Å være edru på fest eller på byen – Mine tips!

Jeg drikker ikke lenger, og det er et valg jeg ikke angrer på. Siden 1.januar 2010 har jeg drukket to ganger, og det var noen glass rødvin i mars og noen slurker Sangria i syden i sommer. Jeg trenger ikke alkohol lenger for å ha det gøy, og det smaker ikke godt. I tillegg sparer jeg kroppen min for en enorm påkjenning, og jeg sparer penger. OG jeg kan SPISE kaloriene istede for å drikke dem bort i øl. Hoho, mer sjokkis med andre ord! :-)

Mange syns det er vanskelig å skulle være edru når andre drikker og er fulle. Det syntes jeg også i begynnelsen, og jeg følte at alle så at jeg var edru og «kjip», mens alle andre hadde det gøy. Men så begynte jeg å se meg irundt når jeg ble med ut, og la merke til at

– Alle andre er ikke drita
– Ingen bryr seg om du drikker eller ikke
– Ikke tenk på at det er kjipt å være edru, for det er det ikke
– Slå deg løs, dans, le og tull selv om du er edru, det åpner opp blokkeringer i kropp og sinn og ikke måtte være avhengig av av rus for å kunne løsne litt på grepet
– Drikkepress oppstår mer i ditt eget hode enn blandt gjengen din (ihvertfall blandt mine venner)
– Det føles mye bedre å slå seg løs edru enn full. Jeg føler jeg har vokst som person på å rett og slett gi mer blaffen i hva jeg tror andre tenker om meg. De tenker mest sannsynlig like lite på hvordan du er på byen som du tenker på hvordan de er.
– Alle andre danser ikke bedre enn deg. Se deg rundt på dansegulvet, og du vil innse at INGEN bryr seg om hverandre. Så dans og ha det gøy selv om du tror du ikke kan danse.
– Ingen merker at du er edru med mindre du legger opp til det selv.
– Fulle folk er ikke ille å være sammen med med mindre de blir overstadig beruset.
– Ta med ørepropper på byen eller på vors der det ligger an til allsang, man hører bråket MYE bedre enn de som drikker.
– Det blir enklere for hver gang du blir med og ikke drikker, og til slutt er det like naturlig for deg å ikke drikke som det tidligere var å drikke. True story!

Kan nevne at jeg var absolutt anti-edruelig før i tia, så jeg har ikke alltid vært anti-alkohol. Jeg takket sjeldent nei til en fyllekule og drakk både vel og for mye for å si det slik. Så jeg vet hva jeg snakker om, både når det gjelder å tenke at man ALDRI kan ha det gøy uten alkohol, og det å oppdage at hei, det ikke stemte likevel.

Kan også ta i går kveld som eksempel. Var med ei venninne på vors med folk jeg ikke kjenner, vi var kanskje 10 stk. De trodde jeg drakk sprit og sprite. Responsen når jeg fortalte til noen at jeg drakk vann var «HÆ?? Drikker du ikke? Merka ikke det jeg» osv. Også var det glemt, ferdig. Så det er ikke ille å være edru, og som jeg skrev i listen over her – ingen bryr seg. Folk bryr seg mest om seg selv.

Dette drakk jeg forrige helg når jeg var i bursdagen til ei venninne, Mojitos med honningmelon:


Farris, peppermynte, lime, sukrin og en skive honningmelon. Den imponerte alle og ble kalt både akvarium og jungel :-) Hehe.

Så dere, gi dere selv sjangsen til å oppleve at det å være edru faktisk kan være like så kjekt som å være full. Det handler om å løsne på grepet og ikke bry seg så mye. Jeg håper jeg kan stå fram som et eksempel på at det går an å velge bort alkohol og føle at man vinner på det!

Hvordan er det med deg? Drikker du? Drikker du ikke?
Kunne du tenkt deg å utfordre deg selv til å kutte ut alkoholen, enten for en periode eller for godt?

:-)

104 thoughts on “Å være edru på fest eller på byen – Mine tips!

 1. Jeg kunne absolutt ha tenkt meg å kuttet ut alkoholen helt. Det er mye alkopress rundt meg og sier jeg nei takk til et glass så blir jeg uglesett som gravid eller kjip med en gang. Jeg har vurdert lenge å slutte helt/eller kutte drastisk i alkoholen for jeg tåler den ikke. Alkohol er gift til kroppen min og det merker jeg uansett om jeg drikker en øl eller åtte… jeg spyr like jævlig når jeg kommer hjem unasett. Makkverk! Jeg liker derimot å kose meg med et glass vin hjemme innimellom, men dette har endret seg litt nå som jeg har begynt med prosjekt bedre livsstil. Det er jo ingen nyhet at alkoholholdige drikker byr på store mengder kalorier som jeg gjerne skulle ha sett meg uten… Jeg var feks på lønningspils på onsdag, det ble 2,5 liter øl det! Noe som tilsvarer nesten en hel dag med mat! Sykt egentlig!

  Jeg tror nok absolutt at jeg kan kose meg på fest uten alkohol. Jeg er såpass sosial og utadvent at jeg ikke har behov for å lure meg selv med alkohol for å snakke med folk. Dessuten blir det bare vas ut av kjeften min når jeg drikker likvel, haha! Jeg skal ta utfordringen din og prøve meg :) I allefall frem til julebord, da har jeg lyst til å unne meg et par glass vinos :)

  Ping innlegget ditt på femelle! synes dette var et kjempebra innlegg som fortjener litt mer oppmerksomhet :)

 2. Hehe, du kjenner meg; jeg rører ikke alkohol! Avholds er tingen;>
  // Jepp, det skal vi! Blir gøy å se resultatet:D

 3. Kommer ALDRI til å slutte å drikke alkohol. Finnes ikke noe bedre å sette seg i sofakroken med en god vin, eller en kald øl på en varm sommerdag! Det er litt forskjell når man drikke for å kose seg og når man drikker for å passe inn :)

 4. Drikker som sagt ikke og jeg går absolutt ikke glipp av noe :P Kan ta et glass med noe i godt lag og der stopper det. Liker ikke å ikke ha kontroll, man har det like gøy edru og det er penger og hangover spart! :)

  Heia oss!

 5. Bra innlegg! Bra du fordrer sunne holdninger, og at du er fornøyd med valget ditt. Du stråler selvtillit i det du skriver! Jeg har kuttet drastisk på alkoholen siden jeg ble ferdig med studietida, og det er så deilig. Jeg var ikke den verste festløva i studietida heller, og ble fort regna som kjip hvis jeg ikke ville bli med ut, noe som var forholdsvis ofte. Jeg prøvde å foreslå alkoholfrie aktiviteter, men det ble stort sett møtt med «Hæ?? Skal vi ikke drikke?!», og så dro de på byen… Jeg liker å drikke iblant jeg også altså, men alt med måte! Jeg drikker ikke for å bli fullest i byen. På en måte er jeg glad jeg begynte å drikke når jeg var ganske ung (14-15 år) så jeg fikk «rasa» fra meg da, og kan slappe av og ikke få festabstinenser hver helg nå..

 6. Beundringsverdig! Du fremstår som et godt forbilde, i motsetning til enkelte andre bloggere, som nærmest oppfordrer til å drikke alkohol.
  Jeg drikker selv, men har tidligere hatt et opphold på 2-3 år – etter en dårlig opplevelse som 16-åring – før jeg begynte å drikke igjen i russetida.
  Tidligere har jeg følt at jeg måtte ha alkohol for å ha det gøy og komme i snakk med folk, men nå etter jeg begynte å studere føler jeg at det går mye lettere å bli kjent med andre, så jeg har nok fått løst opp en del sperrer hos meg selv. Det føles utrolig bra, og det har streifet tankene mine å kutte ut alkoholen for en periode/for godt, men blir nok ikke å gjøre det akkurat nå.

 7. Jeg drikker så godt som aldri fra før av uansett, så for min del ville det nok vært veldig, veldig enkelt å kutte ut helt. Hverken jeg, kroppen eller lommeboken min liker alkohol, og det er heller ikke noe problem å kose seg ute på byen uten å drikke. :) Men på den andre siden er det jo også greit å kunne ta et lite, lite glass en sjelden gang for kosens skyld. Noe alkohol syns jeg tross alt smaker godt, så det får bli med den sjeldne gangen innimellom!

 8. Det er bra du står for det du tror på, og prøver å overbevise andre om at det går an å ha det gøy uten å drikke :D
  Jeg er 20 snart, har aldri vært full :p
  Jeg er egentlig lite sosial og har litt problemer med å snakke meg fremmede, men hvis jeg først skal snakke med de så skal jeg være meg 100%.

  Jeg drikker, dvs. et par cider kanskje 4 gang i året, ikke mer. Men jeg er heldig å ha en vennegjeng der ikke mange drikker spesielt mye, og vi koser oss kjempemasse likevell.

 9. Jeg drikker alt for mye. Som igår så blei jeg pissefull og var sikkelig teit.

  Men, jeg har også vært edru på byen og det ER faktisk ganske gøy. Men, da var jeg med andre som ikke drakk og det hjalp litt. Da fristet ikke ølen så forferdelig mye! Jeg er veldig glad i øl så de gangene jeg har vært ute å vært edru har jeg drikki munkholm. For da får jeg ølsmaken, men ikke alkoholen.

  Liker sånne innlegg som dette. Tror jeg skal spare på det og ta det frem i ny og ne. Sånn at jeg kan skjerpe meg litt og ta litt bedre vare på kroppen min.

   • Hei – jeg skulle ønske at jeg kunne drikke et glass vin eller en øl, men det kan jeg ikke. Hvis jeg først tar en slurk så ender det med at jeg blir dritings, og da er jeg hverken morsom eller kul – jeg krangler med folk og driter meg ut. Neste dag dag har man det helt jævlig eller «reparerer»……Nå har jeg kuttet ut alkohol helt – det koster meg litt å skrive dette, men jeg ser HELT KLART at jeg har potensiale til å ende opp som alkoholiker.
    For ikke å si hva alkoholen gjør med kroppen – jeg føler meg så mye bedre nå når jeg ikke drikker og heller investerer pengene i «green stuff» :-)

   • Så fantastisk bra at du ser det selv og tar ansvar for deg selv! Det er utrolig flott å høre! Vær stolt av valget ditt :-)

 10. Jeg drikker ikke noe særlig, tåler det ikke så godt, og liker ikke så mye. Det kan hende at jeg tar meg et glass vin til julemiddagen,eller en cider i godt lag, hehe men ellers lite. Og jeg trives veldig med det! Kan gå ut på byen å danse og ha det gøy uansett! Blir sliten nok av å bare være oppe så lenge. men å slippe den gifta i kropen, det er herlig!:)

 11. Jeg har vel ikke hatt en real fyllekule siden jeg var 16, og det var av eget valg, lei familiehistorie og faktumet at jeg rett og slett ikke gadd/orka lenger. Nå var jeg ekstrem når jeg drakk, så ja..
  Nå sitter jeg tre år etter og savner det ikke i det hele tatt! Men kan dra på fester og lignende uten at det gjør meg noen ting, har egentlig aldri tenkt noe over det, og får kun positiv respons om jeg sier at jeg ikke drikker. Som regel merkes det ikke x)
  Og siden jeg egentlig er ganske glad i øl, tar jeg med noen uten alkohol, så får jeg smaken og ikke alkoholen :)

  Flott innlegg!

 12. For et utrolig bra innlegg, Silje!:) Er helt enig med deg, alle burde prøve å kutte ut alkoholen stund, bare for å se hvordan det er. Jeg har ikke drukket alkohol selv siden midten av februar i år og synes det er helt supert. Har vært både på fest og på byen et par ganger, men har faktisk hatt så som så med tilbakemeldinger, ikke alle som er like hyggelige dessverre. Men jeg bryr meg ikke så det blir mer deres problem enn mitt. Og som deg så føler jeg at jeg har drukket og festet min del så det er egentlig bare vinn-vinn situasjon for meg, mer penger til sjokolade ja, haha;D

  Har vært uten alkohol 1 1/2 år tidligere, men det var pga. graviditet og amming, så det teller kanskje ikke på samme måte, hehe.

  Forresten, brownietrøflene dine er helt magiske!! Oh my god… har postet innlegg på bloggen min om de, de var nyyyydelige:)

 13. Elsk på dette innlegget!
  Jeg har selv nå ikke drukket på 2 og en halv måned, fram til i går. Da tok jeg meg to små glass øl på byen, og kjente vel igrunn på at jeg like gjerne kunne latt vær. Myye bedre følelse det å kunne gå hjem -edru-, og våkne opp frisk og rask til en ny morgen uten å føle seg fyllesjuk.
  Men jeg følte veldig på det du sier, om «drikkepresset». Man er liksom kjedelig om man ikke drikker. Men jeg har kommet til den konklusjonen at om andre synes jeg er kjedelig fordi jeg ikke drikker, så er det deres problem. Ofte så henger nok det sammen med at de synes det er ubehagelig å være rundt en edru person som får med seg alt det teite de gjør ;)

 14. Fint innlegg :)
  Jeg elsker alkohol, men har helt sluttet å drikke meg full. Har ikke vært full på omtrent 1 1/2 år, men kan gjerne ta ETT glass rødvin eller en øl ved siden av maten innimellom. Det er fint.

 15. Har kuttet ut alkohol iløpet av det siste året jeg også. Mest på grunn av at jeg jeg ikke føler noe behov for å drikke lenger. Ser rett og slett ikke poenget med det. Og det er kanskje litt overraskende, ettersom jeg flere ganger var hu som kunne våkne opp uten noen anelse om hvor jeg befant meg. Kanskje er det å kutte ut alkoholen, noe som følger med en personlig forandring :)

 16. Ping: Silje Silje Trallala: Å være edru på fest eller på byen – Mine tips! | Magasinet Femelle

 17. Varierer helt med meg:) Noen ganger er jeg super giret på å drikke, og da gjør jeg det:) Samtidig hender det at jeg er på fester og bare tar meg en øl, eller ikke drikker i det heletatt, og jeg har det like gøy fordi…
  Gjør rett og slett det jeg føler for, og driter mildt sagt i hva andre skulle mene om det om jeg velger å drikke eller ikke drikke på en fest:)
  Som du sier, er jo virkelig ingen som bryr seg. :)

 18. Det er som å lese min egen tekst! Jeg sluttet å drikke for snart 1 og et halvt år siden, og klarer meg helt fint (les: bedre) uten alkohol. Selvfølgelig tar jeg ett glass eller to champagne til bestemte anledninger, som for eksempel nyttårsaften, som også er bursdagen min.
  Det har resultert i at jeg drar veldig skjeldent på byen lenger. Hvis jeg er på en fest hvor de andre skal ut etterpå har jeg ikke noe problem med å komme meg hjem i stedet :) Har nemmelig funnet ut av at jeg ikke liker utesteder. Svett, bårkete, skittent og mangel på folkeskikk er bare noen av stikkordene som for meg beskriver Oslos cluber. Gleder meg til å bli 23, og kunne sitte på de sjarmerende og rolige pubene og jazzbarene i Oslo by :)

 19. Flott innlegg! Men da synes jeg du er heldig.

  Men fare for at noen ser hvem jeg er og føler seg truffet: Vennene hans er grunnen til at jeg fort sluttet å være med på fest «bare fordi». Etterhvert som jeg også flyttet hit så tenkte jeg at «samme heller, lar ham gå alene, jeg orker ikke det styret, jeg ser ham jo resten av uka!».

  Og det har ikke manglet på dårlige kommentarer egentlig. Alt fra «øh du er kjip ‘a, jaja men det var da koselig du kom for det!» til verre typer setninger og direkte oversett resten av kvelden. Men det må liksom alltid påpekes «at du er jo edru jo, går det an??»….

  Når jeg sier at jeg er edru pga jeg er uten jobb og ikke har penger til alkohol.. «menne herregud da, har jeg så mye mer penger enn deg liksom, jeg drikker jo ikveld!» (ja du har jobb og stipend fra skolen? jeg får ingenting?)

  Eller så er det «men han kan vel betale vel! du er jo dama hans!» (han betaler allerede all leie og strøm osv? og det har jeg faktisk sagt rett ut og uten at folk holder kjeft av den grunn. Jeg må jo få penger til alkohol, lissom, han er jo så kjip!)

  Så jeg tror det avhenger veldig på person og gjeng. Jeg fant ut at jeg faktisk har en million grunner til å la være, penger, at magen ikke fungerte og jeg var mye trøtt, at det rett og slett ikke var så gøy å være full hver JÆVLA helg, noe jeg ikke forstår at folk orker. En gang i måneden, ja, men hele tida?
  Og folk som mener den fylla er viktigere enn hvem som kommer, trenger jeg ikke.

  Folk i gjengen her ignorer ihvertfall meg om jeg er edru, bevisst eller ei. Min samboer trodde meg ikke. Så var han i litt dårlig form selv, så vi endte med å dra i en bursdag edru begge to. Da folk fant det ut så ble det midt i en samtale: «Hva dere drikker i kveld egentlig? BRUS? Åh, ja koselig å se dere da gitt, stikker og prater med noen andre jeg..»…(ikke nødvendigvis direkte, men det føles ikke tilfeldig at de stakk)

  Skal man ta det personlig eller hva er det for slags oppførsel da?

  Endte med at vi gikk veldig tidlig, sneik oss ut. han sa ikke noe men jeg tror han tenkte det samme: Gidd å være på fest når to av 30 personer prater til oss?

  Og dette gjelder også alt fra folk han kjenner godt og som jeg også har møtt mange ganger, til venners venner… «hvem er du a… hvorfor drikker ikke du a?» Og igjen samme leksa med ikke jobb, ikke penger, brette ut hele meg for vilt fremmeden over-nysgherrige folk.

  «Det har faktisk ikke du noe med!» sa jeg engang til noen jeg nettopp hadde møtt…. så da var jeg erklært gravid hele kvelden. Mener det var kvelden han kom halvveis skremt til meg og spurte «noen sa du var gravid?» …

  Jeg vet hvor vanskelig det kan være i «feil» gjeng, viktig å vite hvorfor man gjør det, og vite at slike drittfolk er ikke noe å omgås uansett. Jeg har en teori om at folk som blir helt idiot i fylla, er halvveis idiot edru.

  Du har all grunn til å være stolt, slik vi alle som tar egne valg har!!

 20. Kjempe innlegg:-)Beundrer de sunne holdningene dine! Det blir et par fester i halvåret, men bylivet er jeg og mannen min ferdig med. Blir som regel god mat og vin hjemme med gode venner. Har hatt to perioder uten alkohol i det hele tatt når jeg var gravid og koste meg på fest fordet!!

 21. Eg drikk særs sjeldan, og når eg drikk så er det for nytelsen sin del, og ikkje for å bli møkka full. Eit glas raudvin tykkjer eg er fint å ta seg ein gong i blant.

 22. Jeg har vokst opp med rusmisbruk innenfor familien og var veldig lenge anti-alkohol. Første gang jeg rørte alkohol var jeg nesten 17 år, og nå har jeg endelig fått en ganske normal holdning til alkohol. Har aldri vært full eller fyllesjuk og hvis jeg drikker er det bare snakk om en boks cider :)

 23. Jeg har helt ærlig tenkt samme tanken selv – og dratt flere ganger på byen som edru. Har imidlertid valgt å ikke kutte den ut helt – for det er moro å drikke, selv om man OGSÅ kan ha det moro som edru. Jeg synes ikke man absolutt må velge enten eller – så lenge man gjør det man selv ønsker hver gang man blir invitert – og ikke føler seg presset.

 24. Jeg har sippet vin to ganger i mitt liv med foreldrene mine på ferie i Italia, ellers har jeg aldri drukket alkohol, jeg har aldri følt noe behov for å gjøre det heller. Det er ganske mange personlige faktorer som ligger bak valget mitt, som svært få hadde respekt for. Jeg har flere ganger opplevd at folk prøver å tvinge på meg alkohol, skulle jeg først drikke brus kunne jeg like gjerne i det minste drikke rusbrus, å når jeg sa at jeg ikke ville, MÅTTE de vite grunnen min. Jeg orker omtrentlig ikke å gå ut lengre, fordi jeg ikke orket styret noen alltid skulle lage, så selv om det er snart 1 år siden sist, vil jeg som regel alltid foretrekke å slappe av hjemme.
  Det er utrolig bra at du har venner og mennesker rundt deg som synest det er greit og ikke skal legge noe press på deg, står mye mer respekt til slike mennesker, synes jeg :)

 25. Jeg drikker omtrent ALDRI. Kanskje bare noen ganger i året. Og aldri mer enn ett glass. Mest fordi jeg ikke liker alkohol og jeg liker å ha kontroll. Pluss at jeg synes akolhol er skummelt.

 26. Hei!
  Jeg synes det er kjempebra at du tar opp dette tema.
  Selv sluttet jeg å drikke alkohol fordi jeg ble gravid. Nå er sønnen min ett og et halvt år, men jeg drikker fortsatt ikke. Har ikke bahov for det lengre, og føler ikke at det er verdt det.

  /Greta-G

 27. Flott innlegg!
  Har opplevd mange rare blikk og kommentarer når jeg har fortalt at jeg drikker sjelden.

  Jeg kommer ikke til å kutte ut alkohol helt, fordi jeg som mange andre er veldig glad i å kose meg meg ett glass vin av og til.

  Men jeg er ikke så glad i å feste, og jeg har aldri drukket så mye at jeg har fått blackout, eller gjort ting jeg angrer på, og det er jeg ufattelig glad for!

  Fatter ikke hva som liksom skal være gøy med det heller.

  Og det å være fyllesyk er i allefall noe dritt!

  Synes det er supert at du tørr å la være å drikke når du er på byen!

  Kjempelurt å lage fancy, alkoholfrie drikker! :)

  (utrolig gøy å se på hvordan folk oppfører seg når de er drita også.. hihi. Men skjønner veldig godt det du sier om bråket..;))

 28. Dette innlegget syns jeg var skikkelig bra! :) Nå har jeg aldri vært sånn at jeg MÅ drikke, og nå er jeg så gammel at jeg føler jeg kan drikke i min egen frekvens uansett hva andre rundt meg gjør. De siste fire årene har bært preg av at jeg har vært gravid og ammet to ganger rett etter hverandre, derfor føler jeg nok mer behov for å feste litt nå som jeg KAN.Ikke at det skjer så ofte uansett, men.. :P Koser meg veldig gjerne med et glass vin – men i min livssituasjon, og i min alder – så er ikke rusen målet, sånn som det var enkelte ganger før. Jeg syns det er superbra at du setter fokus på dette, jeg ville vært enig med det om jeg var 19 også :)

 29. Etter jeg flytta sørover har jeg vært lite på byen, ut på byen i Oslo er egentlig ganske kjipt! Eller jeg begynner å bli gammel. Jeg vet ikke. Jeg er veldig glad i rødvin og drikker det til mat eller for kos hos venner, men har drukket svært lite de siste mnd og stortrives med det. Jeg lukta ikke akkurat på flaska før, så det merkes nok at jeg ikke drikker like mye, men det får være det samme. Man bestemmer jo helt selv!

  Syns dette var et fint innlegg jeg, Silje. Godt presentert :)

 30. SV: Nei, blir bare kvalm, trøtt og føler meg usunn. Også synes jeg de andre som drikker blir litt teite, og tenker at jeg ikke vil være sånn…

  Pluss at man sparer masse penger på det!

  /Greta-G

 31. Jeg drikker heller ikke. Synes rett og slett alkohol ikke smaker særlig godt, samt at jeg har veldig mange traumer i forhold til alkohol (sikkert derfor jeg ikke synes det smaker godt).

  Så i sosiale sammenhenger hvor det er alkohol innvolvert så lager jeg meg heller iste eller en annen god alkoholfri drink :)
  Får enda spørsmål ganske ofte at «skal du ikke drikke noe?» og «hvorfor drikker du ikke?» Vanskelig for mange å forstå den der at jeg ikke liker alkohol.
  Heldigvis så forstår vennene mine det da, er mest familie og bekjente som ikke lar det ligge :p

 32. Hei! Jeg elsker bloggen din, men har aldri kommentert før. Men nå bare måtte jeg :)
  Vi har tydeligvis gjort mange av de samme erfaringene rundt alkohol. Jeg har hatt mange dårlige opplevelser som full, og har essensielt stoppet å drikke (uten å erklære meg avholds siden det skaper så mange assosiasjoner som jeg ikke vil at folk skal lage). Sist gang jeg drakk var en halv cider på boks i sommerferien, og gangen før det var en halv rusbrus på nyttårsaften. Grunnen til dette er at jeg ikke liker hverken øl eller vin, og kroppen min reagerer svært dårlig på alt sukkeret i rusbrus og cider. Forrige gang jeg drakk mer enn et par slurker, kanskje 3 cider, endte jeg opp med å spy det opp. Og det skjer HVER gang jeg drikker slik. Hvis jeg ikke spyr, blir jeg allikevel superkvalm, og tilbringer natten ved siden av doen.
  Men når jeg forteller det til andre på fester, er det ingen som gidder å PRØVE å forstå engang. Igår kveld begynte folk tilogmed å blande brus med sprit og gi det til meg, bare så jeg skulle drikke!

  MEN jeg husker at jeg en gang som 17-åring (er nå 20) møtte en jente på fest som ikke drakk, og hun forklarte meg at hun hatt så mange dårlige opplevelser og dermed hadde stoppet å drikke. Dette har senere gitt meg styrken til å selv si at jeg ikke ville drikke, og ikke la meg bli presset av andre. Tror det er mye lettere å stå imot når man vet at man ikke er den eneste :) Så kjempebra blogginnlegg!

  • Jeg sier ikke at jeg er avholds jeg heller, jeg bare drikker ikke pleier jeg å si. :-) Når du blir så dårlig som du blir er det jo tydelig at kroppen ikke liker alkoholen, og da er det likesågreit å bare holde seg unna. Smart å lytte til kroppen. Og bra du greier å si nei til å drikke hvis det oppstår press!

 33. Tusen takk for støtte der! Jeg har null-toleranse for dårlige mennesker, så valget var kjempe-lett. Heller alene på lørdagen enn alt dette maset.

  Når det f eks var snakk om å ha min bursdag i februar ’08, så fikk jeg snakka mannfolket trill rundt, de verste ble ikke invitert («kan vi ikke bare invitere 5 stk hver? slipper så mange folk?»).

  Og de 3stk som kunne komme til meg var uansett 2 venner jeg har drukket med før, så vi drakk jo, og ei som er avholds, helt ok for alle parter.

  Endte opp med kun 2 venner fra ham, pga folk plutselig ikke gadd å komme da de fant ut at det bare var noen få av dem… Så alderen er kanskje 25+, i hodet er de visst 12 enda. Jeg vet ikke hvorfor to av dem «ble syke» jeg, kan jo være tilfeldig…

  Men nå har jeg faktisk ikke drukket på snart 2 år, og savner det jo ikke, men er ikke umulig det faktisk blir fest igjen i februar. Det går an iblant! :D

 34. jeg drikker så sjeldent og lite at jeg ikke henger meg så opp i det. men er helt enig at man kan ha det like gøy edru selv om alle andre er fulle (er jo veldig gøy å faktisk få med seg alt det rare de andre gjør i fylla)

 35. Jeg har aldri drukket, men kan ikke si det hindrer meg i å ha det gøy på fest! Jeg tror mye av den «brisne oppførselen» skyldes mental instilling («nå er vi FULLE her folkens!») mer enn faktisk alkoholinntak. Det er ihvertfall ingen tvil om at jeg ofte er fullere enn de fleste (inkl ukontrollert snøvling og ustø gange), fordi jeg blir revet med av stemningen.

  På samme måte har jeg opplevd folk som etter 6-7 pils og veldig beruset oppførsel i noen timer, plutselig har blitt klinkende edru på grunn av en «krisesituasjon». Som f.eks en skade eller noe. Er litt som en «festbryter» som kan slås av og på. Dette gjelder selvsagt ikke folk som er skikkelig dritings, men de gidder jeg ikke å henge med uansett.

  Det ble jo gjort et forsøk på noen ungdommer der de ble sjenka med alkoholfri øl (som de ble lurt til å tro var MED alkohol), og fy flate så fulle de ble etterhvert! Fyllesjuke dagen derpå og alt! Det var rett og slett forventninger om rus og høy stemning som påvirket hjernen. Mye poeng i å drikke da liksom, når du kan finne på-knappen og danse på bordet med gratis vann! ;D

 36. Jeg fester ikke så ofte, men jeg liker å drikke når jeg først er på fest. Heldigvis har jeg endelig blitt voksen og forstått at jeg ikke MÅ drikke meg sanseløs :P Jeg drikke f.eks. aldri så mye at jeg blir skikkelig dårlig dagen derpå, selv om jeg jo blir sliten. Men jeg kunne nok hatt godt av å øve meg på å slippe hemninger uten alkohol :)

 37. jeg slutta faktisk å drikke da jeg ble frisk fra CFS/ME… Fant ut at jeg hadde mer respekt for kroppen min til å drikke noe jeg ikke syntes var godt… For jeg liker egentlig ikke alkohol :/ Ikke øl, ikke vin, ikke cider.. Bare en og annen drink kan jeg finne litt god… Så derfor bestemte jeg meg for at det var likesågreit å kutte det ut :) Har vel drukket 2 ganger (2 glass drink og 1 strawberry daquiri) på 1 1/2 – 2 år eller noe…
  Angrer ikke et sekund! Og bortsett fra en og annen «erru gravid eller?»-kommentar, så tenker ikke folk to ganger over det…
  Kan ikke si jeg er den store festeren lengre heller :p Starter man på bygdafest som 15åring, så går man lei etter noen år :p hehe!
  Sier heller ikke at jeg aldri komme til å drikke igjen, men akkurat nå stortrives jeg uten alkohol :D

 38. kjempebra innlegg. jeg synes selv jegt drikker for mye og må finne meg en bedre hobby asså!! haaaater å våkne klein neste dag og får jo ikke gjort en dritt da!
  supert!

 39. Så utrolig, utrolig flott at du skriver om dette! *stolt* Du er så bra!

  Jeg drikker heller aldri. Jeg liker det ikke, og jeg trenger det ikke. Og så sparer man jo så mye penger, og ikke minst sparer man kroppen og samvittigheten… ;)

  Du er så flott, du.

 40. Jeg elsker øl og kan ikke helt tenke meg å kutte den ut. Men den første ølen er alltid best, og jeg er lei av å drikke masse for å bli full, egentlig er det ganske kjedelig, særlig dagen etter… Syns det er greit å ha kontroll og holde beina på jorda. Det er faktisk mer gøy på fest når man ikke drikker noe særlig! Derfor drikker jeg mye mindre på fest nå enn jeg gjorde før.
  Jeg drikker heller aldri øl på konserter, der vil jeg være edru og heller la musikken gjøre jobben :)

 41. Likte dette innlegget! Jeg drikker ikke, og er fornøyd med det :)) Synes det er dumt at det omtrent er en «lov» i Norge at alle unge MÅ drikke og at man er teit hvis man ikke drikker. Jeg har det gøy uten alkohol, og synes heller ikke det smaker så himla godt. Er fornøyd med at jeg heller ikke trenger i bruke hele stipendet mitt på alkohol og at jeg slipper alle giftstoffene i kroppen.

 42. Kult at du ikke drikker alkohol lengre. Selv har jeg aldri vært annet enn edru. Det var ikke alltid like lett i begynnelsen, da vennene mine først oppdaget alkohol, men jeg har absolutt aldri angret på valget mitt!

 43. Oi, det er vanskelig! Men jeg har prøvd! Jeg drikker, men drakk mer før og ser alle disse bra sidene med å ikke drikke. Før ble jeg alltid drita, nå har jeg moderert meg, blitt voksnere. Men jeg drikker fortsatt. Jeg har prøvd å gå ut uten å drikke når jeg har vært blakk, men da har jeg alltid gått tidlig hjem fordi det har vært litt… kjedelig. Rett og slett fordi de andre er fulle. Alt det man snakker om når man er full er ikke så veldig interressant eller gøy når man er edru.

  En annen grunn til at jeg drikker er at jeg trenger litt mot når jeg skal i sånne større sammenkomster. Hvis ikke blir jeg bare stående i et hjørne og tenke for mye. Det er kanskje litt patetisk, men jeg innrømmer det i hvertfall.

 44. Heihå! Jeg drikker heller ikke lengre. Har vel kanskje vært full fem ganger, og tre av de var i russetida.

  Jeg er ikke noe glad i alkohol, synes det smaker rett og slett dritt! Og jeg liker heller ikke effekten den har på folk når de får i seg for mye.

  Jeg går ikke så veldig ofte på fest, men om jeg gjør det drikker jeg vann med sitron/lime.
  Vennene til samboeren min maste en del i begynnelsen da vi ble sammen om at jeg skulle drikke, men de ga seg fort med det og nå sier de ingenting. Mange av de er ganske så glad for at jeg er edru, for da kan jeg kjøre de hjem! ;) Jeg har fått spørsmål om jeg er gravid noen ganger, og da sier jeg «Nei, jeg har bare lagt på meg». Da blir de ganske så stille og tørr ikke spørre mer! :P

  Jeg synes mange ganger hele poenget med å gå på fest blir borte når man går ut på byen, for da forsvinner alle til hver sin kant og man bruker resten av kvelden til å lete etter hverandre. Og ingen hører jo telefonen når de står midt på dansegulvet! Jeg synes det er mye koseligere på vors, på et rolig utested eller på bygdefest (det er jo de beste festene!) der alle er samlet og kan snakke med hverandre. Lite koselig med så høy musikk at man må skrike til hverandre for å høre hva den andre sier…

 45. Jeg var avholds før men begynte å drikke å gå ut for et år siden. Har værte «ofte» ute i forhold til det jeg var vant til, men maks 1 gang hver helg. Nå synes jeg det er for mye å gå ut en dag i uken så har begynt å trappe ned igjen. Det er helt sant at ingen bryr seg om du er edru og jeg hører også ofte: HÆ? er du edru? Virker ikke sånn.. det er hva du gjør det til selv, kos deg og ha det gøy :)

 46. Fantastisk bra innlegg. Jeg har vært inne på tanken å slutte med alkohol. Årsaken til det holder jeg for meg selv. Men det kommer til å bli ekstremt vanskelig for meg, for det er ganger hvor jeg nyter en pils i hverdagen (spesielt på sommeren) eller er på hyttetur med jentene og lignende hvor vi drikker litt til kortspill uten at vi skal bli fulle. Så det blir tøft, men går jeg inn for det skal jeg klare det. Takk for innlegget!!

 47. Jeg har aldri drukket før, og føler heller ikke at jeg har behov for det. Det er ganske unødvendig å drikke bare for å drikke synes jeg. Alkohol ødelegger kroppen ved for stort inntak, men jeg presser ikke frem mine synspunkter når andre «nyter» alkohol. Alle får gjøre som de vil, men jeg synes vi er flinke som lar vær! :)

 48. Må først bare si at jeg syns det er utrolig kult av deg å droppe alkoholen! Jeg fester en god del, og hvis jeg skulle kuttet alkoholen så ville det vært fordi jeg ikke vil ha i meg alle kaloriene og annet grums som følger med. Jeg er inne i en periode der jeg prøver å ta av noen kilo, og alkoholen er et stort hinder, derfor har jeg tenkt å ikke dra ut denne helgen eller neste :) For min del da, så drikker jeg alltid hvitvin, og det er fordi jeg rett og slett elsker det! Jeg kunne drukket det hver dag for jeg syns det er så godt, så for meg å kutte alkohol helt ville ikke vert aktuelt, men mengdene kan vel strengt tatt begrenses innimellom ;)

 49. Jeg er så absolutt enig med deg! Før var jeg på fylla både titt og ofte, og en kveld kom det til at jeg drakk sprit, noe jeg ikke hadde pleid. Jeg endte opp helt ute av kontroll. Jeg satt helt edru og snakket med en venninne, og så ble alt svart, og jeg våkner opp hjemme dagen etterpå, full av spy og ekkelheter, uvitende om ambulanse, sykehus, bevisstløshet, alkoholforgiftning og farlig høy promille. Etter det har jeg rett og slett fått veldig avsmak for alkohol, har drukket litt én gang etter det. Har innsett at man kan ha det kjempegøy uten alkohol, og jeg synes selv jeg får mye mer ut av en kosekveld hjemme i sofaen med godsaker, film og et par gode venner. Mye trivligere å være klar i hodet og frisk og god! Alkohol tærer sinnsykt på kropp og utseende. Fortsett som du gjør, Silje. You go girl!

 50. Godt å se at flere unge er litt bevisste på dette området. Jeg har blitt sett rart på mange ganger fordi jeg er avholds – det virker som at de fleste har vanskeligheter for å se hva livet kan ha å tilby uten alkohol. Merkelig nok!

  Jeg sliter forsåvidt med visse andre ting du har gitt avkall på; som f.eks. sukker og kjøtt. Derfor må jeg si bloggen din er en stor inspirasjon i disse dager! Du er flink! :D

 51. «Jeg bøyer meg i støvet», for å sitere den svenske dansedommer. Fantastisk å lese ditt innlegg Silje! Og du er bare 23 år?!?!?!?

  I mange år har jeg hatt lyst til å slutte fullstendig med å drikke. Jeg drikker dog ikke ofte og der kan gå en måned eller mer imellom. Men det må være så fett å være edru – ALLTID! Jeg har nok mest fryktet andres reaksjon (det er jo mer enn nok at jeg spiser anderledes…), og fryktet at jeg ikke orker å være sammen med fulle folk i edru tilstand. Men med dine ord er jeg superinspirert til å gjøre alvor av min mangeårige drøm – NÅ! ;-))

  • HURRA! U GO GIRL! :-D

   For min del tror jeg vennene og familien min tenker at «jaja, enda en «rar» ting silje skal gjøre», hehe. De er så vant til at jeg eksprimenterer med maten, og bryr seg ikke så mye om at jeg nå heller ikke drikker tror jeg. :-) Og hehe, jeg får stadig høre at jeg er så voksen og moden for alderen, man blir klok av å ha hatt et liv som ikke har gått på skinner.

 52. Jeg er partygirl, kanskje den jenta du beskriver som tidligere deg. Liker fylla, og drikker for å bli full. Trenger riktignok ingenting og er i GOD form etter 4 cider. Blir heller ikke fyllesyk – våkner dagen etterpå å drar på trening for å pleie samvittigheten litt.
  Jeg er 18 år, så regner med å vokse ut av festehumøret – men as for now, velger jeg å nyte det. Jeg anser ikke meg selv som usunn av den grunn. Jeg er en svært treningsglad og sunn sjel, velger bare å nyte livet mens jeg lever det.
  Mener selvfølgelig ikke at man må ha alkohol for å nyte livet. Er du gal, men jeg liker det – drikker aldri av press, bare av egen glede og ser ikke noe galt i det :)

  Men for all del. Flott innlegg!

 53. Jeg har ikke smakt alkohol på over et år. Ikke fordi jeg har bestemt meg for å være «avholds» eller noe sånt, men rett og slett fordi jeg blir så dårlig av å drikke alkohol (selv etter bare ett glass vin eller en cider), at det ikke frister lenger. Jeg blir dårlig før jeg blir full, og fortsetter å være dårlig et par dager etterpå, og det er det rett og slett ikke verdt!

  Jeg synes det er helt ok å dra på fest edru, og har ingen problemer med å ha det minst like gøy som de som drikker. Har opplevd å få kommentarer som «Hæ? Har DU vært på fest? Men du drikker jo ikke?» og lignende, men det bryr jeg meg ikke så mye om. Om folk er så dumme at de tror jeg ikke kan bli med på fest fordi jeg ikke drikker, så ser jeg ikke på det som noe stort tap at jeg ikke blir invitert med dem heller! :)

 54. Skal sei at dette imspirerte meg veldig mykje. Etter legen min fortalte meg at eg ikkje burde drikke lenger fikk eg ein stor nedtur iallfall når det gjaldt å reise på fest. For eg har, som alle andre, fått den vanen at eg må ta meg eit par øl eller cieder når eg er ute for å komme litt opp i humør.

  Så takk for at du skreiv dette :) Har sjølv sagt at alkohol ikkje har noko stort poeng i seg. Det er dyrt, usunt og gjer så mykje løye med ein person.

 55. da jeg var atten, gikk jeg et år uten å drikke alkohol – bare for å bevise for meg selv at det ikke er noe problem. og dét var det virkelig ikke.
  jeg tror ikke det hadde blitt noe problem å gjøre det flere ganger. men jeg reiser mye, og er altfor glad i å smake på forskjellige rødviner fra forskjellige steder – fordi jeg syns det er så fantastisk godt med rødvin, og en veldig spennende ting å lære om.
  å slutte å drikke rødvin hadde ført med seg at jeg følte at jeg gikk glipp av viktig kultur på reisene mine.

  men det er jo såklart forskjell på å drikke litt vin, og på å drikke seg full hver helg, da. :)

  forresten så finner jeg bloggen din veldig inspirerende. blir suuuulten. :)

  • Ja det er stor forskell på å smake og nyte vin og å drikke seg full. Jeg kommer nok ikke til å bli avholds, har lyst å ta et lite glass god vin av og til. Det blir når tiden føles riktig. Og du, så spennede at du reiser mye da! Det drømmer jeg også om :-)

 56. Absolutt et flott valg :) Hadde selv et lite alkoholproblem og valgte i 2005 å slutte å drikke helt. Klart meg frem til nå uten tilbakefall og er nesten litt stolt av meg selv :o)

  Uansett, flott valg. Er ikke alle som vil forstå/godta at ikke alle drikker, men dem om det…

 57. Utrolig bra skrevet! Kjekt å høre om noen som er så fokusert på å leve godt med kroppen sin. Jeg har aldri vært typen som drikker meg full på fester, men der har ofte vært et problem. Tidligere når jeg bodde hjemme kunne jeg skylde på at jeg va sjåfør, men det funker ikke nå lenger. Takk for at du legger ut og minner oss på hvordan det egentlig kun er våre egne tanker en hører i slike situasjoner. Setter stor pris på at du velger å si at du selv har vært den fulle på byen. Det gir jenter som meg litt mer forståelse av hva det innebærer å være full.

 58. Satan, du var fin!
  Herlig at du får til det der! Har prøvd litt sjøl, ganske befriende å ta av uten alkohol eller veldig lite i blodet! Men føler det er lettest hvis jeg kommer til en forsamling der folk allerede er i form. Litt værre å komme i starten av et vors..

  • Ja ser den. Veldig greit å komme litt utpå kvelden når folk begynner å bli susete og ikke tenker over om andre drikker eller ikke, hehe. Og ja! Veldig befriende! Man blir liksom presset litt ut av skallet, og det har nok de aller fleste godt av.

 59. Hei. Synes du er veldig inspirerende og jeg kunne også tenke meg å feste uten å drikke igjen. Klarte det i 4 mnd i 2008. Nå merker jeg at mitt finansregnskap er litt ute på viddene igjen og kunne tenke meg å holde følelsene mine i sjakk. Har en tendens til å bli likegyldig i forhold til personlige mål i perioder hvor jeg drikker masse. Kunne jeg skrevet litt med deg på en personlig mail? Hadde vært fint å snakke med deg om dette uten blogg.

 60. Okei, wow! Endelig en blogg med en person som jeg tror jeg beundrer (har bare vært på bloggen din ei lita stund, men du fortsetter å imponere!). Først kom jeg hit fordi jeg hadde panikk og tenkte «nå som jeg er vegetarianer hva skal jeg gjøre hvis jeg får lyst på kjøttkaker i brunsaus?!», så jeg googlet det, og havnet på din blogg. Var ikke klar over at det var mulig å få tak i slike Quorn produkter også.

  Og så bladde jeg gjennom bloggen din en del og fant dette innlegget! Utrolig godt å se at det finnes flere som meg! Jeg begynte ikke å drikke før det året jeg fylte 18, og i fjor høst tok det skikkelig av. Hadde det veldig gøy, men når det nærmet seg russetida var jeg så utrolig lei. Så jeg sluttet akkurat den dagen russetida begynte. Siden det har jeg ikke drukket alkohol, og jeg føler ikke behov for å gjøre det.

  Jeg er ikke like flink til å lage mat som deg da, men når jeg kommer tilbake til norge så ska jeg bli flinkere til å prøve nye ting!

  • Åj, så utrolig hyggelig kommentar! Og bra valg da, og ikke minst tøft gjort å ta det rett før russetia :-)

 61. Synes det blir så kleint når jeg ikke drikker og alle andre flyr rundt med ølen sin. Det ender alltid med at jeg enten drar hjem eller legger meg hver eneste gang, og det er jo kjempe kjedelig.. Ikke bare for meg, men for de som ba meg også! Men det var veldig fint å se det fra ditt synspunkt, det ga meg et nytt syn på det. Ingen merker om jeg drikker eller ikke om alle andre drikker og jeg bare er meg selv. Har begynt å like bloggen din, sett på noen av innleggene dine i det siste! Du har gode tips;-)

  • Så kjekt å høre da! Håper du kommer over «edru sammen med fulle folk»-kneika til slutt. Det er en terskel, men er man kommet over så går det veldig fint å være edru.

 62. Veldig bra skrevet!:) Respekterer og forstår fullt ut at noen velger å ikke drikke alkohol!
  Selv drikker jeg vel kanskje maks to ganger i halvåret og det er i grunn ikke spesielt problematisk for min del:)

 63. Så morsomt.. Er ofte edru på byn, det er kjempegøy. Men Jeg har flere ganger opplevd noe litt kljipt på diverse utesteder i baren, og det er å bli nektet et glass vann, de ber meg rett og slett kjøpe alkohol eller forsvinne. Vel, det er vel egentlig ikke fine steder å være!

 64. Måtte lese dette igjen,siden jeg skal være (nesten?) alkoholfri i 2012.Skal vertfall ikke «drikke for å drikke.» Slutt på partygirl faktoren med andre ord. Kroppen har fått så merkelige reaksjoner på bare litt alkohol den siste tiden at nå er det slutt. Da hjelper det å høre om andre som har fått det til uten problemer ;)

  • Jeg hadde ikke gått over til alkoholfritt jeg heller hadde det ikke vært for ei venninne jeg hadde før i tia som ikke drakk alkohol. Hun var likevel alltid den som tok av mest på fest, man skullle tro det var hun som var mest på snurr :-) Så det er hun som viste meg at det går an å ha det gøy uten alkohol på fest. Og siden jeg ble inspirert av henne, så håper jeg at jeg kan være til inspirasjon for andre igjen også.

 65. Tusen takk for et flott inlegg! Jeg har selv vært nødt til å unngå å drikke alkhol, siden jeg får sterke mirgeneanfall av alkohol. Det du skriver kjenner jeg meg veldig godt igjen i og i mitt hjem miljø er det nå helt greit at jeg ikke drikker, folk bryr seg overhode ikke om det og jeg klarer å ha det like aritg :)

  Etter at jeg flyttet til et ny plass og kom inn i et nytt miljø kjente jeg det å styre unna alkohol ble vanskligere og vanskeligere… men etter å lest dette har jeg fått ny motivajson til det, og skal i kveld gå på byen uten å drikke. Den drinken din med vann skal jeg også teste ut! Herlig innlegg! :)

 66. Hei!
  Ser at du skreiv dette innlegget for tre år siden, men eg er berre nødt til å skrive TAKK til deg. Eg drikker ganske sjeldent i grunn (3-4 gongar i året), men drakk oftare når eg var yngre (hadde min alkohol-debut når eg var ganske ung). Det siste året har eg slitt litt med depresjon og søvn etter å ha jobba ein periode som nattevakt. Eg har merka på kroppen min at det skal lite til før den er ute av balanse igjen, det vil sei enten alkohol-inntak eller forrtyrring av søvnrytmen. Eg har vore ute på festlighetar to gongar no i romjula, og eg har hatt det heilt forferdelig dagen derpå. Eg kjenner meg rett og slett deprimert, og det er IKKJE verdt det. Eg blir dessuten redd for å bli alvorleg deprimert over ein lengre periode igjen. Eg har invitert ein del venner til meg på nyttårsafta, og eg følte vel egentlig at eg fint blei «nødt» til å ta meg eit par glas vin. Men etter eit google-søk som førte meg inn på bloggen din så har eg no bestemt meg for å drkke alkoholfri cider. Tusen takk for at du ga meg litt «mot» :)

  • Hei Lydia, takk for kommentaren. Fortsett å kjenne på det som føles riktig for -deg-, jeg syns du er flink :-) Det er 4 år siden jeg sluttet å drikke nå, det har gått fort!

 67. Disse tipsene trengte jeg virkelig.
  Takk!!

  Hilsen en som heller vann i ølbokser! ?❤️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *