Foredrag: «Kroniske sykdommer – Den store utfordringen»

Tirsdag var jeg på et foredrag i regi av pasientforeningene HLF, LHL, NAAF, NHF, NTF, Fibromyalgi forbundet, Kreftforeningen og Norges ME-forening. Temaet var «Kroniske sykdommer – Den store utfordringen»
-Fra rollen som lege til selv å bli pasient
-NAV styres i for stor grad av tradisjoner
-Det herre e det livet du har fått

Foredragsholderne var
– Maria Gjerpe, en lege som selv ble ME-syk, driver bloggen Mariasmetode.no.
– En mann med over 30 års erfaring fra Aetat/NAV
– Øyvind Neeraas, jobbet tidligere i politiet, og er kjent som foredragsholder og forfatter, nå uførepensjonist og
aktiv i HLF.


Veldig interessant å høre Maria snakke, ikke minst for å høre to sider av samme sak – både som pasient og lege. Hun hadde mange gode poeng, og snakket blant annet om å finne det som er friskt i oss istede for å fokusere på det som er sykt. Er du 50% syk er du også 50% frisk. Litt fint å tenke på? Og hun mente også at langtidssyke er hverdagshelter. Hverdagshelter, som ikke er late eller ikke gidder, men som alltid strekker seg så langt man kan. Hun snakket også om behovet mennesker har for å være en del av et fellesskap. Når man blir langtidssyk faller mange bort fra de naturlige stedene som jobb, skole osv. Det er tøft.

Hun fokuserte også på det å være en god pasient og god lege, og minnet salen på at det er en selv som er ekspert på egen kropp og helse. Det er det viktig å huske på i møte med lege og nav. Og ikke minst, at leger også er vanlige mennesker, ikke superhelter.


Nav-mannen som snakket var tørr som en kjeks. Derimot mannen på bildet her, Øyvind Neeraas, han var festlig! Har ikke tellingen på hvor mange ganger vi lo iløpet av timen han snakket, til tross for alvorlige tema. Han snakket blant annet om at vi lagrer følelser i kroppen (som lett hopper fram når de blir trigget), om at empati er det sterkeste båndet mellom mennesker, at helsevesenet ofte svikter kronikerne ved å ikke kunne tilby dem noe, om identitet knyttet til det å være nyttig (i jobb) kontra «unyttig» (ufør), og hvordan lære at livet har en egenverdi i seg selv.

«Det herre e livet du har fått» sier han, sitert av Åge Aleksandersen.
Og Øyvinds motto er: Et godt liv – hele livet!

Bra foredrag!


Etterpå ventet jeg på bussen. HVA er det jeg spiser?? Hihi. Dere får vite det senere. (her!)

Jeg elsker å gå på foredrag, det er godt å få frisk innputt i hjernen :-)

25 thoughts on “Foredrag: «Kroniske sykdommer – Den store utfordringen»

  1. Åh, der kunne jeg virkelig ønske jeg hadde vært! Det er som du sier, foredrag gir en frisk innputt! Kjenner jeg trenger noen slike foredrag fremover! Kunne du si ifra om du vet om noen flere slike i Trondheim i nærmeste framtid? :)

  2. Hyggelig å hilse på deg under foredraget. Det var en flott kveld, det første og siste foredraget veide opp for den tørre kjeksen :D

  3. Tusen takk for at du skrev om foredraget! Jeg hadde kjempelyst til å dra, men hadde en av de dårlige ME dagene den dagen. Men veldig inspirerende å lese om det! Godt tips å huske på de % man er frisk også!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *