bakte jeg noen rundstykker som – hold dere fast – ble vellykket!
Glutenfri, gjærfri, uten kumelk.

Desverre har jeg ingen oppskrift, men kan gjengi sånn ca hva som ble brukt. Jeg har også begynt å prøve å bake glutenfritt mer på feelingen, altså ha fokus på å få til en deig som virker ok istede for å følge oppskrifter. Tror det kan være min vei å gå jeg :-) Med litt basiskunnskaper i bakhånd virker det som jeg kan få til dette likevel.


Her er litt av det jeg brukte i dem. Bokhvetemel og havregryn som mel-basis, også laget jeg mel av linfrø og solsikkefrø i kaffekverna. Blandet sammen alt av mel, bakepulver, natron, salt, 1-2 ts fiberhusk, 1 ss hele loppefrø i en egen bolle. Pisket sammen 3 egg med 1-2 ss smør, litt sitronsaft (litt syre gir bedre heving når man bruker natron har jeg blitt fortalt) + en liten rest av kokosmelk + en diger raspet gulrot. Tømte det tørre ned i det våte og rørte det godt sammen litt og litt. Fikk en klissete deig, noe jeg også har lært gir bra resultat når man baker glutenfritt.

Så tok jeg en klatt med deig og forma dem raskt til en bolle med godt med mjøl i hendene, slik at den ikke ble så innmari klissete utenpå (men fremdeles kliss inni). Pensla med en blanding av ett egg og olivenolje og strødde på sesamfrø.

Stekte i ca 20 min på 200 grader midt i ovnen, på smurt plate (tom for bakepapir).

De ble veldig gode, luftige, saftige, og sprø utenpå! Teg (som tåler alt av mat og spiser gjærbakst til vanlig) syns også disse smakte veldig godt.

For å si det sånn, alle unntatt ett forsvant før kvelden var omme. Spiste det siste til frokost dagen etter, og både konsistensen og smak var fremdeles bra.

Ser de ikke GODE ut? :-) Er stolt som en hane jeg.

64 thoughts on “Glutenfrie gulrotrundstykker

 1. Disse så veldig gode ut! Må kanskje teste dem i helgen. Ellers sliter også jeg med at det jeg baker stort sett blir mindre vellykket på en eller annen måte. Håper det snart gir seg.. ;-)

 2. De så nydelige ut, og jeg hadde garantert hevet meg i bakingen dersom jeg hadde hatt muligheten. Kjæresten mener man ikke kan lage glutenfritt uten å følge en oppskrift til punkt og prikke, men det tror jeg man kan, og det beviser jo du :)

  • Ja det gikk br ihvertfall denne gangen, og gikk ganske ok sist gang også! Laget deigen mindre klissete sist, men da ble den også mer smuldrete syns jeg. Så kliss er bra tydeligvis :-)

 3. De så kjempegode ut! Er herlig med gulrot i brødbakst. Får prøve en gang jeg får tid og anledning.

  Så nå at du hadde spurt ang de «halekoppene».
  Slik jeg har forstått det, så må en sende mail/kontakte de for å kjøpe koppene?
  søte er de iallefall!! :)

  Ha en fin dag videre!
  NinaB

 4. Å, de ser kjempegode ut!:) JEg lager også som regel deiger på slump når jeg baker rundstykker, vet som regel hva som funker og ikke etter mye prøving og feiling:) Synes som regel at fiberhusk alltid gjør det lettere.

 5. Så bra! De ble ikke tunge heller? Moderen har prøvd litt her i huset, men de har blitt veldig tunge, så hun har gitt litt opp. Og jeg har jo ikke særlige krefter til å bake i ny og ne.
  Får jeg lov å spørre om hvordan formen er for tiden? Jeg vet det er det verste spørsmålet å få når du har M.E. (i alle fall for meg), men jeg er litt nysgjerrig. Du har jo holdt på med diett og kosttilskudd lenger enn meg. Litt nysgjerrig på hvor mye bedre du føler deg. Trenger litt håp, hehe :)

  • Nei de ble lette og sprø! Kanskje fordi jeg brukte både bakepulver OG natron (+syre)?
   Formen min er sånn passe, blir alltid dårligere i mørke og kuldetiden. Men har begynt på yoga nå, og får til å sove på dagen igjen, så jeg er fornøyd. Så alt i alt er jo formen ihvetfall ikke verre siden jeg kan gå ut hver dag og til og med nå, og begynne med yoga! Kostholdet mitt har hjulpet mest mentalt, men det er jo like mye gull verdt det :-))))) Har oppnådd enormt mye jeg er rimelig sikker på ikke hadde vært oppnåelig med det gamle kostholdet + sukker. Også blir jeg ikke så ofte syk. Kjenner ofte det kommer, men det bryter sjeldent skikkelig ut. Digg.

