Allergivennlig vegetarisk mat: Quinoaburgere og glutenfrie pannekaker

Jeg har bestemt meg for å prøve et glutenfritt og sukkerfritt kosthold. Ihvertfall så langt det lar seg gjøre. 100% blir det kanskje ikke, men jeg skal gjøre mitt beste for å ikke få det i meg. Den siste tiden har jeg merket at kroppen og ME'en min reagerer veldig dårlig på sukker og gluten – ikke uvanlig blandt oss med ME. De fleste sliter med å tåle forskjellige typer mat.

Fikk meg en støkk i helga når jeg laget pizza med hvetemel, jeg ble sinnsykt dårlig, fikk kjempevondt i magen, ble svimmel og humøret kræsja. Fra før av spiser jeg ikke gjær og har ikke gjort det på snart 4 år. Får ballongmage i en uke og blir utslitt.

Men pizzaepisoden i helga synes jeg var skikkelig ekkel, så nå har jeg tenkt meg godt om, lest masse på ME-forumer, og kommet fram til at jeg ønsker å prøve å ekskludere sukker og gluten for å se om det kan hjelpe meg med oppnå bedring raskere.

Og siden jeg synes å lage mat er kjekt og har allverdens tid til å stå på kjøkkenet så tror jeg ikke det blir noe problem;)


I går kjøpte jeg derfor Jyttemjøl og gjærfri buljong og lagde burgere og pannekaker.

Hva er Jyttemjøl?
Kopiert fra produsentens nettside: «Jyttemjøl er en fiberrik melblanding naturlig fritt for gluten. Melblandingen inneholder ikke glutenrester eller hvetestivelse, og er laget spesielt for hvetemelallergikere/cøliakere. Det kan selvsagt også brukes av alle andre.»
Det er altså et næringsrikt mel laget av råris, mais, bokhvete, betefiber og psylliumskall. Smaker visstnok mest bokhvete(har ikke smakt bokhvete så vet ikke om det smaker det), og man kan alternativt prøve en annen variant av Jyttemjøl som heter Fibra Teff, eller noen av de andre, om man ikke liker bokhvetesmaken.

Jyttemjøl original inneholder blandt annet jern, B-vitaminer, fiber og proteiner.

Hvordan bruker man det?
Jyttemjøl erstatter hvetemel i matlagingen og oppfører seg omtrent på samme måte. Enkel å arbeide med. Bruk kun 2/3 jyttemjøl av angitt mengde hvetemel. Man bør arbeide deigen lenger enn vanlig hvis man vil bake med den, gjerne med kjøkkenmaskin. Da går fibrene og fortykningsmiddelet godt sammen til lange molekyler. Bruk til saus, supper, grateng, kjeks, bakst, pannekaker osv.

Hvor kjøper man det?
Vet ikke hvor det selges ellers i landet, men jeg kjøpte min på Ultra Solsiden i Trondheim til ca en 50-lapp.


Så i går prøvde jeg meg på å lage glutenfrie pannekaker uten melk og egg. Tok utgangspunkt i en oppskrift som hadde 5 dl væske og 3 dl mel. Så slik ble min «oppskrift», sånn cirka.

2 dl Jyttemjøl Original
2 dl søt soyamelk (Alpro soya med kalsium og b12)
3 dl vann
2 ts no-egg (eggerstatning, bindemiddel. Kjekt for veganere og de som ikke tåler egg). Miksa med vann før jeg hadde den i røra hvis ikke blir det klumper :s
3-4 dråper vanillacream steviadråper
litt himalayasalt

Dette slengte jeg oppi kjøkkenmaskina og lot den ta seg av røringen med visp. Siden det sto på pakken at det var lurt å arbeide gjærbakst lenger enn vanlig så tenkte jeg at da må kanskje pannekakerøra røres ekstra lenge også? Resultatet av mitt første glutenfrie prosjekt ser dere på bildet over, de ble gode!


Så var det burgerne. De ble laget uten oppskrift, så her var det briste eller bære.

Quinoaburger

0,75 dl tørr quinoa
1 stor gulrot
ca 1/2 rødløk
2-3 sopp
No-egg
ca 4 ts loppefrø (for fiber og for å trekke til seg litt fuktighet i farsen)
1/4 gjærfri buljongterning
Litt himalayasalt
Oregano
Chilipulver

Gjorde slik:
– Kokte quinoa og lot den avkjøle seg.
– Gulrot, løk, sopp, no-egg og krydder oppi foodprosessoren og kjør alt til en farse. Ikke til grøt, litt biter er bra.
– Ha farsen i en bolle og bland inn den avkjølte quinioa'en.
– La den stå og hvile i 30-45 minutter
– Form burgere, ca 1,5 cm tykke. Stek på relativt høy varme på begge sider i starten. Skru ned litt når begge sider hat fått litt stekeskorpe, og snu litt på dem innimellom. Stek i ca 15-20 minutter til de er blitt noenlunde «fast i fisken».

Farsen henger ikke så godt sammen, litt «smulete», så det er bare å forme burgerne og slenge dem i panna på høy varme i litt rapsolje. Når de er ferdig stekt og fått hvilt seg ble de veldig bra og falt ikke fra hverandre. Jippi!

Jeg valgte å spise dem med masse salat og litt kesam. Teg kjørte vanlig hamburger-stil, med litt tvangs-salat fra min side ;D


Salatburgerwrap! NAM! :D Og pannekake med tynt lag kesam til dessert. Himmelsk.

Ble langt innlegg det her, men mat er gøy!

Liker du også å eksprimentere på kjøkkenet?
Og har du gode glutenfrie tips til meg så taes det imot med stor takk!

:*

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.