   Og hei! Det er ALLTID håp! Dette skal du ALDRI miste, håpet er der, og aller sterkest når man har dårlige perioder.

 6. Tusen takk for en oppskrift på brød uten gluten, gjær og laktose! Det finnes så alt for få brukbare oppskrifter på dette. Denne skal jeg teste ut. :)

 7. Ser geniale ut. Eg oppdaga noko nytt i dag, med denne problemstillinga ; eg hadde nett trent, hadde lyst på brødmat, men hadde berre knekkebrød. Løysing : smekke saman litt mjøl, litt bakepulver og starte det belgiske vaffeljernet. Veldig vellykka, og supert for bakst med så mykje grovt mjøl at dei aldri kjem til å heve i omnen.

 8. De så kjempegode ut :) Jeg kan nesten ikke lage sånt jeg. Jeg får helt enorme cravings av brødmat uansett hva de er laget av jeg. Man skal jo ikke få det med sånne ingredienser så det er helt merkelig. Kanskje det er det psykisk siden med vanlig brødmat blir jeg helt gal og har ingen bunn :) Du merker ikke noe til det du? :)

  • Du, samme her. Jeg sliter med cravings etter disse her selv om det er flere dager siden!! Så derfor jeg lager så sjeldent. Men av og til er det så gooooodt!

   • Så du får det sånn du også altså. Nesten litt godt å høre at det ikke er bare jeg :) Ja det er kjempegodt. Bedre enn godteri nesten. Men det må lages sjelden og i små små porsjoner hehe :)

   • Ja ingen store porsjoner, da forsvinner alt på et øyeblikk! Hehe. Jeg var en skikkelig «rundstykke med hvitost»-person før, og selv om jeg ikke har spist denslags med gjær og alt på over 4 år, så bare måå jeg ha det av og til. På min måte nå da, som disse i dette innlegget. Blir litt urven i magen likevel til tross for at det er gluten og gjærfritt, men men. Verdt det en sjelden gang!

   • Hehe så morsomt :) samme her. rundstykke med hvitost var bare det beste i verden før :) Får vann i munnen bare av å skrive om det her altså :) Lager det kun på min måte jeg også nå, og har gjort det i flere år. Er helt rart at det blir sånn. :)

   • M-m. Sikkert nostalgien som gjør det så kjært tror jeg. Komme inn, lage kakao, spise bakst med ost på, åh <3 Nei jeg mener "ikke-hjerte", hehe.

  • Ca-oppskriften står i innlegget ;-) Husker ikke mengdeforhold jeg brukte desverre. Skal skrive opp neste gang!

 9. En ikke trønder i trønder by? Betyr det at du har flytta dit:)? For å studere eller?
  Du skjønner jeg skal kanskje gå på skole der nå etter sommeren og jeg gruer meg så forferdelig til å flytte så langt vekk fra hjemmet mitt, har ALDRI vært i Trondheim før engang…lurer litt på hvordan det er der:)

  • Trondheim er FLOTT! Ikke la det være tvil hvis du vurderer trondheim, jeg stortrives her, og det er gigamange studenter. Du får nok mange nye venner. Til og med jeg, som ikke studerer eller noenting fikk nye venner + kjæreste :-)

 10. Mmm, de så gode ut! Lagrer denne posten i favoritter jeg, har store planer om å lage mengder med mat for å fryse ned en gang jeg får tid og ork, da skal disse være med :)

 11. det er det jeg gjør når jeg baker – tar det meste på feeling og følger ikke oppskriften 100%. merker jeg ofte må ha enten mer vann eller mel enn oppskriften sier..

 12. Innlegget er lagret i favoritter, for denne skal prøves ut, ser kjempe godt ut=)
  Er litt overrasket (på en postiv måte) over noen av produktene du har brukt, har tenkt at du bare spiste økologisk jeg. Det jeg reagerte på var smøret, Møllerens solsikkekjerner og natron. Jeg er frisk, men har et litt anstrengt forhold til mat, og tenkte da at dette kanskje ikke var bra for en med ME, men nå ser jeg at jeg også kan spise dette=) Takk Silje! Egentlig er det ikke lurt å lese blogger som dette, for jeg blir hektet og inspirert.
  Hva slags pålegg har du under tomatene og avocadoen?
  Og hva slags drikke har du i glasset på det bildet?
  Er ikke fiberhusk og psyllium husk det samme?
  Ha en fin helg, den nærmer seg med stormskritt=)

  • Nei er du gal, jeg har ikke råd til å bare spise økologisk. Vanligvis ville jeg ikke brukt det smøret heller, men det var det eneste Bunnpris hadde når jeg ville ha sveler med smørkrem her en dag, haha. Så må jo bruke den opp tenker jeg ;-) Forsøker å kjøpe det meste nytt av frø og slik øko, det ser du nok på bildet. De neste solsikkefrøene vil bli kjøpt øko. Men som nevnt, man må bruke opp det man har, ikke kaste mat som er brukbar!

   Under har jeg vegansk smøreost. Inneholder litt sukker, men det er lite, så det bryr jeg meg ikke om når det bare er snakk om en sjelden gang. I glasset er det koffeinfri espresso med soyamelk, søtet med stevia. Fiberhusk og physillum husk er det samme.

   Ja, snart helg ja! Håper du får det kjekt! Jeg skal på kino og se Brulesque i morgen :-)

 13. Er disse like gode som «brødskiven», er jeg redd jeg må bake i helgen ;)
  Jeg har fått helt dilla på «brødskiven, og regner med at disse heller ikke slipper unna, hehe!
  Kanskje det hadde vært godt med ost inni rundstykkene? Har ikke vegansk ost da (er jo ikke vegetarianer heller), men jeg tror nok jeg må teste slik ost en dag. Osten er vel en del sunnere går jeg ut i fra?
  Supert at du eksperimenterer med glutenfri mat. Jeg er også en av dem som sliter med å få til gode resultater med glutenfri bakst…

  • De var veldig gode, og du vil nok like dem hvis du likte brødskiva! :-)) Njæ, smøreosten er ikke sånn supersunn egentlig, så sånn ernærings og helsemessig er det sikkert andre ting som er like så bra ;-) Men det er et enkelt alternativ man kan ty til i ny og ne. Godt for meg det, og gjøre det enkelt av og til, hehe.

 14. Åå, de så gode ut! Skal absolutt prøve meg på dem. Jeg har funnet en oppskrift jeg stort sett følger når det gjelder glutenfritt, og den blir alltid vellykket, men den er med både gjær og melk.

  1 gjær
  1/2 liter melk (kan byttes ut/blandes med vann)
  1 ss fiberhusk
  1 ts salt
  2 ss olje
  Valgfritt glutenfritt mel

  Bland gjær og melk i en bolle og la det svelle i 20 min. Tilsett de andre ingrediensene og kna deigen godt. Lag rundstykker (eller noe annet) og la de heve under håndkle i 1-2 timer. Stek på ca.200 grader.

 15. AKKURAT et sånt innlegg jeg trengte å lese. Er så matlei i det siste at det er helt ekstremt. Har nemlig matallergier så det suser etter. Så tuuusen takk for litt inspirasjon! Gleder meg til lunsj i morgen;) Så lenge jeg får det til da.. Kjempe fint at du legger ut glutenfri oppskrifter. Synes det er så vanskelig å bake med

  • Ja det er ikke lett, men med fiberhusk går det mye bedre! Tåler du egg og kan bruke det hjelper det også veldig på. Lykke til, håper du får til noe bra :-)

 16. Hei:) Jeg har så lyst til å prøve og bake disse! Men så ante jeg ikke hva loppefrø var, og googla det, det er jo for treg/løs mage. Så går det ant og sløyfe det?

  • Du kan se på loppefrø som linfrø. I bakst gjør loppefrø og fiberhusk at det henger bedre sammen og blir saftigere :-)

 17. Aha, takk for oppklaringen :-) Er ikke så godt inne på alt det der :-) Men da kaster jeg meg bare i bakingen :-D

 18. Atte.. jeg baker en drøss (har cøliaki) skulle bare dele litt erfaring. Klissete er glutenfritt alltid, bruk slikkepott og ha et glass med varmt vann til og dyppe den i… da får du til det meste.
  -Rundstykker er genialt og lage i muffinsbrett :)
  -Potetmel er fint og ha under bakingen, både til hendene og på bakeunderlaget.
  -Pofiber og fiberhusk gjør mest nytte hvis du har den i ca. halvparten av væskemengden du skal bruke og lar det svelle i 5 min.

  Ellers så må jeg bare få si at du imponerer med mat og kreativitet, inspirerende og følge bloggen din :)

 19. Hei! Disse så gode ut:) Ser du ofte lager slike sunne rundstykker, kikertpannekaker, osv i stedet for brød. Lurer på om du noen gang spiser rent rugbrød, eller surdeigsbrød, og lignende, som fåes på butikken? Eventuelt hvorfor ikke?

  Takk for inspirende blogg:)

  • Spiser ikke butikkkjøpt brød eller rugbrød osv nei. Blir alltid dårlig av det. Også er det så si alltid gjær i sånt, og det blir jeg IHVERTFALL dårlig av! Så jeg gidder rett og slett ikke spise det :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *